Semjén szerint nagy szerencsétlenség, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia szétesett

- Advertisement -

Hétfő este 22:49 perckor az MTI-ben megjelent egy hír „Semjén Zsolt: Az Osztrák–Magyar Monarchia természetesebb egység volt, mint ma az EU” címmel. A miniszterelnök-helyettes egy Mária Teréziáról szóló könyv bemutatóján mondta ezt Budapesten.

„Mária Terézia uralkodása előképe a kiegyezésnek és az Osztrák–Magyar Monarchiának, amely sokkal természetesebb és szervesebb egység volt, mint ma az Európai Unió”, aztán azt is megjegyezte, hogy „nagy szerencsétlenség, hogy ez az egység az elvesztett első világháborúval szétesett”.

Semjén szerint az itt élő népeknek reálisabban és méltányosabban kellene megírniuk a Habsburg Birodalom történetét, amelynek egyik fontos része Mária Terézia uralkodása, ugyanis józan ésszel és vallásos lelkiismeretességgel uralkodott. Igaz konzervatív volt, de felismerte az idők szavát, átlátta saját korának problémáit és megfelelő válaszokat adott rájuk. Számos nagyszabású intézkedése volt például az egészségügy, az oktatás, vagy a jobbágyság helyzetének javítása terén, melyek miatt joggal nevezhető konzervatív reformernek.

Valóban, a kezdeti problémák után 1780-as haláláig viszonylagos béke és fejlődés jellemezte birodalmát, és számos fontos rendelettel segítette az ország fejlődését. Beleértve ebbe az 1777-es, az általános műveltségi szint emelésére szolgáló Ratio Educationist is, amely kivette az oktatás szervezését az egyház kezéből.

Az oktatás helyzetét manapság is komoly viták övezik, de Semjén valószínűleg nem emiatt emlegette ilyen nosztalgikusan a monarchiát. Az, hogy pontosan miért gondolja úgy, hogy természetesebb egység volt a mai EU-nál, amelyből a kormánynak nincs szándéka kilépni, és ami ugyanakkor a kormánypárti Magyar Nemzet szerint egyébként a gonosz birodalma, nem derült ki az MTI híréből.

via Telex

- Advertisement -
Exit mobile version