fbpx

FRISS HÍREK

Egy valódi interjú a Termostar igazgatójával a tervezett fűtőműről

- Advertisement -

A Termostarnak új fűtőműve lesz. A déli iparterületen, a szennyvíztisztító mellett épül fel. Ez megújulú energiával működik majd (faapríték, napraforgóhéj). A beruházás indokai között szerepel, a megújuló energia mellett, a földgáztól való függőség mérséklése, és évi 26 ezer tonna széndioxiddal kevesebb károsanyag kibocsátás. A Termostar igazgatójával, Horváth Attilával beszélgettünk.

Kecsup: Mikor kezd működni az új fűtőmű?

Horváth Attila: Úgy számolunk, hogy 2021 nyarán állíthatjuk üzembe a fűtőművet. De még a közbeszerzés kiírása előtt vagyunk, ezt jövőre tesszük meg. Tudjuk, hogy azért még e közben történhetnek dolgok, de bízunk benne, hogy ezt az időpontot azért tartani tudjuk.

Amikor arról volt szó, hogy a Szultán utcán lesz, akkor 3,6 millárdos beruházásról volt szó. Távolabb lesz ettől a helytől végül is, ami plusz költséggel jár. Így 7,6 milliárdnál járunk most. Tartható ez, vagy lesz több is?

A 7,6 milliárd reményeink szerint tartható. De ez egy külföldi kazán. Ha elszáll az euró, akkor az nem kedvez nekünk. Ekkor is vannak megoldások, át kell gondolni a műszaki tartalmat, és lehet, hogy kompromisszumokat kell kötni. De mindenképpen meg kell valósítanunk az új fűtőművet, mert a város érdekét szolgálja.

Az új fűtőmű azt is jelenti, hogy egy ideig nem kell majd hozzányúlni a rendszerhez?

Ha ez megvalósul, akkor a megújulú energia felhasználását tekintve rendben leszünk. Azt kell majd átnézni, hogy a gázkazánokból mennyi szükséges feltétlenül. A gázégők jók, a kazántestek régiek. Jól működnek, de foglalkozni kell velük, hogy 30 év múlva is üzemelhessenek. Nem igen van olyan időszak, amikor semmihez nem kellene hozzányúlnunk.

Mi lesz a mostani két telephellyel? Leállnak?

Most az Akadémia körúti telephely és a Szultán utcai 2/3-1/3 arányban üzemel. Nyáron az Akadémiáról el tudjuk látni az egész várost. Az új fűtőmű pedig egymaga is elbír majd az egész várossal, amíg nem lesznek mínuszok. Tehát kb. +5 fokig. Lesz egy hármas egységünk, és adott esetben ezek ki tudják segíteni egymást, ha bármelyikkel bármi történik. Az ellátás biztonsága érdekében ez nagyon fontos. Szóval megmarad a mostani két telephely, bár nem ugyanekkora kapacitással. Mindegyik fel lesz fűzve egy távvezetékre, és bekapcsolódnak az ellátásba, ha kell. Az új telephellyel nem függünk majd a gáztól, ami akkor izgalmas téma, ha nincs. Ez is nagyon fontos.

Az új fűtőművel több háztartást tud kiszolgálni a Termostar?

Most 11 ezer háztartást látunk el, ez mintegy 40 ezer embert jelent. Az új telephellyel természetesen új fogyasztókat is tudunk behozni a rendszerbe, egészen a 25 megawattos határig.

Új telephely, új dolgozók? Lesz létszámbővítés vagy inkább átcsoportosítás?

Ez egy érzékeny kérdés. Tudjuk, hogy hosszabb távon az automatizálás és a szabályozástechnika lesz a meghatározó. Tehát ma már nem azt jelenti egy új üzem, hogy feltétlenül kell oda 50-60 ember. Azt sem jelenti, hogy el kell bocsátanunk embereket. Nagyon nehéz egyébként szakembereket találni. A nyugdíjasok közül tudunk még alkalmazni néhány főt, de azért fizikai munkánál előbb-utóbb van egy határ. A jó szakembert nem egyszerű megtalálni. Most is van 3-4 szabad pozíciónk, ahova keresünk kollégákat.

Beszéljünk a fűtőmű energiaforrásáról!

