fbpx
4 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Vaddisznó okoz kisebb ijedséget a Csalánosi erdő környékén

- Advertisement -

Egy kadafalvai posztoló írta be egy helyi Facebook csoportba, hogy érdemes vigyázni, mert vaddisznó félreérthetetlen hangját hallotta egy séta alkalmával. A pontos helyet így írja le:

Az erdőben az 52-es kivezető úttól 200-300 méterre nyugati irányban az erdőszélen a Ballószög felé vezető földút mellett, a Kadafalva felőli erdőszélen, és beljebb az erdőben.

Volt aki azonnal hozzáírta, hogy már az ő telkén is volt vaddisznó. Itt ugyanis elég közel vannak a házak az erdőhöz. Az azonban nem derült ki, hogy látta vagy csak a nyomait észlelte. Azt nem mondhatni, hogy Kadafalva lakossága elkezdett félni az erdőben lévő (ha így van) vaddisznótól, de többen is hozzászóltak.

Ne féljünk és főként hagyjuk békén

A Petőfi Vadásztársasághoz tartozik az erdőnek ez a része. Tomasák Károly a KecsUP megkeresésére elmondta, hogy valóban előfordulhat a Csalánosi erdőben vaddisznó. Ugyanakkor többnyire csak átmeneti időszakokra. Általában másik területről tévednek ide, majd nagyobb területre vándorolnak.

Alapvetően nem kell félni a vaddisznótól. Inkább ő fél az emberektől. Két esetben okozhat gondot. Az egyik, amikor -egyébként szabálytalanul- elengedett kutyát sétáltatnak. Az ebek hajlamosak rátámadni a vaddisznóra, ha kiszimatolják. Ebből könnyen baj lehet. Főleg akkor, ha kocáról van szó, amelyik védi a kicsinyeit. És ez aktuális ezekben a hónapokban. Ebben az esetben a kutya odaveszhet a támadás során. De ekkor az embereknek is érdemes jól elkerülni az állatot – nyilatkozta a hivatásos vadász.

Hasonló cikkünk:  Telt házas jótékonysági gálaestet szerveztek a gyermekek javára (videóval)

Miután nem feltétlenül látszik azonnal, hogy kocáról van-e szó, esetleg kanról vagy süldőről, ezért vaddisznó esetén alapesetben is kerüljünk és ne közeledjünk. Ha nem szorítjuk be az állatot, nem közelítünk felé, nem lesz semmi baj. És a kutyát is ilyenkor azonnal fogjuk meg, tartsuk magunknál – tanácsolja Tomasák Károly.

Ha pedig úgy alakul, hogy támadni látjuk a vaddisznót, akkor igyekezzünk fára mászni, bokorba bújni. A futás is hasznos olykor, de a vaddisznó rövidtávon gyorsabb az embernél, de amúgy is kitartó. Ha koca a támadó, akkor jó eséllyel 1-2 száz métert kell csak kibírnunk, mert nem távolodik el jobban a kölyköktől. Tomasák Károly elmondta azt is, hogy néhány vaddisznó miatt nem érdemes vadászért kiáltani.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...