Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Nem a honvédség üzemelteti a „nem kormánygépeket”

- Advertisement -

Az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében keres üzemeltetőt a kecskeméti katonai reptéren állomásozó Airbus A319-112 típusú repülőgépekhez a Védelmi Beszerzési Ügynökség – írta meg a Hvg.

Az Ügynökség a Magyar Honvédség nevében 2020 eleje óta végzi a központosított fegyveres beszerzéseket.

Az új külsős üzemeltető cégre azért van szükség, mert előre nem látható többletfeladatok és a járvány miatt a honvédség a vártnál hamarabb kimerítette a kormánygépként is funkcionáló Airbus szállítógépek üzemeltetési keretszerződését.

Bár nem szokatlan, hogy a honvédség kiszervezi repülő eszközei karbantartási, üzemeltetési feladatait, a kecskeméti repülőgépek esetében ezt eddig nem közölték a nyilvánossággal.

A „nem kománygépek” kalandos története

A két repülőgép 2017-ben együtt körülbelül 20 milliárd forintba került használtan. 126 főt képesek maximálisan 6950 kilométerre vinni, az utazósebességük 829 km/h. A nagy gépek mellé vettek még két új, kisebb Dassault Falcon 7X repülőgépet is. Ezek a business jetek 16-18 fő szállítására képesek.

A kormány eleinte tagadta, hogy kormánygépeket vásárolt volna, azután változtattak a sztorin: most éppen az a hivatalos álláspont, hogy katonai feladatok mellett „alkalomadtán” kormányzati feladatokat is ellátnak a „csapatszállító” repülőgépek.

A nem éppen fapados felszereltségű gépekhez gondosan válogatott hölgy- és férfiutaskísérő személyzetet ad a honvédség.

A repült úticélok között rendszeresen szerepel Dubaj, Abu Dhabi, a spanyolországi Alicante, a görög Khíosz üdülősziget, a Kanári-szigetek, Panama, Mexikóváros és a katonai jelentőségéről közismert amerikai Las Vegas vagy az egyiptomi Sarm-es-Sejk. Az utazások indokát 30 évre titkosították.

Harminc évig titkos, miért repültek Las Vegasba, Dubajba a honvédség gépei

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version