A biomassza az uniós felfogás szerint megújulú energia. Ráadásul olyan fa alapanyaggal tudunk majd fűteni, ami eddig is keletkezett, de nem volt hasznosítva. A vágásnál keletkező nyesedékekről van szó, valamint gallyakról, gyökerekről és tuskókról. Telepített erdőkről beszélünk, amelyeknek a kivágása után újabbakat telepítenek, mert ez egy körforgás. A lehulló apríték csak a helyet foglalta eddig, ezért felgyújtották régen, de ezt már nem szabad. A Termostar éves gázszámlája közel 1 milliárd forint. Ez a hazai gazdaságban marad, ki tudjuk váltani a biomasszával. A Kefag Zrt.-vel van szerződésünk a fűtő alapanyagra, de magángazdák is rendelkeznek ilyen hasznosítható energiaforrással. A faaprítékon túl is vannak még lehetőségek, amelyeket az új fűtőművel meg tudnánk valósítani. A kiskunfélegyházi napraforgó üzemmel szeretnénk megegyezni, hogy amit már nem tudnak hasznosítani, de energetikailag van benne lehetőség, azt hozzuk ide, és ne messzebbi, netán külföldi erőművekbe szállítsák.

A gáztól teljes mértékben függetleníteni tudná magát a Termostar?

A gázüzemről azért nem tudunk teljes mértékben lemondani, mert ha ezt tennénk, olyan mértékű beruházás lenne szükséges helyette, hogy az sosem térülne meg. Arra kell készülni, hogy lesz azért minden évben -10 fok körüli hőmérséklet. Lehet, hogy csak egy nap, vagy egy-két hét, de ilyen hidegben is tudnunk kell hatékonyan fűteni, ekkor azért szükség van a gázkazánokra.

És ugye ezek áramot is termelnek.

Igen, így van. De a faapríték fűtőmű nem, ezért nem is erőmű. 4 darab saját tulajdonú gázmtorral termelünk áramot közel 6 MW teljesítménnyel. Most egy úgynevezett szekunder hálózatra vagyunk felfűzve. Ez azt jelenti, hogy az áramellátás irányítójánál van egy betervezett mennyiség, ás ha ezt túllépi a fogyasztói igény, akkor a mi motorjaink beindulnak, és megtermelik ezt a mennyiséget. Ezért mi egy rendelkezésre állást bitztosítunk, és ezért pénzt kapunk, ami besegít a költségvetésünkbe.

De ha éppen nincs nagyon hideg, és csak a faaprítéknak gyújtanak alá, akkor hogy lesz áram, ha szükség lenne rá?

Hasonló cikkünk:  Rekordot döntött a futók létszáma Szentkirályon (galériával)

Amennyiben szükség van az általunk termelt áramra, akkor egy perc alatt nekünk ezt biztosítani kell. Különben nem kapjuk meg ennek a díját, és még kötbért is fizettetnek velünk. Amennyiben állnak is éppen a gázmotorok, szinte azonnal képesek áramot termelni az indítás után. Ezért is nem tudunk teljesen lemondani róluk, de alapvetően, amit el tudunk látni az új fűtőművel a város szélén, azt azzal oldjuk meg.

Volt korábban egy olyan terv, hogy energianövények képeznék az energiaforrást, és erre épülne egy „zölderőmű”. Ezt teljesen elvetették?

Az erőműnek, mivel áramot is termel, több alapanyagra van szüksége. Másfél-kétszeresre, mintha csak hőt termelne. Azért döntöttünk most is fűtőmű mellett, mert ehhez látjuk biztosítottnak az alapanyagot egy 50 km-es sugarú körben. Kerestük a lehetőségeket, energianövényekkel is. De nem találtunk olyan energianövényt, ami ne zsigerelte volna ki a termőföldeket a környéken, ráadásul még kockázatai is voltak az üzemeltetésre nézve.

Az erdőkből úgy kerül be az apríték a telephelyre, ahogy ott keletkezett? Tehát ezt még szárítani is kell?

Nem nekünk kell szárítani a faaprítékot. Az átvételi szerződésben van egy feltételrendszer, meg van határozva, hogy milyen minőségben kell nekünk átadni az alapanyagot. Azért fontos, hogy ne legyen vizes a fa, mert ebben az esetben többlet energia kell ahhoz, hogy a vizet elgőzöljük belőle, így máris nem olyan hatékony az üzemeltetés. Az előkészítés tehát a Kefag dolga.

Lehet olyan eset, amikor nem lesz elég fa a környéken az üzemeléshez?

