fbpx
2 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Zsiday Viktor: Hibás elgondolás, hogy enyhíteni kell, ha javulnak a számok

- Advertisement -

Zsiday Viktor befektetési tanácsadó nem először szólalt meg a koronavírus-járvány kapcsán. Már jó ideje hangoztatja álláspontját, amelyet néhány napja a Klubrádióban is megerősített egy interjúban. Zsiday szerint a nyugati demokráciák alapvetően hibásan közelítenek a kérdéshez akkor, amikor úgy hiszik, hogy azonnal enyhíteni kell, ha javulnak a számok. Szerinte azért gondolja így sok európai kormány, mert a választásokra gondolnak, és újra nyerni akarnak. Mert persze a szigorítások sehol nem népszerűek, és egy népszerűtlen intézkedéseket hozó politikai vezetésnek romlanak az esélyei a választáson.

Zsiday Viktor Kína, Dél-Korea és Tajvan példájával magyarázta, hogy az volna a leghatékonyabb a vírus legyőzésének szempontjából, ha egy viszonylag szigorú, de kitartó intézkedéssel vennék fel a kormányok a harcot a vírussal. Kína esetében persze nem kell aggódni a választások miatt az uralkodónak, mert az egy diktatúra, azonban a másik kettő országról ez nem mondható el, mégis meg merték lépni már hamar a szigorításokat és azokat következetesen fenntartani. Mára ott tartunk, hogy ezek az országok lényegében legyőzték a vírust, pedig az elsők között voltak, ahova átterjedt a vírus Kínából, és mindkét országban jóval többen laknak, mint pl. Magyarországon.

Hasonló cikkünk:  Kecskemétig érnek a Széchenyi Bank-per szálai

A gazdasági szakember szerint a szigorító, majd enyhítő, és megint szigorító kormányok csak azt érik el, hogy sokkal hosszabb ideig húzzák el a küzdelmet, és ezzel tovább marad az országban a vírus. Ezáltal a gazdaság is hosszabb ideig lesz kényszer alatt.

Zsiday elhibázottnak tartja, hogy nyáron enyhített egész Európa, mert akkorra szinte sikerült legyőzni a vírust, de a határok nyitásával, és a szigor enyhítésével most itt tartunk jelenleg a harmadik hullámnál, amely erősebb az eddigieknél. Így persze akár ez a nyár (és vele a nyári szezonra épülő vállalkozások) is mehetnek a levesbe. A szakember szerint meg kellett volna tavaly értetni az emberekkel, hogy az a nyár nem lesz olyan, mint a régiek, cserébe megvan arra az esély, hogy a következő már igen.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...