fbpx
20 C
Kecskemét
2023. szeptember 22., péntek

FRISS HÍREK

A balatoni IC-ken május közepétől nem érvényes az országbérlet

A MÁV újságírói kérdésre közölte: a nyári előszezon zsúfoltsága miatt május 15-től helyjegyes lett a balatoni InterCity vonat, a feláras vonatokra viszont már nem érvényes az országbérlet. Ez nem jó hír a Balaton környékén ingázóknak, de ők több Siófok és Keszthely között közlekedő vonatot és a Volánbusz járatait is használhatják a munkába vagy iskolába járáshoz.

Egy, a Balaton környékéről ingázó utas május 8-án vásárolt országbérletet, mert az addigi 71 200 forintos ár helyett 18 900 forintba került. Az országbérlet működött is pár napig, de amikor május 15-én beköszöntött a MÁV-menetrendben a balatoni előszezon, akkor jött a meglepetés:

„Reggel a Tópart IC-hibrid vonaton szembesültünk vele, hogy nem vagyunk jogosultak azt használni, nekem a teljes szakaszra jegyet kellett váltanom pótdíj ellenében. Természetesen a különbözet megfizetése nem lehetséges” – írta az utas.

A május 15-től kezdődő előszezoni menetrendben a kétóránként induló Balaton IC-n kötelező a helyjegy váltása az expresszvonati és az InterCity vonatrészbe is. A vonat tehát a szezon elején a várható zsúfoltság miatt helyjegyes lett (ahogy eddig a megelőző években is volt), azaz már nem felármentes. A feláras vonatokra viszont már nem érvényes az országbérlet – válaszolta a MÁV az eset kapcsán.

Hasonló cikkünk:  Az Orbán-Erdoğan találkozóról Szijjártó számolt be

Az utas – mint írta -, már visszaváltani sem tudja az országbérletet. „Erről a bérlet május eleji árusításakor szó nem volt, az alkalmazás a változáskor figyelmeztetést, jelzést nem küldött, az alkalmazásbeli információk között pedig nem szerepelt” – tette hozzá.

A nyári szezonban és szezonon kívül eddig is más volt a helyjegyes szakaszhatár a Balatonon, hiszen zsúfoltság csak nyáron van. Egy, a vasúti menetrendet jól ismerő forrás véleménye szerint azok, akik azt hitték, hogy országbérlettel nyáron is mehetnek a Balatonra, nem ismerték a menetrendet és a tavasziból indultak ki.

Hasonló cikkünk:  Ezen a héten másodszorra is emelkednek az üzemanyagárak

Szerinte az eset inkább a vármegyebérlet átgondolatlanságára, a bevezetés nem megfelelő kommunikációjára utal, nem pedig a vasúti menetrend rossz logikájára. A következő példával hozta:

„Ha a BKV hirtelen háromezer forintért adná a havibérletet, ami azonban csak a villamosra érvényes, de ott se jó a 4–6-osra, biztos sokan megvennék, majd később döbbennének rá, hogy a buszokat csak éjszaka használhatják, és a bérlet nem jó a metróra se.”

A MÁV azt ajánlja, hogy az országbérlet vásárlása előtt az igénybe vehető vonatokról a www.orszagberlet.hu oldalon tájékozódjanak az utasok.

via Telex

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...