fbpx
13.8 C
Kecskemét
2021. május 16., vasárnap
KecsUPItthonAggódnak a Balatonért

FRISS HÍREK

Aggódnak a Balatonért

Drámai hangú felhívást tett közzé a helyi borászok, vendéglő- és hoteltulajdonosok által alapított Balatoni Kör Egyesület. A rohamosan növekvő beépítési láztól féltik a tó megmaradt természetes környezetét, amelynek eltűnéséből végső soron azoknak is kára származna, akik attól ma gazdasági hasznot remélnek.

Egyre több nádast, fát, fasort vágnak ki az építkezések érdekében – válaszolta Kardos Gábor, a Balatoni Kör Egyesület egyik alapítója érdeklődésünkre, hogy mi vezetett kiáltványuk megszületéséhez. A Balaton sekély vizű tó, amely nem bír el olyan mértékű beruházásokat, mint a tengerparti üdülővárosok. De ha el is bírna, semmiképpen nem lehet ez a cél, hiszen a tengerparti betondzsungelekkel szemben a tónak éppen az az egyik jelentős versenyelőnye, hogy még mindig viszonylag természet közeli. A városi környezetből kiszabadulni vágyó nyaralók ezért keresik fel a magyar tengert, s ha ez megváltozik, akkor semmi nem indokolja, hogy ne a sokszor olcsóbb külföldi tengerpartot válasszák, még ha messzebb is kell utazniuk érte.

Szükség van a jogi környezet kialakítására is, hiszen a hatályát vesztett Balaton-törvényt felváltó jogszabály végrehajtási rendeletei késnek, ezt pedig sokan igyekeznek kihasználni. De talán még ennél is nagyobb baj, hogy a be nem tartott jogszabályok miatt kiszabott büntetéseket a beruházók eleve bekalkulálják, azokat nevetve kifizetik, s még így is busás hasznot húznak. Kardos Gábor megoldásul olyan mértékű büntetés kiszabását javasolja, amely jelentősen megemelné a költségeket, s nem érné meg a beruházóknak, hogy építkezzenek. Emellett kötelezni kell őket az eredeti állapot visszaállítására, legyen az akár csak egy nádas. Mivel ez időigényes, a beruházó ugyancsak meggondolná, hogy megkockáztatja-e az építkezés esetleg évekre szóló felfüggesztését.

„Féltjük a Balatont attól, hogy Ibiza-típusú betonapartmanok tömege lepje el a partját, miközben a vizét jetskík hasítják. Ez ugyanis hosszabb távon bizonyosan kockára teszi és rombolja a Balatonról mára kialakult kedvező képet” – összegezte mondanivalóját a Balaton Kör Egyesület alapító tagja.

szabadfold.hu

Hirdetés

Felkapottak

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....

Hirdetés

Legnépszerűbb

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....