fbpx

FRISS HÍREK

Bács-Kiskunban igazolták a madárinfluenza vírus jelenlétét, Petőfiszálláson megkezdték az állatok leölését

- Advertisement -

Bács-Kiskun vármegyében is igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

Petőfiszálláson a vágás előtti kötelező tamponmintából mutatta ki november 12-én a Nébih a madárinfluenza-fertőzést. Ezt követően a mulardkacsa állományban másnap megemelkedett az elhullás. A nagyságrendileg 7100 állatot számláló állomány felszámolása folyamatban van. Az érintett gazdaság körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet jelöltek ki, valamint meghatározták a megfigyelési körzeteket (Bugac, Gátér, Jászszentlászló, Kiskunfélegyháza, Pálmonostora).

Rohamosan terjed a madárinfluenza-járvány az országban. Bács-Kiskunon túl felütötte a fejét Csongrád-Csanád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben. Szentesen mintegy 6000 állatot számláló tenyészliba állományban igazolta a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét. A hatóságok az állományt rövidesen felszámolják. Borsodban, Tiszabábolnán lévő tenyészlúd állományt érte el a fertőzés, ahol szintén mintegy 6000 állatot ölnek le.

Visszatérő járvány, Bács-Kiskun a veszélyeztetettebb területek között

Madárinfluenza először 2006 nyarán fordult elő Bács-Kiskun megyében, ekkor 29 járványkitörést jegyeztek fel és 770 ezer baromfit öltek le. 2016 őszén már a járvánnyal támadott gazdaságok száma elérte a 177-et az országosan összesen 226-ból. A leölt állatok száma ekkor 2 millió volt Bács-Kiskunban, 2020-ban pedig már 5 millió.

Hasonló cikkünk:  Hittan csoportjába járó gyerekeket vett rá szexuális kapcsolatra az egykori katolikus pap

A gyilkos kór szempontjából a legveszélyesebb terület Bács-Kiskun, Csanád-Csongrád és Békés megyék háromszöge. Hogy miért, arról korábban több cikkünkben is írtunk a KecsUP-on, amikor egy minisztériumi összefoglaló alapján, illetve szakértőkkel és kereskedőkkel arról beszélgettünk, hogy: a túlzott állomány koncentráció, a kártalanításért folyó küzdelem, illetve a személyes és intézményes átfedések is befolyásolják az egyre nagyobb károkat okozó madárinfluenza körüli problémákat.

A magyar baromfiágazat a legnagyobb hazai, alapvető hústerméket előállító ágazat, ahol a foglalkoztatottak létszáma 50-60 ezer fő között mozog. A baromfiágazat több fajból áll össze, a legnagyobb a csirke, ezt a pulyka és kacsa követi, majd a liba zárja a sort. A jó takarmánytermő területek miatt az Alföldön jelentős a víziszárnyasok tartása. Kacsából és lúdból az országos állomány döntő többsége ebben a térségben található. A vágópulyka feldolgozás dél-alföldi kapacitásait jelzi, hogy zömmel Bács-Kiskun és Békés megyei felvásárlókhoz jut az országos mennyiség 95 százaléka, aminek felét adja az alföldi árualap.

Madárinfluenza-járvánnyal kapcsolatosan korábban megjelent írások a KecsUP-on itt érhetők el.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...