fbpx

FRISS HÍREK

Lantos Csaba: egyelőre maradnak a brutális gázszámlák

- Advertisement -

A teljes informatikai rendszer átalakításával jár az, hogy megoldják, illetve megújítsák az MVM gázszámlázási gyakorlatát – mondta Lantos Csaba miniszter. Hozzátette, hogy ismerik a problémákat, ám 2025 előtt nem valószínű, hogy meg tudják oldani azokat.

Több probléma is van a számlákkal. Az idei ősz meleg volt, azaz az MVM szempontjából nyárnak számított. Ezért például szeptemberben a megszokott 37 köbméteres rezsicsökkentett gázmennyiség helyett csak 17-18 köbmétert számoltak el körülbelül 102 forinttal.

Azok tehát, akik nemcsak fűtenek, hanem főznek vagy meleg vizet is előállítanak gázzal, a megszokotthoz képest 10-15 ezer forinttal magasabb számlát kaphattak. Ez volt a helyzet egész októberben és november elején is. Miközben többen már befűtöttek, szinten jóval kevesebb kedvezményes gáz járt a korábbihoz képest.

Mindez azoknál okoz értetlenséget, akik amúgy beleférnek az éves rezsicsökkentett keretbe, de most mégis versenypiaci árat is fizettek. A rendszer egyébként később korrigálja ezt, azaz “visszaszámláznak”, de a fogyasztók akár hónapokon keresztül is megelőlegeznek az MVM-nek egy jelentősebb összeget. 

Hasonló cikkünk:  2020-ban 19 ezer, 2023-ban 34 ezer magyar vándorolt ki Magyarországról 

Lantos egy bizottsági meghallgatásán úgy fogalmazott, hogy nem helyes gyakorlat az “ha az állampolgár gyorshitelt ad az MVM-nek. Már dolgozunk az MVM számlázásának átalakításán”, viszont mint kiderült, erre várni kell.

Az okozza a félreértést, hogy nem derül ki világosan, hogy a kedvezmény az időjárástól függ, ami pedig dinamikusan változik a napi kedvezmény miatt, vagyis a mai napon nem lehet pontosan megmondani, hogy hány köbméter kedvezményes gáz jár mondjuk decemberre. Az MVM által kommunikált jelleggörbe 20 éves átlagot mutat és ettől jelentős eltérések lehetnek az adott hónapban.

Meleghegyi Tamás József informatikai szakértő szerint a számlák egy programozási hiba következményeként kerülnek ki az állami cég rendszeréből. Mindez szerinte korrigálható lenne, ha meg akarnák csinálni. Ám nem kizárt, hogy nem akarják, mert nem érdekük, hogy ne szedjék be előre egy még meg sem történt fogyasztás ellenértékét.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...