fbpx

FRISS HÍREK

Az Országos Vérellátó Szolgálat hárommilliárd forintnyi PCR-tesztet selejtezett le

- Advertisement -

Az Átlátszó tavaly októberben írta meg, hogy a Bayer Zsolt felesége által vezetett Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) milliárdokért vett PCR-teszteket a nő ismerőseinek cégétől. A cikk megjelenése után egy olvasó jelzése kapcsán a lap közadatigénylésben kért adatokat, hogy hány darab PCR-tesztet selejteztek le az intézménynél. A válasz szerint 188 852 teszt végezte a kukában. Ugyan az OVSZ kitakarta a Vascular Venture-ral kötött szerződésből a teszt nevét, de azt az OGYÉI-től megkapta a lap. A név pedig egyezik a selejtezésre átadott eszközök nevével.

A Bayerné Dr. Matusovits Andrea által vezetett Vérellátó Szolgálat októberben ezt a választ küldte az Átlátszónak:

„Az Országos Vérellátó Szolgálatnál 2022 májusában 3 milliárd forint értékben selejteztek a Covidhoz kapcsolódó teszteket, lejárat miatt. Ezt az összeget az állam finanszírozta az OVSZ számára.”

Felmentést kapott az OVSZ a közbeszerzés alól, így tudtak 18,2 milliárd forintért „SARS-CoV-2 vizsgálatokhoz szükséges tesztek beszerezni. A szerződést közadatigényléssel próbálta a lap megszerezni, de Bayerné Dr. Matusovits Andrea 30 nap elteltével azt mondta: mivel az „kétséget kizáróan nem azonosítható be”, nem tudják kiadni. Végül mégis sikerült az iratokat megküldeniük.

A dokumentumokból kiderült, hogy a 18,2 milliárdos összkiadás jelentős része a Vascular Venture Kft.-t érinti, 1 millió PCR-tesztre, darabonként nettó 16 280 forintért, összesen nettó 16,28 (bruttó 17,1) milliárd forintért kötött szerződést a céggel az Országos Vérellátó Szolgálat.

valaszonline.hu cikkéből kiderült, hogy Bayerné dr. Matusovits Andrea és az állami vérplazmatender egyik nyertese, a Vascular Plazma Kft. korábbi tulajdonosai tanulmányaikat ugyanazon a szegedi orvosi karon végezték. Azt nem tudni, hogy mi alapján választották épp ezeket a cégeket a Vérellátónál. Az OVSZ akkor azt írta kérdésünkre, hogy

„Az Országos Vérellátó Szolgálat az Operatív Törzs döntése és az akkori Nemzeti Népegészségügyi Központ (jelenleg: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ) írásos formában történt kijelölése alapján végezte a jellemzően az Országos Mentőszolgálat által levett minták, valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság által irányított egészségügyi ellátó intézetek által levett minták COVID PCR-vizsgálatát, s az eredmények közlését. A tesztek felhasználása az előírások betartásával történt. Az Országos Vérellátó Szolgálat az alaptevékenységén túlmutató feladatait maradéktalanul, a lehető legmagasabb színvonalon elvégezte, hozzájárulva ezzel a koronavírus-járvány leküzdéséhez.”

Valóban használtak a mentőknél 2020 őszétől gyorstesztet, de az OVSZ által szerződött partner így is tudott PCR-t elemezni, ahogy a kórházaktól kapott mintákat is tudta vizsgálni. Vagyis jókora kerülővel teszteltek, állami pénzből.

Az OVSZ által közreadott szerződésből a PCR-teszt nevét kitakarták, azonban a lap megkereste a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) mellett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) is, hogy megtudják, milyen termékeket engedélyeztek a Vasculare Venture Kft.-nek.

Hasonló cikkünk:  Indul a szezon, Szolnokon már ugranak a honvédség ejtőernyősei

A Müller Cecília, országos tisztifőorvos aláírásával érkezett válasz 19 oldalnyi terméket tartalmaz, és a táblázat szerint 2020-ban engedélyezték a cégnek a Procleix Panther System (PCR automata)-t, valamint további  Procleix-termékeket.

A selejtezés kapcsán az OVSZ 30 nap után válaszolt, miszerint „2022. január 01. és 2022. december 31. napja közötti időszakban, egy alkalommal történt „Procleix Sars Co-V2 teszt megnevezésű Covid teszttel kapcsolatos selejtezés.” Vagyis épp a szerződésből kitakart, de a Vasculare Venture Kft. által engedélyeztetett Procelix-termékek egy részét selejtezték.

A Vérellátó ezért a PCR-tesztért nettó 16 280 forintot fizetett darabonként a Vasculare Venture Kft.-nek. A megvásárolt 1 millió darabból a megkapott dokumentum szerint 188 582-t adtak át selejtezésre. Az OVSZ által a Vasculare-nek kifizetett bő 16 ezres darabárral számolva a leselejtezett tesztek ára nettó 3,07 milliárd forint volt, vagyis ennyi ment a kukába.

Az OVSZ nem csak a teszteket, hanem az ahhoz használt gép megnevezését is eltüntették a PCR-szerződéséből. Egy másik hivatkozott és kikért szerződésből a gépek neve is kiderült – TECAN Freedom Evo II, illetve Grifols Procleix Panther. A vérellátó által használt MedBakter mikrobiológiai informatikai rendszert is használhatta a Vasculare, ennek díjait a szerződés szerint az OVSZ kiszámlázta.

„A Szerződő Felek együttműködnek az előre nem nevesíthető, de a Szolgáltatási szerződés teljesítéséhez szükségessé váló védőfelszerelések és védőeszközök, valamint szolgáltatások beszerzésében. Amennyiben ezek beszerzését az OVSZ bonyolítja, úgy azok költségeit Kft. ezen megállapodás alapján téríti meg az OVSZ részére” – írták.

2020-ban, amikor mindenhol hiány volt a védőfelszerelésekből, a Vasculare Venture Kft. egyfajta védőhálót kapott az OVSZ-től, hiszen az állami tulajdonú Vérellátó közbeszerzések nélkül, kormányzati hátszéllel férhetett hozzá védőeszközökhöz is.

2021-ben a Vascular Venture Kft. az előző évhez képest 23 milliárd forinttal több, majdnem 34 milliárd forintos nettó árbevételt ért el. A cég adózott eredménye a korábbi 830 millióról 11,3 milliárd forintra ugrott, és a bő 11 milliárdos profit nagy részét kivették a tulajdonosok.

Az Átlátszó októberi cikke után Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője írásbeli kérdésben érdeklődött Polt Péter legfőbb ügyésznél, hogy indít-e vizsgálatot az ügyben.

Polt válasza szerint ő feljelentésként értékelte a kérdést, és a rendőrséghez továbbította azt. A DK decemberben közölte, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályvezetője arról tájékoztatta Sebián-Petrovszkit, hogy a rendőrség nem indít nyomozást, mert semmi gyanúsat nem találtak az ügyben.

via Átlátszó

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...