Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Kilép a Fidesz az Európai Néppártból

- Advertisement -

Kilép a Fidesz az Európai Néppártból – derült ki Novák Katalin Twitter-bejegyzéséből. „It’s time to say goodbye” – kommentálta a Fidesz külügyekért felelős alelnöke a levelet, amit a bejegyzésben posztolt:

„Ezúton szeretnénk értesíteni az Európai Néppárt elnökségét, hogy a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség a továbbiakban nem kívánja fenntartani tagságát az Európai Néppártban a pártszabályzat 9. cikke alapján” – írja a Fidesz nemzetközi titkársága a levélben, amit Antonio López-Istúriz White főtitkárnak címeztek.

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke a párt csütörtök délutáni döntése után arról írt Twitterén, hogy „a Fidesz elhagyta a kereszténydemokráciát. De valójában már évekkel ezelőtt hátrahagyta azt.”

Orbán Viktor levélben írta meg március 3-án, hogy a Fidesz azonnal kilép az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a frakció aznap megszavazta az új eljárásjogi szabályzatát, amivel többek között már nemcsak egy tag, hanem egy csoport frakciójogainak felfüggesztéséről vagy kizárásról is lehet szavazni. A Néppártnak tagja maradt egyébként a KDNP EP-képviselője, Hölvényi György.

A Fidesz akkor a frakcióból lépett ki, de ez nem hatott ki automatikusan a státuszára az Európai Néppárt pártcsaládjában, ahol 2019 márciusa óta volt felfüggesztve. Ha a pártcsaládból nem léptek volna ki maguktól, akkor a Fidesz sorsáról egy személyes jelenlétet igénylő szavazáson lehetett volna dönteni, ami a koronavírus-járvány miatt egyelőre nehezen megoldható lett volna.

Az Európai Néppárt akkor jelezte, hogy a Fidesz a frakcióból kilépve kizárási eljárással néz szembe a pártcsaládon belül is. Ezt azonban a közgyűlésnek kell eldöntenie, ami „akkor fog ülésezni, amikor a járványhelyzet ezt biztonságosan lehetővé teszi.” Többek között Markus Söder, a bajok Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke is arról beszélt napokkal később, hogy miután a Fidesz kilépett az EP-frakcióból, magából a pártcsaládból is ki kéne zárni.

A frakcióból való kilépés után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy nyilatkozott, hogy „a Fidesz EPP-tagsága már csupán technikai kérdés, a frakcióval történő szakítás volt az első fontos lépés” – így várható volt, hogy a pártcsaládból is kilép a magyar kormánypárt. Gulyás szerint az EPP pálforduláson ment keresztül, „már nem jobboldali párt”, ellentétben a Fidesszel, ami „továbbra is a hagyományos kereszténydemokrata, konzervatív értékeket és családképet képviseli”.

Egyelőre nem tudni, hogy belépnek-e másik frakcióba

A Fidesz EP-képviselői egyelőre nem csatlakoztak másik európai parlamenti képviselőcsoporthoz, és azt sem tudni, hogy a Néppárt pártcsaládjából távozva hova lépnek majd be.

Az Euractiv korábban arról írt, hogy lehet, hogy a a konzervatív, euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) 61 fős frakciójához csatlakoznának. Ennek 24 képviselővel Orbán Viktor lengyel szövetségesének, Jarosław Kaczyńskinek a Jog és Igazságosság (PiS) pártja a legerősebb tagja.

Matteo Salvini, az olasz jobboldali Liga párt vezetője viszont március 9-én arról beszélt, hogy lengyelekkel és magyarokkal új európai parlamenti frakció létrehozásán dolgozik. A Liga most az Identitás és Demokrácia euroszkeptikus képviselőcsoport tagja az Európai Parlamentben.

Orbán Viktor egy rádióinterjújában szintén említett esetleges együttműködést a Ligával, valamint lengyel erőkkel. „Nem titok, hogy voltak tervek az asztalfiókban” – mondta.

Telex.hu

- Advertisement -
Exit mobile version