fbpx
17.3 C
Kecskemét
2024. július 27., szombat

FRISS HÍREK

32%-kal kevesebb az átlagbér Bács-Kiskunban, mint Budapesten

- Advertisement -

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a 2020-as első negyedévi átlagbéreket megyei bontásban – írja az Mfor.hu. Eszerint Bács-Kiskun megyében 215 055 Ft az átlagos havi nettó bér.

Rögtön hozzá kell tenni, hogy ez egy torzított adat, mivel csak az 5 főnél nagyobb vállalkozások béreit tartalmazza, ráadásul azokat is átlagolva, és a valódi bérszínvonalt jobban tükröző medián (középső) értéket a KSH évek óta nem hajlandó közölni, pedig rendelkezésre áll a szükséges információ a NAV-nál lévő adóbevallásokban.

A budapesti 316 968 Ft-os átlagos nettó jelentősen kiugrik az ország más részein kapott átlagos fizetések közül. A sereghajtó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csak 176 445 Ft-ot kapnak átlagosan a dolgozók.

Tartósult a lemaradás

Ráadásul ez a különbség egy évtized alatt semmit sem változott, nem történt meg az országon belüli bérfelzárkózás. Bár nőttek a bérek a szegényebb megyékben is, de nem annyival, hogy csökkenjen a lemaradás.

A jelentős bérkülönbség ellenére az alapélelmiszerek árai között távolról sem figyelhető meg ekkora eltérés: nagyjából ugyanannyiba kerülnek Szabolcsban, mint Budapesten, vagyis Szabolcsban sokkal nehezebb megélni – akár alapszinten is.

Hasonló cikkünk:  Engedélyt kapott a Kutyapárt leendő képviselője Helvécián, ezentúl gondozhatja a buszmegállókat

Pécs nem hisz a számoknak

Az ATV megszólaltatott néhány pécsi járókelőt, akik tapasztalata szerint jobbára minimálbér körül keresnek  Baranya megyében az emberek és messze nem a KSH által közölt bért kapják. Szintén nem hisz a KSH által közölt adatoknak Székely Tamás, a Magyar szakszervezeti Szövetség alelnöke sem.

Mikor lesznek itt magasabb bérek?

Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológus szerint a főváros bérelőnye minden országban megvan, de nem olyan mértékben, mint Magyarországon. Szerinte a munkásoknak maguknak is tenniük kell azért, hogy magasabb bért kapjanak.

Ameddig a magyar munkavállalók nem hajlandók belépni a szakszervezetekbe, és nem hajlandók harcolni a saját béreikért, hanem azt gondolják, hogy azt a munkaadó jóvoltából, jóindulatából fogják emelni, addig ne várjanak semmit!

Ez Nyugat-Európában is kemény harc volt – tette hozzá a közgazdász.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

Olvasónktól értesültünk arról, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban hirtelen, az előzetes kommunikációval ellentétesen közölték több kölcsönzött munkavállalói csoporttal, hogy...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...