Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Restaurációra készülnek az izsáki polgármester lemondását követően? – interjú Végh Tamás ideiglenes polgármesterrel

- Advertisement -
  • Miután megrongálták az autóját, lemondott Izsák független polgármestere, Kutas Tibor június 18-án.
  • Kutas, a 21 éve regnáló Mondok József Fideszes polgármesterrel szemben nyert a 2019-es polgármester-választáson, aki 2017-ben 35 millió forint uniós támogatásból épített egy vadászpanziót, amit szabálytalanul, magáncélra használt.
  • Az ügyből országos botrány lett, amit követően a kormány visszakérte a pénzt. Mondok visszafizette a pénzt, de az ügyészség közokirathamisítás és csalás miatt vádat emelt ellene.
  • A város vezetését ideiglenesen Végh Tamás független alpolgármester veszi át, aki az interjúnk során ült először a polgármesteri székben.
  • Hogy kik közül lehet választani, egyelőre nem tudni. Mondok József indulását a helyiek biztosra veszik. A Fideszt ősszel legyőző független csoport a jelöltjét napokon belül nevezi meg.

Végh Tamás ideiglenes polgármesterrel készítettünk interjút.

kecsUP: Ön volt Kutas Tibor jobbkeze. Hogyan érintette, hogy lemondott a polgármester nyolc hónap után?

Végh Tamás: Teljesen váratlanul érintett. Kutas Tibor telefonon kérte, hogy jöjjek be a hivatalba, mert át szeretne adni egy dokumentumot. A lemondó levél ekkor már megvolt írva. Kész tényként kezelte, hogy a polgármesteri tisztségéről lemond. A törvényi előírások szerint nyolc napon belül kell megtörténnie az átadás-átvételnek, hétfőn fogom átvenni ideiglenesen a polgármesteri feladatokat.

kecsUP: Miért mondott le valójában polgármester? Az ablakbetörésen kívül történt olyan dolog, ami elvezetett, hogy betelt a pohár?

Végh Tamás: Pontos okát nem tudom. A rendőrségi feljelentés megtörtént, de részleteket nem tudunk.

kecsUP: Mit most a legfontosabb feladat?

VT: A zárszámadás elfogadása most a legfontosabb törvény által előírt feladatunk. Le kell zárni a múlt évet, hogy tudjunk tervezni.

kecsUP: A koronavírus veszélyhelyzet alatt több forrást is elvont a kormány a településektől. Hogyan érinti ez Izsákot?

VT: A gépjárműadó eddig Izsákon maradó részét elvonta a Fidesz-kormány. Izsák esetében ez 25 millió forint kiesést jelent ebben az évben.

Izsák városháza / Fotó: kecsup.hu

kecsUP: Hogy tömik be ezt a kiesést?  

VT: Megtakarításokból, átcsoportosításokból és a veszélyhelyzet miatt elmaradt rendezvényekből igyekszünk ezt a kiesést pótolni. Nincs veszélyben a két nagy beruházásunk a településen. A bölcsőde és az egészségügyi központ építésének az önrésze rendelkezésre áll, ez mintegy 35 millió forint.

kecsUP: Elmaradhatnak fejlesztések?   

VT: Nem látjuk még pontosan, hogy mekkora a mozgásterünk 2021-ben, de az iparűzési adó várható csökkenése és a kormány által elvont gépjárműadó bizonyosan szűkítik a magyar települések lehetőségeit.

kecsUP: Mikor várható a polgármester-választás?  

VT: A helyi választási bizottság szerdán ül össze, de legkésőbb október 11-én.

FRISSÍTÉS: szeptember 20-án lesz a polgármesterválasztás. 

kecsUP: Holnaptól akkor kampány van? Kik lesznek az indulók? Mondok József? Ön?

VT: Mondok Józsefet gondoljuk.

A Mondok Kft. 35 millió forint közpénzt nyert vadászpanzió építésére, amit végül Mondok József polgármester magáncélra használt. / Fotó: kecsup.hu

kecsUP: Előfordulhat, hogy csak Mondok József indul? Önök mikor döntenek?

VT: A héten döntünk a jelöltünkről.

kecsUP: Milyen kampányra számítanak?

VT: Nem egyszerűre.

kecsUP: Milyen most a hangulat Izsákon?

VT: Naponta több mint száz telefon érkezik a hivatalba.

kecsUP: Miért? Mit mondanak?  

VT: Sokan sajnálatukat fejezik ki, hogy lemondott a polgármester. Kérdezik, hogy ki lesz a polgármesterjelölt. Tippet adnak, hogy kit lehetne indítani.

kecsUP: Önt is felkérték, hogy vállalja el a jelöltséget?

VT: Igen. De most az a legfontosabb feladat, hogy minden beruházást elvégezzünk, mert addig kormányzati forrás nem fog érkezni, amíg a választás nem ér véget. Az egészségügyi központra Izsák 2017-ben nyert el forrásokat, de a korábbi polgármester nem kezdte el a beruházást. A munkálatokat – a koronavírus miatt – most kezdjük el. Ez azért is fontos, mert a három háziorvosi praxisból kettő nyugdíjazás miatt hamarosan megüresedik. Betöltésük már folyamatban van.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version