Ez nem képzelhető el. Az általunk felülkalkulált mennyiségnek a másfél-kétszeresét is tudná adni a Kefag, és ott vannak még a magán gazdák is. Szóval az ellátás be van biztosítva.

A távfűtés nyilván sokkal zöldebb, mint amikor mindenki azt éget a kazánban, amit csak talál otthon. Megvalósítható lenne, hogy az egész várost a Termostar fűtse?

Ez egy ideális helyzet lenne valóban. Ugyanakkor a megtérülést számításba kell venni a tervezések során. Kétségtelen, hogy a távfűtés nagy előnye, hogy a családi házak megspórolnák a kazán árát, ugyanakkor a hátránya az, hogy vezetékeken kell szállítani egyik helyről a másikra a hőenergiát, ami kisfogyasztóknál nem mindig gazdaságos. Nem hiszem, hogy mostanában a város külső részeire is el tudunk jutni, de hiszem azt, hogy azért egyre több fogyasztót tudunk távhővel ellátni.

Hány olyan háztartás vagy cég, irodaház létezhet Kecskeméten, amelyek ráköthetnének a távhőre, mégsem tették eddig?

Ezt nem tudom. De azt igen, hogy vannak területek, ahol még lehetne csatlakozni a hálózatunkra. Például a belváros ilyen. Általában elmondható, hogy akkor tudunk versenyképesek lenni amikor egy társasházban kazánházat alakítanak ki, vagy amikor húsz év múlva elromlik a kazán, és újabb nagy befektetésre lesz szükség, de vannak olyan partnereink, akiknek a jól működő gázkazánjaik esetén is tudtunk versenyképes ajánlatot adni.

Alapvetés, hogy ahova a meleget a Termostar viszi, ott a meleg vizet is a cég biztosítja?

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a minél teljesebb szolgáltatást lefedjük. Ekkor megtérülőbb és versenyképesebb is a beruházás.

Van egy olyan szám az üzleti tervben, ami azt mutatja, hogy 5-10 év múlva már mennyi bekötött háztartásnak kell lenni?

Máshogy közelítek. Folyik a lakások korszerűsítése. Kecskeméten a lakások 60%-a átesett ezen. Szerintünk ez 5 év múlva 90%-os lesz. A fűtéskorszerűsítés velejárója, hogy ezek a lakások kevesebb energiával is kifűthetők. Ráadásul nem az ablakot nyitják ki, mint a korszerűsítlés előtt, ha melegük van, hanem lentebb csavarják a szabályozót. Ezzel kevesebb energiát vesznek igénybe tőlünk. De nekünk az a célunk, hogy ez az energia ne legyen kevesebb, hanem akár több is lehesen, ezért folyamatosan kell új fogyasztókat bekötni.

Akkor, ha jól értjük, a fűtéskorszerűsítéssel a Termostar nem jár jól.

Ezt nem mondanám, sőt inkább ellenkezőleg. Hiszen nekünk az elégedett fogyasztó a legfontosabb. Nekünk nem az az érdekünk, hogy nagy számlákat küldözgessünk, mert az nem fenntartható amúgy sem. Nekünk az a lényeg, hogy ki tudják fizetni a fogyasztók a számlákat, és egyébként minél több helyre küldhessünk ilyen számlákat. Mert ettől is fenntarthatóbb lesz a rendszer.

Ez egy lefektetett elvárás?

Ez saját elvárás, de mondhatni, hogy a tulajdonosok elvárása is. Egyébként most is az 1996-os alapdíjjal dolgozunk. Akkor és most is ez 2000 forint. Csak akkor tíz doboz cigit lehetett ebből venni, most pedig kettőt.

Ha már az előbb számlákról beszélt, és most pedig a pénzről. A lakosság zsebében meglátszik majd, remélhetőleg pozitív előjellel, ha beindul az új fűtőmű?

Na ez jó kérdés. Azt gondolom, hogy egy beruházás akkor jó, ha a fogyasztók is érzik ennek a hatását. Hogy ez milyen mérték lesz, azt most még nem tudom megmondani.

Azt jól gondoljuk, hogy a közvéleményt talán az árképzés jobban érdekli, mint, hogy menyire zöld energiával adják neki a meleget?

Voltak ilyen felmérések. Ha ugyanazon az áron megújulót kaphat az ügyfél, akkor azt választja. De azért nem szívesen fizet többet, hogy zöld energia legyen.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...