Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Rogán-Tiborcz érdekkör gazdagodik a posta fejlesztéséből

- Advertisement -

Rogán Antal feltalálótársainak cége, a MobilSign Kft. alvállakozóként vesz részt és kap pénzt a Magyar Posta milliárdos fejlesztéséből. Az akadozó rendszerből nemcsak ők, hanem Tiborcz István korábbi üzlettársa is gazdagodik. A NER-közeli informatikai vállalkozók útjai nem először találkoznak.

Szerdán nagy csinnadrattával jelentette be a Magyar Posta, hogy szeptembertől teljes fordulatszámon üzemel az az elektronikus rendszer, amire az állami társaság az Európai Uniótól 2,4 milliárd forintot kapott, saját zsebből pedig 1,9 milliárd forintot áldozott. A rendszer lényege, hogy – miként sok más országban már évek óta – Magyarországon is az interneten lehet majd követni a feladott levelek útját.

A bejelentés örömteli, de kissé árnyalja a képet, hogy a többi között a Microsoft korrupciós botránya miatt megkésett és szükségszerű fejlesztésen egy olyan kör gazdagodik, ami közvetlenül összeköthető Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel és egy kicsit nagyobb ugrással Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével is.

Egy hete írtuk meg, hogy a Magyar Posta számos kézbesítőjének okozott már kellemetlen pillanatokat a kezükbe nyomott PDA (ipari mobiltelefon), amelyen a küldemények kézbesítését dokumentálják. A posta szerint a gond nem a készülékekkel, hanem a szoftveres háttérrel volt.

Azzal a szoftveres rendszerrel, amiért egy vagyont fizetett a Magyar Posta. A cég a rendszer fejlesztésére, tesztelésére, támogatására és a szükséges eszközök leszállítására 3,2 milliárd forintos szerződést írt alá a Sagemcom Magyarország Zrt.-vel 2017 októberében. A Sagemcom ügyvezetője az a Dubi Zoltán, akinek TSDM Holding Kft. nevű, jelenleg végelszámolás alatt lévő cégében Tiborcz István is érdekelt volt a Green Investments & Solutions Kft.-n keresztül. (Ez ugyanaz a cég, amelyen keresztül a miniszterelnök veje az OLAF-ig érő botrányban főszereplő Elios-ban birtokolt üzletrészt.)

A szerződés szerint (amit .pdf-ben itt talál) a Sagemcom három alvállalkozót vont be a munkába:

  • Rendszertervezésre és szoftverfejlesztésre a Naviscon Zrt.-t, ennek egyik tulajdonosa, Kiss Mártarésztulajdonos a kasszaszervizes kartellben résztvevő Montel Informatikai Kft.-ben. Ez volt az a cég, amely 30 millió forintért zárta le az MTVA szervertermét, miután több ellenzéki képviselői bement az állami tévébe, hogy adják le a Európai Ügyészségről szóló hirdetésüket.
  • Eszközök telepítésére a szintén Dubi Zoltán vezetésével, a Sagemcommal azonos tulajdonos által működő Trel Hálózatépítő Kft.-t.
  • Ugyancsak rendszertervezésre és szoftverfejlesztésre pedig a MobilSign Kft.-t, amely Rogán Antal találmányával híresült el 2016-ban. Ekkor derült ki, hogy a miniszter közös, elektronikus aláírási szabadalmat jegyez a vállalkozás két akkori tulajdonosával, Csík Balázzsal és Lengyel Csabával. Azóta a miniszter vagyonnyilatkozatában is rendre feltűnnek tízmilliós összegek, 2017-ben és 2018-ban összesen 67 millió forint ütötte a miniszter markát találmányhasznosítási díj címén.

Rogán Antal feltalálótársai már az Európai Csalásellenes Hivatal, az OLAF radarjára is felkerültek. A miniszter partnerei a Profitrade Kft.-n keresztül komoly uniós támogatást vettek fel egy, a Rogánnal közösen jegyzett digitális rendszerhez hasonló aláírás-hitelesítő kifejlesztésére. Az OLAF ezt a 256,8 milliós megállapodást és a cég három másik szerződését kezdte vizsgálni tavaly.

Nem a postai fejlesztés az első eset, hogy Rogán és Tiborcz István körei összeérnek. A Sagemcom tavaly attól a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) kapott 1,9 milliárd forintos megbízást, amelyre sajtóhírek szerint komoly hatással bír Orbán Ráhel, Tiborcz turisztikai végzettséggel rendelkező felesége, a kormányfő lánya.

A folytatás is garantált, legalábbis a Magyar Posta bejelentése szerint a következő két-három évben nagyszabású digitális átalakuláson esik át az állami cég, és a kormányzat informatikai célú pénzköltéseit felügyelő csúcsszervet, a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt.-t Rogán Antal alá csatornázták.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version