fbpx

FRISS HÍREK

Látogatók mehettek be a biomassza fűtőműbe, ahova 20 tonnánként érkezik a faapríték

- Advertisement -

Tavaly év végén kezdte meg működését a Termostar Kft. Mindszenti körúti biomassza fűtőműve, amely tehát most első fűtési szezonján van túl. Nem áll le nyárra sem, a kisebb, 5 megawattos kazán biztosítja a meleg vizet a 11 ezer távhős lakásban és több mint száz közintézményben. Csütörtökön a telephely megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt, több csoport érkezett megnézni működés közben a fűtőművet.

A sajtó munkatársai, így a KecsUP munkatársai is egy olyan csoporttal mehettek körbe, amelyet jórészt az MVM munkatársai alkottak és Horváth Attila, a Termostar ügyvezető igazgatója vezetett a tavaly októberben átadott és novemberben „beüzemelt” telephelyen. Végigjártuk a faapríték útját a fűtőműben, láttuk az előkészítőt, a nyolc emelet magas kazánteret, a gépészeti egységet, a vezérlőt.

A Bácsvíz szennyvíztelepe mellett, uniós forrásból, 10,6 milliárd forint költséggel épült, 20+5 megawatt teljesítményű biomassza fűtőmű megvalósításáról már 2011-ben (korábbi előkészítés alapján) döntés született. A beruházás indokai között szerepelt a megújuló energia felhasználásával a földgáztól való függőség mérséklése és a szén-dioxid kibocsátás csökkentése is, amely uniós elvárás is.

Fotó: Hraskó István

„Örömmel állíthatjuk, hogy a fűtési időszakban működőképes volt és eredményesen vesz részt a kecskeméti távhőenergia termelésében” – jelentette ki a túra elején Horváth Attila.

Az ügyvezető azt is elmondta, a fűtőműnek éves szinten mintegy 20 és fél ezer tonnás szén-dioxid megtakarítást kell elérnie, az öt éves fenntartási időszak alatt legalábbis ez az elvárás. Ez szavai szerint a mostani üzemeltetési viszonyok alapján hozható, és akár kedvezőbb is lehet az érték, magyarán még kisebb a szén-dioxid kibocsátás.

A földgáztól való függetlenedés pedig 50-70 százalékos lehet, vagyis a korábban hőtermelésre felhasznált gáz ekkora részére nem lesz már szüksége a kecskeméti távhőszolgáltatónak.

Fotó: Hraskó István

A Termostar ügyvezetője arról is beszélt, hogy nyilván a vállalat szakemberei üzembiztosan tudják működtetni a fűtőművet, de még gyűjtik a tapasztalatokat, hogyan a legoptimálisabb a rendszer üzemelése, miként lehet a legjobban összehangolni a különböző termelési egységeket.

Hasonló cikkünk:  Szoboravatással, zenés programokkal, koszorúzással ünnepelt Kecskemét - videóval

A kazánok görög gyártásúak, a gyártó nyújtotta a műszaki támogatást is, nonstop kapcsolatban voltak a Termostar munkatársaival. A kazánoknál szenzorok biztosítják a vészleállást, ha valami gond adódik.

A fűtőműben a város 50-60 kilométer sugarú körzetében, a tervszerű erdőgazdálkodás során, telepített erdőkben melléktermékként keletkező faaprítékot használnak, amely más faipari célra nem alkalmas, így tuskókat, gyökérzetet, háncsot, vékony ágakat. Ecélból hosszú távú szerződéseket kötöttek az állami erdészettel. A tuskók elszállítása olyan szempontból előnyös, hogy ezáltal megnő az erdősíthető terület nagysága.

Horváth Attila hangsúlyozta: ezt a faaprítékot korábban is elszállították más erőművek, de a fenntarthatóság szempontjából előnyösebb és olcsóbb, ha itt helyben keletkezik belőle energia. Emellett a fűtőműben elégetik a szelektíven gyűjtött, fásszárú városi zöld biomasszát és a napraforgómag-héjat is. Az alapanyag 20-22 tonnánként érkezik be egy-egy kamionnal.

Horváth Attila szerint a telephely nagy előnye, hogy további fejlesztési lehetőségeket biztosít, így akár szükség esetén egy másik 20 megawattos kazánt is be lehetne itt üzemelni. A mostani egy darab 20 wattos 6-10 fokos külső átlaghőmérsékletnél ellátja az összes távhős ügyfelet.

A Termostar közölte, hogy a biomassza technológia költségcsökkentő hatásának köszönhetően egyszeri, 10 ezer forint kedvezményt ad a számláikat pontosan fizető lakossági fogyasztóknak. Belőlük pedig nem kevés van, ugyanis Kecskeméten 90 százalék fölötti, országos összehasonlításban is kimagasló az ilyen fogyasztók aránya. A kedvezményt már a májusi távhőszámlában jóváírják.

Az intézmények is jól járnak a biomassza fűtőművel, ugyanis a Termostar a 2023. október 1-jétől hatályos Távhő rendeletben előírt 14 ezer forint/GJ + áfa hődíjat közel a felére, 7500 Ft/GJ+ áfa összegre módosította a tulajdonosi testület jóváhagyásával.

A fűtőműs projekt keretében összesen mintegy 6 kilométer hosszú gerincvezetékkel is bővült a kecskeméti távhőhálózat. Az új vezetékszakaszok összekapcsolják a Mindszenti körúti fűtőművet a technológiailag megújult Szultán utcai, valamint az Akadémia körúti Termostar-telephelyekkel.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...