Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Ellenzéki előválasztás: Bodrozsán Alexandra és Király József mérkőzés a Bács 2-ben

- Advertisement -

Két kecskeméti önkormányzati képviselő, Bodrozsán Alexandra (Momentum) és Király József (MSZP) mérkőzik meg egymással az ellenzéki előválasztáson Bács-Kiskun megye 2. számú választókerületben, amit azért tartanak, hogy kiválasszák ki legyen az ellenzék közös képviselőjelöltje a Fidesszel szemben a jövő évi országgyűlési választáson.

Mindkettőjüket nyilvántartásba vette az Országos Előválasztási Bizottság, ami azt is jelenti, hogy a hatpárti ellenzéki összefogás tagjai közül végül ketten mérettetik meg magukat az előválasztáson. Azért nem mindannyian, mert a pártok megállapodtak arról, hogy nem mindenki indít mindenhol jelöltet, illetve kölcsönösen is támogatják egymást. Ez történt a Bács-Kiskun 1. számú választókerületben is, ahol Szőkéné Kopping Rita (DK) és Lejer Zoltán (Jobbik) állnak a rajtvonalhoz.

Az ellenzéki nagy összefogáson belül is szorosabb együttműködést kötött helyben a Momentum és a DK, akik kölcsönösen támogatják egymást. Ezen felül Bodrozsán Alexandrát Márki-Zay Péter és a Mindenki Magyarországa pártolja még. A szocialista politikus is igyekezett szélesíteni a támogatói körét, itt Király Józsefet a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd erősíti.

Az előválasztást szeptember 18. és 26. között tartják, ahol az egyéni képviselőjelöltek mellett a közös miniszterelnök-jelöltet is kiválasztják. A jelöltek szempontjából az előválasztáson való részvétel feltétele az, hogy 400 érvényes aláírást gyűjtsenek. Erre augusztus 23. és szeptember 6. között kerül sor.

Standolnak az utcán, mozgósítanak és hisznek a változásban

Kérdésünkre Bodrozsán Alexandra elmondta, hogy a Momentumos csapatával hetek óta kint vannak az utcán, új aktivisták érkeztek hozzájuk és jelenleg a „Találjuk ki Kecskemétet!” kampányuk keretében kérik ki az itt élők véleményét. A kecskeméti képviselő abban hisz, hogy „a politikai pártoknak és a képviselőknek nem szabad visszahúzódniuk az irodákba, hanem az emberek közt a helyük!”

Bodrozsán Alexandra üzenete a Fidesznek / Fotó: Bodrozsán Alexandra facebook

Király József, hasonlóan a többi jelölthöz, személyesen igyekszik találkozni a választókkal, hol a piacon a kitelepülései, hol a fogadóórái során. A belváros képviselője leszögezi, hogy „az elkövetkezendő választás nagyon fontos lesz hazánk jövőjét illetően, szinte hasonló, mint a 30 évvel ezelőtti rendszerváltás. Ezért is kell fokozottan odafigyelnünk arra, hogy az ellenzéki oldalon az előválasztáson induló jelölteket nem lejáratni kell, hanem a saját magunk, illetve programunk elfogadtatására kell koncentrálnunk.”

És mit tapasztalnak az utcán?

„Azt tapasztaljuk, hogy Kecskeméten és térségében élők változást akarnak, mert elegük van Orbán Viktor rendszeréből, de közben a régi politikai szereplőkkel fémjelzett világot sem akarják vissza. És mindig erőt ad az a számukra, mikor elmondják a választók, hogy ők már csak a Momentumban látják a tiszta közélet és egy jobb Magyarország garanciáját” – mondja Bodrozsán.

Király is inkább pozitív élményekről számol be, miszerint a kitelepülés első időszakától kezdve – mondja a szocialista politikus, egyre többen jönnek és adják támogató aláírásukat és még többen bíztatnak szóban is arra, hogy mielőbb váltsák le a jelenlegi kormányt.

Van még teendőjük a jelölteknek, hogy értesítsék a választókat az előválasztásról

Király arról mesél, hogy sokan csak a kitelepülések helyszínén értesülnek a közelgő előválasztásról, ami annak is betudható szerinte, hogy a kormány média ezt ügyesen elhallgatja. Bodrozsán úgy látja, hogy a legtöbben tudják, de még vannak, akik nem tájékozódtak róla. De ő is úgy véli, hogy „a propaganda igyekszik minél jobban titkolni ezt az eseményt.”

Király József a kecskeméti piacon, 2021. augusztus 14. / Fotó: Király József facebook

Egyébként mindkét induló arra bátorítja a választókat, hogy menjenek el szeptember 18. és 26. között az előválasztásra, amihez Bodrozsán azt is hozzáfűzi, hogy az előválasztás a „demokrácia ünnepe lesz”.

Az emberek egyre bátrabban mondják el a véleményüket

A jelöltek arról is beszéltek, ugyan tapasztalják azt, hogy sokak szemében utálatos dologgá vált a politika, de a véleményüket is mind többen elmondják. Bodrozsán Alexandra elmesélte, hogy az egyik piaci standolásnál odalépett hozzá egy idős férfi, aki elmesélte: mennyire haragszik a politikára, ötven éven át keményen dolgozott, a rendes munkája mellett alkalmi munkákat is vállalt, és ehhez képest megalázóan alacsony a nyugdíja és úgy érzi, hogy az elmúlt évtizedekben a politika nem foglalkozott vele. Király József kiemelte, úgy érzi, hogy hihetetlen mértékben megnőtt az ellenzéki standokat látogató és támogató választók száma, akik egyre nyíltabban fejtik ki véleményüket mellettük a regnáló kormánnyal szemben. Ez azért nagy szó szerinte, mert Kecskeméten az elmúlt 25 évben az országgyűlésbe kizárólag Fideszes képviselők jutottak be.

Bács-Kiskun megye 2. számú választókerületéhez tartozó minden településen lehet majd szavazni

Helyi Előválasztási Bizottság korábban már megerősítette, hogy minden településen előre meghirdetett napokon és helyszíneken lehet majd leadni a szavazólapokat a Bács-Kiskun megye 2. számú választókerületben. Ide tartozik Kecskemét egy része mellett Ballószög, Helvécia, Szentkirály, Tiszakécske és Városföld. Kecskeméten több helyszínen is lehet majd szavazni, így például a Belváros több pontján is, amiről később adnak majd tájékoztatást.

Kövesse az ellenzéki előválasztást az előválasztási oldalunkon ITT.

Kapcsolódó írás

Megállapodtak az előválasztás minden kulcskérdésében

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version