fbpx
16.3 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Madárinfluenza Bugacon és Kiskunmajsán

- Advertisement -

Bugacon egy állattartó figyelmét az keltette fel, hogy a mintegy 450 darab tömőludat számláló állományban megemelkedett az elhullás és az idegrendszeri tünetek. Kiskunmajsán szintén az adta a gyanút a madárinfluenzára, hogy egy 800 darabos tömőlúd-állományban is megemelkedett az elhullás. A Nébih laboratóriuma mindkét esetben a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

Az érintett állományokat már a gyanú alapján felszámolták az állategészségügyi szakemberek, valamint a járvány tovább terjedésének megakadályozása érdekében felszámolták a kontaktgazdaságokat is. 3 km sugarú védőkörzetet jelöltek ki a fertőzött gazdaságok körül, a megfigyelőkörzet pedig átnyúlik Csongrád-Csanád megye területére is.

Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye korlátozással nem érintett területein intézkedéseket vezettek be:

  • Tilos a víziszárnyas baromfik betelepítése és mozgatása. Ez alól kivételt csak az azonnali vágásra történő szállítás jelent. Ilyen esetben az állatmozgatást megelőző 72 órán belül kötelező a szállítással érintett termelési egységenként 20 kloáka és 20 légcső/garat tampon beküldése a Nébih diagnosztikai laboratóriumába.
  • Nem víziszárnyas baromfik vágóhídra és továbbtartásra szállítását megelőzően 72 órán belül szintén kötelező a szállítással érintett termelési egységenként 20 kloáka és 20 légcső/garat tampon beküldése a Nébihbe.
Hasonló cikkünk:  Kocsis Máté be akarta támadni Magyar Pétert, ehelyett öngólt lőtt

Mostantól ismét kötelező zártan tartani a kereskedelmi célból tartott baromfikat azokban a gazdaságokban, amelyek magas kockázatú megyékben találhatóak, úgymint Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

Ezen megyékben a „háztáji” állományokra érvényes új előírás a fedett helyen történő etetés, itatás és esetükben is, bár nem kötelező, de erősen ajánlott a zártan tartás.

via uzletem.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...