Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Megmentettek egy röpképtelen rétisast

- Advertisement -

Jakab Attila, a Szalkszentmártoni Petőfi Vadásztársaság hivatásos vadásza talált rá a repülni képtelen rétisasra. Dr. Pigniczki Csaba természetvédelmi őrkerület-vezető és ifj. Turny Zoltán gyepvédelmi tanácsadó a helyszínre sietett, és sikerült elfogniuk a madarat. A beszámoló szerint külső sérülés nem volt látható a sason, a szeme ép, a tekintete tiszta volt, de repülni nem tudott. A 2020-ban, Fejér vármegyei Sárszentágota térségében meggyűrűzött madarat a Kecskeméti Vadaskertbe vitték további ellátásra.

A szigorú védelmi intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt 15 évben folyamatosan növekedett a rétisasok hazai száma. Jelenleg stabilan 300 pár felett vannak, ebből az állomány 10 százaléka, mintegy 30 pár él a Kiskunságban.

Ez a faj érzékeny a zavarásra, különösen fészkelési időszakban, így leginkább az élőhelyek elvesztése veszélyezteti. Szándékos és véletlen mérgezések is előfurdalhatnak, illetve áramütés is gyakran okozza halálukat. A mérgezések felderítése, az áramütés elleni védekezés, az ismert fészkek védelme védőzónák kijelölésével és az apróvadvédelmi intézkedések mind hozzájárultak a sasok korábban igen aggasztó helyzetének javulásához.

Egész évben a fészkük körül találhatóak a rétisas párok, a fiatalok pedig kóborolnak. Hazánkban télen több sas tartózkodik nálunk, mivel a Kárpát-medence a kedvező időjárás és a táplálékbőség miatt megfelelő telelőhely az északon élő példányoknak is.

A rétisasok már március elején a tojásokon ülnek, így ők a legkorábban költő madarunk. A kotlás időszakában a párok különösen érzékenyek a zavarásra. A fészekalj rendszerint két tojásból áll, a fiókák március végén – április elején kelnek ki. A rétisas fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 1 millió Ft.

via knp.hu

- Advertisement -
Exit mobile version