Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Rendőrségi civil autós ellenőrzések: mégis a pénzbehajtás a lényeg?

- Advertisement -

Gyorsan szögezzük le: nem a szabálytalanul közlekedő autósokat védjük ezzel a cikkel. Hiszen magunk is azt szeretnénk, hogy minél kevesebb baleset történjen, és ehhez a szabálytalankodókat ki kell szűrni. Ezen nincs vita.

Csakhogy a rendőrség kommunikációját – szerintünk – lehet vitatni. Bizonyára olvasóink is legalább egyszer hallották már az elmúlt években rendőr szájából, hogy a megelőzés a fontos, nem a büntetés. Ha nem, akkor felelevenítjük egy 2017-es rendőrségi közlemény egyik részét. A BRFK akkor ezt írta:

„Tény, hogy BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály munkatársai évente több száz sebességmérést végeznek transzparenciálisan, jól látható, észlelhető módon, előzetesen nyilvánosságra hozott helyszíneken. Teszik ezt azért, hogy megelőzzék a közlekedési baleseteket és lassabb haladásra késztessék a megengedett sebességet átlépő járművezetőket.”

Arra a cikkre reagáltak a közleménnyel, amely egy olvasói fotó alapján azt írta, hogy a fővárosban egy rendőr alaposan elbújva, az autósok által láthatatlan módon mérte a sebességet. Mutatjuk a fotót.

A vezess.hu egy Facebook poszt fotója alapján írta a cikket

Azért találta fontosnak akkor ezt az esetet a vezess.hu, mert egy évvel korábban az ORFK a szakportálnak így nyilatkozott:

„az intézkedési kultúraváltás részeként a rendőrség vezetése által támasztott követelménynek megfelelően, lehetőleg csak jól látható helyeken végzünk ilyen tevékenységet” 

A lap pedig úgy ítélte meg, hogy a nyilatkozat ellentétes a sebességmérő rendőr cselekedetével. A rendőrség akkor nem cáfolt, elismerte, hogy a fotó valódi. Úgy fogalmaztak a már említett közleményben, hogy

„A sebességellenőrzést végző rendőr azonban tevékenységével megsértette a szervezeti normákat és a vezetői elvárásokat. Tevékenységével kapcsolatosan, fegyelmi eljárás keretében vizsgálat indult.”

Most ott tartunk, hogy országossá duzzad a Budapesten, decemberben elkezdett civil autós ellenőrzés. Amikor is jelöletlen autókban ülve figyelik a közlekedőket. Erről mi is beszámoltunk, de álljon itt a cikkből egy emlékeztető mondat.

„Berzai Zsolt alezredes az új ellenőrzési mód kiterjesztését azzal magyarázta, hogy a gépjárműsofőrök kerülik a kihágásokat ha rendőrautót látnak, így civil autókban ülve jobban kiszűrhetők a szabálytalankodók, írja az MTI.”

Vagyis: ha netán látnák a közlekedők, hogy az úton ellenőrzés folyik, mert ott áll egy rendőrautó és mellette egyenruhások ellenőriznek, akkor még a végén lassítana a gyorsan haladó, és kitenné az indexet a sávot váltó. De mivel nem számítanak a sofőrok rendőri jelenlétre (mert azok egy civil autóban ülnek), ezért a kelleténél jobban nyomják a gázt és nem jelzik a sávváltást villogó fénnyel. Vagyis elkövetik a szabálytanaságot, amellyel akár még balesetet is okozhatnak a rendőrök szemeláttára. Az elrettentés és a megelőzés tehát elmarad, a büntetést viszont kiszabják. Ez valóban arról szól, hogy megelőzzék a bajt?

De ne menjünk messzire. 2018 májusában a baon.hu egy közös rendőrségi és polgárőr akcióról tudósítva ezt írta a neki nyilatkozó rendőr szavai alapján:

„Az őrnagy kiemelte, hogy az akcióknak a megelőzésben is komoly szerepük lehet, már csak azért is, mert a rosszban sántikálókat elriaszthatja a polgárőr- vagy rendőrautó látványa.”

De hogy riaszthat el bárkit is egy nem létező rendőrautó? Ön szerint?

Bár nem csupán traffipaxozni lehet civil autóból, azért mégis ezzel kapcsolatban megemlítenénk egy mondatot a rendőrségről szóló törvényből. Amennyiben a traffipax készüléket képfelvétel készítésére alkalmas készüléknek tudjuk be.

„A rendőrség közterületen, ahol az közbiztonsági, bűnmegelőzési, illetve bűnüldözési célból igazolhatóan szükséges, bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon képfelvevőt helyezhet el és felvételt készíthet.”

A „nyilvánvalóan észlelhető módon” feltételre hívnánk fel a figyelmet.

- Advertisement -
Exit mobile version