18.3 C
Kecskemét
2021. május 12., szerda
KecsUPMegyébenJól nézze meg, hogy kitől vásárol az interneten

FRISS HÍREK

Jól nézze meg, hogy kitől vásárol az interneten

A kibernyomozók egy kiskunhalasi nőt és férfit azzal gyanúsítanak, hogy több száz sértettet károsítottak meg a legismertebb közösségi oldal felületén, ezzel több millió forint kárt okoztak.

Az elkövetők 2020 őszétől kezdődően a legismertebb közösségi oldal adásvételi csoportjaiban álprofilok felhasználásával hirdetéseket adtak fel különböző termékek (legtöbbször gyermekruhák, gyermekkönyvek és játékok) eladásának látszatát keltve. A termékek azonban ténylegesen sosem voltak a birtokukban, azok fotóit más felhasználók által létrehozott hirdetésekből szerezték meg, fizetésként pedig csak postai előre utalást voltak hajlandóak elfogadni. A hirdetésekkel több száz felhasználót sikerült megtéveszteniük, akik a vételár elutalását követően hiába várták a megrendelt termékeket; a gyermekjátékok és könyvek sosem érkeztek meg, az eladók pedig törölték a profiljaikat vagy letiltották őket a közösségi oldalon.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztály nyomozói a felderítés során azonosították a feltételezett elkövetőket, a 30 éves K. Klaudia Nórát és a 32 éves R. János Márkot. Lakóhelyükön 2021. február 10-én mindkettőjüket elfogták és kutatást tartottak náluk, majd előállították és gyanúsítottként hallgatták ki őket többrendbeli csalás és személyes adattal visszaélés bűncselekmények elkövetése miatt. A kihallgatás során részben beismerő vallomást tettek. Mint kiderült, a napi megélhetésükhöz szükséges pénzt teljes egészében a folyamatos átverésekkel teremtették elő. A kihallgatások után a rendőrök gondoskodtak az őrizetbe vételükről, illetve előterjesztést tettek a letartóztatásukra. A sértettek nagy számára tekintettel az átvert személyek teljes körének azonosítása, illetve a pontos kárérték meghatározása a további nyomozás feladata.

Az utóbbi években, különösen pedig az elmúlt hónapokban egyértelműen növekedett az interneten bonyolított adásvételek száma, amit a csalók is igyekeznek mindinkább kihasználni. Ha az internetes adásvételi oldalakon olyan termékekre bukkanunk, melyek különösen kedvező ára gyanakvásra adhat okot, minden esetben nézzünk utána az eladó korábbi értékeléseinek! Ha ezek hiánya, vagy éppen a negatív értékelések miatt kétségeink merülnek fel egy hirdetés valódiságával kapcsolatban, lehetőleg ne utaljunk előre, tűnjön bármennyire is csábítónak az ár.

police.hu

 

Hirdetés

Felkapottak

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....

Hirdetés

Legnépszerűbb

Fának ütközött a menekülő sofőr

Egy sofőr Kecskemét belterületén jelentősen túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, és nem állt meg a rendőri jelzés ellenére sem....