fbpx
9.9 C
Kecskemét
2024. február 24., szombat

FRISS HÍREK

MTA: aggodalommal tekintünk a következő hónapok elé

- Advertisement -

Szombat kora este hivatalos Facebook-oldalán adott ki 7 pontos közleményt a Magyar Tudományos Akadémia. Azt írják, hogy nagy aggodalommal tekintenek a következő hónapok elé, mivel a magyar kormány gyakorlatilag semmilyen formában nem tájékoztatja őket arról, milyen formában tervezi átalakítani az MTA kutatóhálózat fenntartását és finanszírozását:

A felek az elmúlt hónapokban az akadémia és a kormány által közösen felállított MTA Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Testületen keresztül kommunikáltak egymással, de most ez a csatorna is összeomlani látszik.

A kutatók azt írják, a hétre ígért dokumentációt nem adta át a kormány a végleges terveket illetően, de még csak informálisan sem tájékoztatták őket a menetrendről, miközben a közösségi médiában már az terjed, hogy a kormány teljesen irányítása alá vonná a kutatóhálózatot.

Íme a pontok:

1. A Magyar Tudományos Akadémia vezetése a kutatói közösséggel együtt aggodalommal tekint a következő hónapok elé az MTA kutatóhálózat jövőjét illetően.
2. Az MTA semmilyen levelet, vagy dokumentumot nem kapott a tervezett átalakításról, vezetői maguk is a sajtóból tájékozódnak.
3. Az ITM hétfőre ígérte, hogy a „dokumentációt” a „véglegesítést követően” megküldi. Kedden délutánra személyes egyeztetést helyeztek kilátásba a minisztériumban.
4. Az MTA nem kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy Kormány tárgyalt-e az Akadémiát érintő előterjesztést, ilyen dokumentum véleményezésébe nem vonták be – a jogalkotásról, valamint az MTA-ról szóló törvények ezt egyébként előírják.
5. Az MTA nem tud arról, hogy – amint ez egyes közösségi oldalakon megjelent – a miniszterelnök nevezné ki a kutatóhálózatot irányító testület tagjait, hogy elvennék az Akadémia vagyonát, vagy hogy megszűnne az MTAtv-ben foglalt alaptámogatás. Ezek a pontok ellentétesek lennének azokkal a javaslatokkal is, amelyeket az MTA és az ITM közösen létrehozott munkacsoportjai egyhangúlag tettek.
6. Az MTA vezetése a kutatóhálózata jövőjéről hozzá hivatalosan eljutó információt – a vonatkozó jogszabályi keretek között – az MTA illetékes testületeivel és a kutatói közösséggel is megosztja.
7. Az, hogy a Magyar Tudományos Akadémia az immár közel egyéves folyamatos tárgyalás és bizonytalanság közepette működik, csakis az MTA tudós közössége és valamennyi dolgozója összetartásának köszönhető. Az MTA tudósai, kutatói rendületlenül végzik munkájukat, az elért tudományos eredmények magukért beszélnek.
Több mint egy éve csuklóztatják az akadémiát
Az MTA és a kormány viszonya akkor romlott meg, amikor tavaly nyáron Palkovics László bejelentette, hogy minisztériumi költségvetés alá akarják rendelni az MTA kutatásainak finanszírozását. (Emlékezetes momentum volt, hogy a tervezet véleményezésére 54 percet kapott az Akadémia.) Azóta kiderült, hogy a kormány teljesen elvenné az Akadémiától a kutatóintézeteit. Az is felmerült, hogy egyes kutatóintézeteket átprofiloznának, vagy egyenesen megszüntetnének. A kutatók első pillanattól fogva egységesen tiltakoztak a szándék ellen.

Hasonló cikkünk:  Balog Zoltán országszerte megosztó személy lett a református lelkészek körében

Hónapokig nem közeledtek az álláspontok, majd felállt egy kormányzati és akadémiai tagokból álló vegyes bizottság, elvileg az intézetek átvilágítása céljából. Csakhogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az azt vezető Palkovics László miniszter addig is felfüggesztette az intézményrendszer, azaz a kutatóintézetek finanszírozását, csak a kutatók fizetését volt hajlandó kifizetni.

Az MTA engedne nagyobb befolyást a kormánynak, de a közgyűlés úgy döntött, ragaszkodik ahhoz, hogy a kutatóhálózat az akadémia intézményrendszerén belül működjön, és ne kerüljön közvetlen kormányzati-politikai befolyás alá. Erre reagálva Palkovics május elején azt nyilatkozta: „határozott szándéka a kormánynak”, hogy kivegye az MTA alól a kutatóintézeti hálózatot, „további tárgyalások szükségesek”, „a kialakult helyzetet nem tudjuk elfogadni.”

Az ügyben a kormány most már hónapok óta, és érzékelhetően szándékosan tart fenn bizonytalanságot. A legutóbbi kormányinfón az MTA és a kormány közötti vitával kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy Palkovics László miniszterben teljes a bizalom, „sőt még nőtt is”. Palkovics előterjesztését az akadémiai kutatóhálózat átalakításáról a következő ülésén tárgyalja a kormány.

Orbán Viktor az ügyben csak szőrmentén nyilatkozott meg. Néhány napja egy zalaegerszegi kampányeseményen arról beszélt, hogy az akadémiával folytatott vitában valójában „nem az a kérdés, hogy mi legyen az akadémiával, hanem az a kérdés, hogy mi legyen a magyar kutatással, tudománnyal, innovációval és fejlesztéssel. És ha már több pénzt akarunk rá elkölteni – bár eddig is jelentős összegeket költöttünk el, mint korábban –, akkor nyilván szeretnénk jól és hatékonyan fölhasználni ezeket az összegeket.”

 

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...