fbpx
4 C
Kecskemét
2024. október 22., kedd

FRISS HÍREK

Harminc milliós adományból fejlesztik a megyei kórház fül-orr-gégészeti osztályát

- Advertisement -

A Duna Aszfalt Zft. támogatásának köszönhetően 30 millió forint értékben fejlesztik a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház fül-orr-gégészeti műtétekhez használható eszközparkját.

– Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhatunk a kecskeméti kórház fejlődéséhez. Mivel vállalatunk, a Duna Aszfalt is a környékről, Tiszakécskéről indult, különleges helyet foglal el a szívünkben az ország ezen régiója. Hiszünk abban, hogy egy közösség támogatása a jövőbe való befektetés, elkötelezettek vagyunk, hogy ezt a támogatást folytassuk” – mondta el Dr. Ónodi Barna, a Duna Aszfalt Zrt. sajtószóvivője.
Az Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fül-Orr-Gégészeti Osztály gyermek- és felnőtt fülészeti profiljának kialakításához szükséges eszközöket Dr. Lénárt Endre mb. főigazgató, Dr. Horváth Zsolt orvosigazgató, az alapítvány kuratóriumának elnöke és Dr. med. habil Bella Zsolt PhD egyetemi adjunktus, osztályvezető főorvos vették át Dr. Ónodi Barnától.
– Ezen eszközök kiemelten fontosak a hallásjavító és a traumás, valamint gyulladásos középfülbetegségek gyógyításához, műtéti rekonstrukciójához, és a műtét közben, az idegfunkciók megőrzéséhez szükséges tevékenységekhez
– mutatta be a kapott korszerű műszereket Dr. Bella Zsolt.

Fotó: Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház

– Az idegmonitor a speciális fül-orr-gégészeti műtétek – például fültőmirigy, pajzsmirigy és középfül műtétek – során jelentenek nagy segítséget, hiszen ezek a beavatkozások idegképletek közelében zajlanak, melyeknek fontos a megkímélése. Egy fültőmirigy- műtétnél az arc mimikai izomzatát védjük, hiszen, ha megsérül, a betegnek eltorzulhat az arca. Pajzsmirigy- műtéteknél a hangszalagok mozgatását végző izmok beidegzése sérülhetnek, amitől hangképzési zavar vagy akár fulladás is jelentkezhet. Az új eszköznek köszönhetően biztonsággal megóvhatjuk ezeket az idegeket a sérüléstől – tudhattuk meg a támogatásba kapott eszközök használatáról az osztályvezetőtől.

Fotó: Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház

– Gyakorlatban egy speciális tűelektróda segítségével a mikroszkóppal is alig látható ideget tudjuk megkeresni a szövetek között, mely így könnyebben megvédhető a beavatkozás során. Ez egy betegbiztonságot javító, a műtét időtartamát csökkentő eljárást tesz lehetővé – ismertette a műszereket a főorvos.

Fotó: Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház

Az idegmonitor mellett az eszközpark fejlesztéseként egy konzol is beszerzésre került, amelyhez orron belüli koponyaalpi fúró, vagy akár fülmikrofúró is csatlakoztatható. Ezeket főként orrmelléküreg- és fülműtétekhez használják a szakemberek.

Fotó: Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház

Az adomány része volt még néhány, a beavatkozásokhoz használható kiegészítő, például hallásjavító fülműtéteknél alkalmazható speciális mikrofúró, és egy shaver (forgókés), amelynek segítségével könnyebben eltávolíthatóak kényes helyekről is szabad szövetek, porcok, vagy orrpolipok.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem tud mit kezdeni a polgármesteri hivatal a sok vendégmunkást elszállásoló házakkal, lakásokkal

Nem ellenőrizheti a jegyző azokat az ingatlanokat, ahol tartósan (vendég)munkásokat szállásolnak el bérleti szerződés alapján, mivel ezek a házak,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...