Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Rezsiemelés: Bácsalmás fideszes polgármestere kényszerintézkedéseket jelentett be

- Advertisement -

Szomorú divat lett, hogy polgármesterek egymás után kényszerintézkedéseket jelentenek be amiatt, hogy a kormány nem védte meg a rezsicsökkentést, abból a választás után kivette az önkormányzatokat is, amelyek a sokszoros gáz és áram árakat tapasztalva a település nadrágszíjának meghúzására kényszerülnek. A legfeltűnőbben az országosan is ismert fideszes székesfehérvári polgármester kongatta meg a rezsiharangot, aki már többször is elmondta, hogy nehéz helyzetbe kerülnek települések.

Hírportálunk nem olyan régen írta meg, hogy a Bács megyei Érsekcsanád polgármestere is beállt a sorba, és azt írta, hogy  „Csúnya világ jön… Eszik a gyerek, vagy melegben van?/…/Nehéz a polgármesterek és a testületek élete mostanában. Végre ezt egy kormánypárti polgármester is kimondta” – utalt Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármesterre.

Bácsalmási kényszerintézkedések: bezárás, pellet fűtésű kazán, temperálás, átköltözések

Most Bácsalmás fideszes polgármestere töltött fel egy videót a Facebookra. A minap az év Bács megyei polgármesterévé választott Németh Balázs több kényszerintézkedést is bejelentett a megemelt energiaárak miatt. Mint mondta, most elsősorban a kötelező feladatokra koncentrálnak. E tekintetben sorba vették a legnagyobb áram- és gázfogyasztó helyeket, és megnézték, mit lehet tenni.

A polgármesteri hivatal a legnagyobb fogyasztó, itt működik a kormányablak és a járási hivatal és egy konyha. Itt idénre le van kötve az áram 25-30 forint/kWh áron, de legalább 120 forinttal számolnak jövőre, de már hallottak 200 és 400 forintos árat is. A gázt korábban 2,5 forint/MJ áron kapták, most ez 6 forint, de októbertől 24 forintra számítanak. Ilyen emelkedés mellett nem mernek nekimenni a télnek a hivatalban. Ezért 12 millió forintért pellett tüzelésű kazánt rendeltek, hozzá 70 tonna pelletet kb. 10 millióért. Még a bő 20 millió forint így is a fele annak a 40 millió forintnak, amennyibe a hivatal kifűtése kerülne – indokolta a befektetést a polgármester. A hivatalban tervezték lecserélni a nyílászárókat, talán még idén ez meg is valósul, amivel spórolni tudnak. Illetve jövőre hőszivattyút telepítenek, amely hosszabb távon lehet megoldás.

Nagy gázfogyasztási hely a tanuszoda, de ez önként vállalt feladat, így októbertől az intézményt bezárják. Illetve az illetékes minisztériumtól várnak segítséget.

A könyvtárt csak temperálni fogják, az itt dolgozók átmennek a művelődési házba és itt állnak az olvasók rendelkezésérre.

Szintén temperálják csak azt az épületet, ahol a polgárőrök és a máltaisok dolgoznak, őket megpróbálják máshova átköltöztetni.

Az alapszolgáltatási központ két épületben működik. Az egyikben már egy ideje pellettel fűtenek, és meg is rendelték már nyáron a fűtőanyagot, ott nem lesz gond. A másik épületet szeretnék átvinni a polgármesteri hivatal üres irodáiba.

A bölcsőde modern épület, alacsony fogyasztással, itt semmilyen változás nem lesz. Az óvodákba most érkeznek szakemberek, és megnézik, miként és mennyiből lehetne pellett fűtésű kazánt üzembe helyezni.

Két önkormányzati konyha működik Bácsalmáson, két külön helyen. Amennyiben bármi miatt kevesebb ételt kellene főzni, akkor ezeket összevonják úgy, hogy a munkatársakat megtartják, illetve más feladatot kapnának.

A LED-es közvilágítás megtakarítását elviszi a rezsiemelés

Az áramfogysztás tekintetében a közvilágítás messze a legnagyobb volumen – mondta el Németh Balázs. A korábbi olcsóbb áramot az év végéig kapja a város. De mivel korábban LED-es világításra álltak át, a fogyasztás a negyedére esett vissza, így a rezsiemelés után olyan lesz, mintha nem lett volna fejlesztés – mondta el a lakosságnak készített videójában Bácsalmás polgármestere.

 

 

- Advertisement -
Exit mobile version