Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Ulrich Gábor könyvbemutatója túlvilági kacajjal – Hegesztett szavak könyvkoncert a Hírös Agórában

- Advertisement -

Október 29-én szombaton mutatták be Kecskeméten Ulrich Gábor Hegesztett szavak képzőművészeti verseskötetét. A bemutatóval egybekötött koncerten nem maradtak üres székek a Hírös Agóra aulájában. Ulrich Gáborral Szurcsik József festőművész beszélgetett, később pedig a FACE2FACE zenei formáció improvizált Ulrich verseire Dunai Tamás színművész közreműködésével. A versek és a fellépés is bátran trozította a művészetről alkotott klasszikus elképzeléseket.

„Ajánlom. – Tarr Béla”

A Hegesztett szavak az Ab Ovo kiadó gondozásában jelent meg Tarr Béla tömör ajánlásával 2022 tavaszán. Ulrich Gábor képzőművészeti alkotásait és a Covid 19 járvány kezdete óta írt verseit olvashatjuk benne. A kötet teljes egészében Ulrich saját szellemi terméke; a kiadvány szerkesztése is a szerző kézjegyét viseli.

“Ugyanazt igyekszem megosztani, közölni az emberekkel, csak más-más médiumon keresztül.”

Mondta a Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező, grafikus, szobrász, képzőművész, mozgóképművész, de a baráti hangvételű beszélgetés alatt Ulrich és Szurcsik József is csipkelődő iróniával kezelte az ehhez hasonló címeket. A szerző szívesebben vállalja a “szóhegesztő” szerepét, mint költőét. Megtudtuk, hogy Ulrich első hivatalos szakmája a szakács volt, és imposztor szindrómával küzd az “igazi költészet” és a képzőművészet világában is.

A kortárs irodalmi kánon kötelező nevei (Varró Dániel, Háy János, Erdős Virág) mellett a nonszensz költészet inspirálja. Tótfalusi István, Hernádi Gyula, Weöres Sándor és Lewis Carroll nonszensz verseit kedveli. Saját líráját sosem szánta többnek személyes játéknál, vagy a Facebook oldalán megosztott pillanatnyi soroknál. A kiadó kereste fel egy önálló kötet ötletével. Feltehetően a Hegesztett szavak az utolsó verseskötete, de a sokoldalú szerző szerint még minden bizonytalan.

Dunai Tamás és a FACE2FACE

“Ha már világot nem lehet másikat csinálok szamárverseket szmájlikat…” (részlet a kötetből)

Az Ulrich művészi pályájáról és költészetéről szóló beszélgetés után fellépett a FACE2FACE zenei formáció Dunai Tamás kíséretében. A Jászai Mari-díjas színművész felolvasott a képzőművészeti verseskötetből, és a zenekar minden vers után játszott.

A FACE2FACE tagjai Ulrich Gábor és Szurcsik József mellett Dóra Attila zenész és kurátor, Verebes György festőművész és zenész, és Gaál József képzőművész, akinek nem volt más dolga, mint torzított hangon a mikrofonba nevetni. Szabad, kísérletező és sokszor szokatlan örömzene volt, amit Ulrich versei és Gaál József visszhangzó, repetatív kacaja csak még bizarrabbá tett.

Gaál József torzított hangon kacagott a mikrofonba

A közös játékuk mindig új kihívások elé állította a hagyományos könybemutatóra számító vendégeket. Inspiráló és szórakoztató volt ez a groteszk összhang, amiben helye volt a túlvilági nevetésnek, és kizökkentette a komfortzónájából a közönséget.

Ulrich és Szurcsik tagjai voltak a Tapasztalt Ecsetek zenei formációnak is, ahol hasonló stílusban játszottak. Együtt tartottak egy közös kiállítást FACE2FACE címmel 2021-ben, amit a szombat este is fellépő formáció nyitott meg.

“Éljen a művészet szabadsága, és békét mindenkinek!”

Zárta a fellépést Szurcsik József. A könyvkoncertet követően Ulrich dedikálta a helyszínen is megvásárolható kötetét.

Ha csupán a Hegesztett szavak borítóját látjuk, vagy a FACE2FACE formáció tagjainak csak tiszteletet parancsoló titulusait ismerjük, hamis képet kapunk. Felszabadító, ahogyan Ulrich Gábor maga is kritikus fintorral, humorral tekint “határsértő” kötetére; és ahogyan ismert és elismert művészek öncélúan játszanak a tekintélyelvű kulturális keretrendszerben.

A verseskötettel kapcsolatos legfrissebb híreket és a könyvkoncert következő állomásait a Hegesztett szavak Facebook oldalán találjuk.

Képek forrása: Gyenes Kata fotói Ulrich Gábor személyes oldalán

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kicsi volt a nomád magyaroknak a Kárpát-medence – Rácz Lajos klímatörténész a kecskeméti könyvtárban

A honfoglaló magyarok életformájához kicsinek bizonyult a Kárpát-medence. A török háborúk kora alatt az elődeink radikálisan átalakították a természeti...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version