Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Labancz István „még(!) kémiatanár” a Kecskeméti Bányai Gimnáziumban ezért sztrájkol

- Advertisement -

Egy évvel ezelőtt a pedagógus-szakszervezetek országos munkabeszüntetést hirdettek január 31-re; ekkor még figyelmeztető jelleggel. A pedagógusok alig 15 százaléka állt bele akkor a sztrájkba, válaszul, az érdekvédelmi szervezetek szerint, a kormány kiüresítette a sztrájkjogot, azt szinte észrevehetetlenné tette. Ezután több tanár a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlt, akik közül mostanra többeket kirúgtak állásukból. Párbeszéd nincs a kormány és a tanárok között, legutóbb Pintér Sándor belügyminiszter tartott eligazítást a tanároknak. A tiltakozó akciók száma nem csökken, hónapok óta diákok, tanárok, szülők közösen mozdulnak meg aggodalmukban a hazai oktatás tarthatatlan helyzete miatt.

Labancz Istvánmég(!) kémiatanár” hasonlót írt a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumból arról, hogy mégis miért sztrájkol. Így fogalmaz.

Sztrájkol azért, mert

  • tudja, hogy az iskola a legjobb társadalmi intézmény,
  • jól látja milyen egy progresszív, 21. századi oktatási rendszer. „Nem olyan, mint amilyen a jelenlegi, s pláne nem olyan, amerre tart a jelenlegi.

Sztrájkol, hogy tudatosítsa a szülőkben: „a rossz oktatási rendszer fenntartásával frusztráljuk, túlterheljük gyermekeinket.”

Sztrájkol

  • az okos, tehetséges, és a kiégett gimnazistákért és, hogy
  • az iskolákat a friss gondolatok szabad levegője járja át.

Sztrájkol a nővéréért, s minden gyógypedagógusért, aki nem sztrájkolhat, mert az oktatás azon szegletében dolgoznak, ahol még a sztrájk e kilúgozott formáját is megtiltották.

5 éve leszakadt a mennyezet

Sztrájkol azért, mert 5 éve egy kémiaórán a mennyezeti vakolat egy jókora darabja ráesett az egyik diák vállára. „Ezt a problémát azóta sem sikerült megoldani közoktatásunk agyoncentralizált tankerületi rendszerében. Az eltelt időszakban volt már álmennyezet, mely a beázástól majdnem leszakadt, ezért lebontották. S most ez a második tanév, amikor az előadóban, ahol az óráim többségét tartom, semmiféle vakolat nincs a mennyezeten: betontálcák, rozsdás acélrudak, szabad vezetékek. Az osztályom csak barlangnak nevezi a termet.

Sztrájkol azért, mert

  • az egyik legtehetségesebb diák pár hete megrémült dolgozatírás közben, amikor a plafonról leesett mellé egy ott növő kb. 10 cm-es gomba. És azért, hogy
  • a gyermekeknek ne kelljen külföldre menni egy jó iskoláért. Ehhez szellemileg lenne lehetőség, és anyagi forrás is lett volna, „de nem ez állt a HATALOMGYÁR érdekében.”

„MÉG MINDIG ELEGÜNK VAN!!!”

Bányais tanárok 2023. január 31-én / Fotó: Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium Facebook oldal

- Advertisement -
Exit mobile version