fbpx

FRISS HÍREK

Orbán-kormány: zajlik a hulladékgazdálkodás totális államosítása és kiszervezése

- Advertisement -
Az Orbán-kormány a kaszinókhoz hasonló koncessziós módszerrel államosítaná a teljes hazai hulladékgazdálkodási iparágat, és azt egy nagy monopóliumba szervezné ki. Így az összes feladatot – a hulladék összegyűjtésétől egészen annak hasznosításra történő előkezeléséig – egy magánfél szervezné meg és látná el, annak a javaslatnak az értelmében, amit a veszélyhelyzetben Semjén Zsolt KDNP-és politikus nyújtott be minap az éjszaka leple alatt.
A kormány indoklása értelmében – az államosításra, majd monopóliumba történő kiszervezéssel – Magyarország fokozatosan áttér a körforgásos gazdaságra, amelyben nincsenek hulladékok és amelyben a ma termékei egyben alapanyagként kerülnek újrafelhasználásra. Az EU-s irányelvek értelmében a törvényjavaslatba belekerült, hogy bevezetésre kerülne az italcsomagolások visszaváltási rendszere Magyarországon 2023. január 1-től. A visszaváltási díjakat kormányrendeletben fogják meghatározni.
A körforgásos gazdaság elősegítését szolgáló cselekvési tervet az Európai Bizottság még 2015-ben fogadta el, amihez anyagi fedezetet is rendelt. Az elv, azért előremutató, főleg, ha az EU országaiban mindez meg is valósulna, mert 50-75%-a a felhasznált erőforrás-mennyiségnek hulladékként kerül vissza a természetbe. És ez abból a megvilágosításból tragikus következmény az élővilágra nézve, hogy 560 kg szemetet termel egyetlen ember, egy év leforgása alatt. Az EU és a különböző zöld szervezetek tehát nem véletlenül sürgetik évek óta, hogy változásra van szükség. Fontos azonban megjegyezni, hogy az igazi változás akkor indul el, ha a „szennyező fizet” elvét is alkalmaznák, és az ebből befolyt összeget visszafordítanák például az egyszerhasználatos csomagolóanyagok csökkentésére.

Miért a monopólium és ki dönt erről?

Ha egy cég a piacon monopolhelyzetben van, az azt jelenti, hogy nincsen versenytársa. Felmerül a kérdés, hogy az Orbán-kormány miért döntött úgy, hogy egyetlen cégnek adná oda az ország teljes hulladékgazdálkodási iparágát?
Vissza kell mennünk az időben 2012-be, amikor Orbán-kormány elkezdte átalakítani a hulladékgazdálkodási iparágat, az állam egyre nagyobb szerepvállalása mellett. Az átalakítások azonban rossz eredményeket hoztak, amit az állam elismert például a 2018-as, közszolgáltatásokra vonatkozó ombudsmani jelentésben. De az is beszédes, hogy hatályba lépése óta a hulladéktörvény eddig nagyjából 400 ponton változott, jegyzi meg plasztikusan a szabadeuropa.hu.
Összefoglalva 2012 óta tízmilliárdok mentek a kukába:
  • az államhoz bár ömlött a pénz, hiszen mintegy háromszor drágábban működik az iparág, de az állam koordinálása mellett az újrahasznosítási arányok több hulladéktípus esetén romlottak,
  • a bevételek és a kiadások szétváltak, a kormány azóta is évente dönt arról, hogy magukra a hulladékkezelési feladatokra mennyit szán;
  • az iparág eközben pedig „aggályos jogbiztonság” mellett működik.

Az önkormányzati tulajdonú nonprofit cégek is mehetnek a kukába a módosítást követően

2012-ben a közszolgáltatásnak számító lakossági szemétszállítást államosította az Orbán-kormány: kirúgták a külföldi cégeket, például Kecskeméten is, hogy a helyükbe nonprofit önkormányzati cégek léphessenek. A hulladék gyűjtését és hasznosítását az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) végezte 2014-ig. Csakhogy 2013-tól érkezett a rezsicsökkentés, azóta pedig a lakosság nem találkozhat a valódi árakkal. A befagyasztott szemétszállítási díjak újabb különadók és folyamatosan növekvő költségek mellett viszont a csőd felé irányították a közszolgáltatókat. (Hasonló folyamatok zajlanak a vízközműveinknél is, amiről a kecsUP-on is nem régen írtunk). Ehhez jött még, hogy az EU-s célok miatt 2015-től elkezdtek kiépülni a lakossági szelektív gyűjtési rendszerek, ami komoly extra feladatot hozott a közszolgáltatóknak.

Nagy biznisz a szemét biznisz / Fotó: illusztráció – magyarhang.hu

Az OHÜ helyett létrehozták a szintén állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-ét (NHKV). Ez az új holdingcég eldöntötte, hogy melyik területen ki lehet közszolgáltató, és átvette a lakossági szemétdíjak beszedését. Aztán a nagy állami tervező visszaosztotta volna az önkormányzati közszolgáltatóknak a pénzt, kinek-kinek szükségletei szerint. Ebből voltak is fennakadások, ugyanis sokszor maga az állami cég tartozott az egyes helyi cégeknek.
Az NHKV megjelenésével viszont elkerült a kukaholdingtól az ipari gyűjtés, amit nagyjából 750 cég végez nálunk egymással versenyezve. Ezek jellemzően magyar tulajdonú kisebb cégek, átlagosan 4 százalékos a nyereségrátájuk az ITM szerint. Ők szedik össze az összes visszagyűjtött hulladék durván négyötödét, foglalta össze a folyamatot a régi index.hu.
A piaci szereplők kifizetése nem a szemétdíjból megy, hanem egy éves kormányzati tervhez igazítva közbeszerzéseket írnak ki az egyes hulladékfajtákra.
Az állam a termékek gyártóitól termékdíj címén beszed évente nagyjából 85 milliárd forintot. Majd a visszagyűjtött hulladékokra kifizet a piaci szereplőknek összesen nagyjából 15 milliárdot, gyakran utólagos közbeszerzésekkel. A különbözet a költségvetés haszna, vagyis az állam lefölözi a bevétel jelentős részét és például nem a szemét újrahasznosításának az elősegítésére fordítja azt, írja a szabadeuropa.hu.
Ez azonban szembe megy az EU szabályokkal, amit az Orbán-kormánynak most már be is kell fejeznie. A Semjén-féle javaslat értelmében, amikor már sokadjára alakítják át a hazai hulladékgazdálkodást, most elvennék az önkormányzatoktól a hulladékgazdálkodást is. És kiszorítanának minden versenyt az iparágból. Egy monopóliumot hoznának létre az ország teljes területére, ez a monopólium a kaszinókhoz hasonló kizárólagos koncessziót kapna. Így az összes feladatot – a hulladék összegyűjtésétől egészen annak hasznosításra történő előkezeléséig – egyetlen cég végezné. Ez a cég egyes hírek szerint a MOL lehet, miután Hernádi Zsolt, a Világgazdaságnak adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy:
„a petrolkémiai diverzifikáció mellett el kell mozdulnunk a körkörös forprofit (üzletszerű) gazdaság felé.” 
Erre a koncesszióra pályázni lehet, Palkovics László, pontosabban az ITM minisztere döntene arról, hogy melyik cég legyen a monopólium, amely utána kedve szerint vonhat be alvállalkozókat.

 

Poll not found
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...