fbpx
23.1 C
Kecskemét
2024. május 1., szerda

FRISS HÍREK

Nagyon sok vonuló daru pusztul el a madárinfluenza miatt

- Advertisement -

A napokban még körülbelül 13 ezer daru volt a szegedi Fehér-tónál, de hamarosan elhagyják hazánkat és Európa déli részén vagy Észak-Afrikában töltik a telet. A madárinfluenza miatt ezekben a hetekben rengeteg elhullik a vonuló madarak közül.

Az idei év utolsó darulesére invitálta az érdeklődőket múlt pénteken, november 24-én a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a szegedi Fehér-tóhoz. Viszont az utolsó pillanatban át kellett szervezni a túrát a KNPI természetvédelmi őrkerület-vezetőjének, mert úgy tapasztalta, hogy a megelőző napokban a madarak változtattak sokéves szokásukon, és teljesen más irányból húznak be este a tóra, így a Sándorfalva melletti gátakról, töltésekről nagyon keveset lehetne látni a darucsapatokból.

A Szatymaz melletti Beretzk Péter kilátótól indultak el ezért a túrázók, és közben megtudhatták: valószínűleg a madárinfluenza okozhat zavart az egyébként erős szociális kötelékben élő darvak soraiban (a fiókák első vonulásuk alkalmával még szüleikkel, családjukkal tartanak). Vélhetően a madarak el is szeretnék kerülni elhullott társaik tetemét. Sajnos százas nagyságrendben szedi áldozatait a betegség a vonuló madarak körében, a darulesre érkezők is több elpusztult egyedet láttak útjuk során, így ez némileg komor színezetet adott az egyébként hideg, de szép őszi naplementének, amikor a tájat megtöltötte a darvak krúgatása.

Elhullott daru teteme / fotó: Hraskó István

Az utolsó, november 23-ai szikronszámlálás alkalmával körülbelül 12 ezer 700 darvat észleltek a Fehér-tónál, de már valószínűleg nem maradnak soká, a tartós hideg beálltakor elhagyják hazánkat és Európa déli részén vagy Észak-Afrikában töltik a telet. Bár az utóbbi években egyre több példa van arra is, hogy nagyobb csoportjaik nálunk telelnek át, például a Büdös-széken a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben.

Gyorsan terjed a madárinfluenza

Hajdúnánáson november elején egy közel 23 ezer példányt számláló tenyészkacsa telepen azonosították a vírust. Az állattartó a megemelkedett elhullás, a csökkent takarmány- és vízfogyasztás, valamint a tojástermelés drasztikus visszaesése miatt gyanakodott a madárinfluenzára. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból.

Fotó: Hraskó István

A madárinfluenza gyorsan terjedt, november közepén Szentesen is igazolták jelenlétét egy tenyészliba állományban, később Sándorfalván egy baromfiállományban, aztán a vírus egy orosházi baromfitelepen és később még több helyszínen is megjelent. A szakemberek az érintett gazdaságok körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és – kockázatelemzés alapján – meghatározták a felügyeleti (megfigyelési) körzetet. A Nébih figyelmeztetett, hogy a vadon élő madarak vonulása nagymértékű kockázatot jelent a vírus baromfitelepekre történő bejutását illetően.

Hasonló cikkünk:  A kecskeméti Mercedes-gyárban robotot tesztelnek az alacsony képzettséget igénylő feladatokhoz

A hatóság honlapján lévő információk szerint Bács-Kiskunban az érintett települések között van jelenleg: Gátér, Kiskunfélegyháza, Pálmonostora, Petőfiszállás, Tiszaalpár, Tiszaug (védőkörzet és felügyeleti/megfigyelési körzet is van itt), Bugac, Jászszentlászló, Kiskunfélegyháza, Lakitelek, Tiszakécske (felügyeleti körzet).

Darules a szegedi Fehér-tónál

A madárinfluenza a házi- és vadon élő madarak betegsége. A vadmadarak sokszor tünetmentesek maradnak, a házimadarak esetében a klinikai tünetek különfélék lehetnek: függenek a vírus megbetegítő képességétől, a madár fajától, korától, meglévő betegségeitől, tartási körülményeiktől. Kezdeti tünet lehet az étvágytalanság, a folyadékfelvétel csökkenése és a viszonylag kismértékű elhullás. Más esetben hirtelen, akár előzetes tünetek nélküli, vagy általános tüneteket követő (bágyadtság, étvágytalanság, borzolt tollazat) magas elhullási arány tapasztalható. A betegség jele lehet a tojástermelés vagy a testtömeg gyarapodás csökkenése is.

Fotó: Hraskó István

A vírus a fertőzött állatok ürülékében, a tollukon, a légcsövükben van. A vadmadárnak nem is kell megközelítenie a háziszárnyast, a fertőzéshez az is elég, ha földre eső ürülékét az ember a cipője talpával, a szalmával vagy a takarmánnyal beviszi az ólba. Az állományon belül a további terjedésben aztán nagy szerepet kap a kitüsszögött váladék illetve a szálló por és tollpihék belégzése is.

A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat a vírusnak olyan változata, mely embereket is képes megbetegíteni. Európában azonban ennek csekély az esélye az állatokkal való szoros kontaktust kerülő állattartási gyakorlat és a baromfiból származó termékek fogyasztási szokásai miatt. A jelenlegi madárinfluenza járvány (H5N8) kitörése óta ezzel összefüggésbe hozható emberi megbetegedés Európában eddig nem fordult elő – írja a Nébih honlapja.

Fotó: Hraskó István

A megelőzés hatékony módszere a fertőzésre gyanús madarakkal való közvetlen érintkezés kerülése, illetve a baromfitelepen dolgozónak ajánlott orrot és szájat takaró maszk, védőszemüveg használata azokban a gazdaságokban, ahol a betegség előfordulása gyanítható. Továbbá fokozottan figyelni kell a személyi higiéniára, kézmosásra, kézfertőtlenítésre.

A betegség terjedésének egyik legnagyobb kockázata, hogy még tünetmentes, egészségesnek látszó, de már fertőzött állatok mozgatásával kerül ki a zárlat alatt álló területről a vírus. Ezért alapelvként a korlátozás alatt álló területen tilos minden állatmozgás, ez alól kérelemre, szigorú feltételeknek való megfelelés esetén adható felmentés.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...