Miről szól a Fudan egyetem elleni tüntetés?

- Advertisement -

Tízezres tömeg tüntetett szombaton délután Jámbor András és a Szikra Mozgalom által szervezett demonstráción a Diákváros helyére tervezett Fudan kampusz és az Orbán-kormány ellen. A kormány óriási lehetőséget lát a kínai egyetem Budapestre költözésével. 

Mégis miért vált közüggyé a sanghaji elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának építése? Azért, mert az 540 milliárdosra becsült építkezés jelentős részben:

– kínai alapanyagokból,
– kínai munkával,
– már előre kiválasztott kínai céggel,
– nagyrészt kínai hitelből valósulna meg,
– amit a magyar adófizetők állnának.

Ráadásul a kínai egyetem, amit 5 ezer fővel terveznek indítani, pont ott épülne, ahová a Budapest Diákvárost tervezték. A Diákváros 8-10 ezer magyar és külföldi hallgatónak adna megfizethető kollégiumi lakhatást.

A beruházás pillanatok alatt politikai üggyé vált, amit a kormány óriási lehetőségnek állít be, hiszen a világ élvonalába tartozó egyetem felgyorsítja a magyar felsőoktatás megkezdett nemzetköziesítését és további kínai beruházásokat hozhat hazánkba, mondta Palkovics László miniszter.

Azok, akik a kínai kampusz ilyen feltételekkel való budapesti építését ellenzik, azok szerint:

nem hoz tisztességes versenyt az egyetemi szférába,
– elveszi a területet a Diákvárostól,
– a kormány az olcsó kollégiumok helyére a magyarok pénzéből épít elit egyetemet a kínai kommunistáknak, ugyanis a Fudan egyetem preambulumában az szerepel, hogy az egyetem hű a Kínai Kommunista Párt vezetéséhez, végrehajtja a párt oktatáspolitikáját, elfogadja a marxizmus vezető szerepét,
– ideológiai csata zajlik Nyugat és Kelet között, ahol Orbán Viktor a keleti oldalt választotta, elfeledve, hogy 1989-ben maga is tüntetett a Tienanmen téri vérengzések ellen.

Röviden így foglalhatjuk össze, hogy tegnap ki miért ment tüntetni a Fudan egyetem ellen Budapesten.

A tüntetés képei (erosito.hu)

 

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Magyar Péter Kecskeméten zárta Bács-Kiskunban tett körútját

Szerda este érkezett Kecskemétre Magyar Péter országjárása során, a főtéren találkozott szimpatizánsaival és beszédet mondott. Az eseményről a KecsUP...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version