fbpx
19.4 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Sok gyermek felvételét elutasították helyhiány miatt a kadafalvi iskolából

- Advertisement -

Szülők keresték meg szerkesztőségünket azzal, hogy noha beiratkozáskor úgy tudták, két elsős osztály indul majd a kadafalvi iskolában, most úgy néz ki, csak egy lesz, és közel 30 gyermeket nem tudtak felvenni, köztük állítólag sok körzetest sem.

Kadafalva az elmúlt években Kecskemét talán legfelkapottabb városrésze lett, sok kisgyermekes család, vagy még gyermekvállalás előtt álló pár költözött ki ide. A folyamatot az önkormányzat is generálta, amely 2016-ban kedvezményes telekértékesítési programot indított. A kitűzött cél becsülendő volt: a családok támogatására, a gyermekvállalás ösztönzésére és a városban történő hosszú távú letelepedés elősegítésére a vásárlók – a meglévő vagy születendő gyerekek számától függően – 10, 20 vagy 30 százalék kedvezményt kaptak a telkek árából a Harkály és a Mókus utcában. Pontosan nem tudjuk, hogy hány telek kelt el így, de a városi tulajdonú belterületi beépítetlen ingatlanokra vonatkozó 2020-21-es vagyongazdálkodási koncepcióban olvasható egy beszédes adat: a Harkály utca II. ütemében a kialakított 54 építési telekre 53 vételi kérelem érkezett be. Ennél azonban valószínűleg sokkal több telket adott el a város.

A népesség, főleg a gyerekek számának növekedését a jelek szerint már nem tudja követni az iskola kapacitása. Úgy értesültünk, a kadafalvi általános iskolában (amely a petőfivárosi Vásárhelyi Pál Általános Iskola tagintézménye) az áprilisi beiratkozás után közel harminc gyermek esetében elutasította Kecskeméti Tankerületi Központ a szülők felvételi kérelmét, majd a fellebbezését is.

Pogány Éva kisfia egyike az elutasítottaknak, noha testvére a kadafalvi iskolába jár. Az édesanya elmondta: ők még csak nem is lehetnek annyira mérgesek, mert nem tartoznak a körzetbe; azért jelentkeztek mégis a kadafalvi intézménybe, mert ő a közelben dolgozik, másik gyermekük is ott tanul, ráadásul a kinézett tanítónő fejlesztőpedagógus, és a szülők úgy gondolták, ideális lenne gyógypedagógiai fejlesztésre és logopédiai foglalkozásokra járó kisfiuknak. Fellebezésüket arra hivatkozva utasították el, hogy nem tartoznak a kadafalvi iskola körzetébe.

Viszont ő úgy tudja, összesen 60 gyermeket írattak be áprilisban, de csak 28-at vettek fel, és ők egy osztályban lesznek. Pedig a szülők tavasszal még úgy értesültek, hogy két osztály lesz szeptembertől (az iskola honlapján is két tanítónő bemutatkozása volt olvasható). Később, egy tankerület által szervezett megbeszélésen derült ki, hogy mégsem kettő, hanem csak egy osztály indul, ez a fejlemény pedig sokakat felháborított.

„Sok körzetest nem vettek fel, olyat is, akinek a testvérei odajárnak, a szülő pedig szmk-s az iskolában. Viszont a felvettek között vannak nem körzetesek is, nem tudni, hogyan” – mondta el Pogány Éva.

A Kadafalvi Általános Iskola / Fotó: Hraskó István

Szerinte azért is érthetetlen, miért csak elsős egy osztály indul, mert két nyolcadikos ballag most el, azaz elvileg lenne elegendő tanterem. Azt mondta, tavaly egyébként egy elsős osztály volt, tavalyelőtt viszont kettő.

„Mindenki kétségbe van esve, hogy mi lesz jövőre, két év múlva” – folytatta az édesanya, aki szerint – és ezzel valószínűleg nincs egyedül – a nagyszámú kadafalvi telekértékesítéssel az iskola fejlesztésének is lépést kellett volna tartani, hiszen nyilvánvaló volt, hogy nem nyugdíjasok, hanem kisgyerekes családok fognak kiköltözni, nekik is szóltak a kedvezmények.

Az elutasított gyerekek szüleinek most gyorsan új iskolát kell keresniük. Ez sem könnyű feladat, mert – információink szerint – a viszonylag közel lévő Vásárhelyiben sincs férőhely, sőt ott is el kellett utasítani körzeteseket. A szülőknek a tankerület a belvárosi iskolákat, a Rákóczit és az Arany János Általános Iskolát ajánlotta.

Beszéltünk egy másik anyukával is (ő kérte, hogy ne írjuk le a nevét). Az ő gyermekét felvették az iskolába, öröme mégsem felhőtlen: ők ugyanis pont azért választották e kadafalvi iskolát, mert eddig kislétszámú – húsz fő alatti – osztályok voltak. A szeptembertől induló egy elsős osztályban viszont 28-30 kisdiák lesz, és félnek, ez az oktatás rovására megy majd.

A szülők azt is érthetetlennek tartják, miért nem bővítik az iskolát. Többen jó átmeneti megoldásnak tartanának egy konténertantermet is, erre egyébként volt is példa a közelmúltban, amikor két új tanterem kialakítása miatt egy osztályt kiköltöztettek az udvarra (2021 májusában egy vihar megrongálta a tetőszerkezetet, azt is ki kellett javítani).

Hasonló cikkünk:  Gyökerestül kifordult és autóra dőlt egy fa a Gyenes téren

Kubai Zoltánnak nem kevés köze és érdeme volt abban, hogy két éve a tankerület belement ebbe.

„Nekünk is jött az elutasítás, majd egy sugallat, hogy ha minél többen fellebbezünk, akkor talán észbe kap a tankerület és lesz megoldás. Meghallottam, hogy összesen hány gyereket utasítottak el, majd ezt egy nyilvános posztban megosztottam a Kadafalva közössége csoportban. Jött is a telefon, hogy vegyem le mert hát ez nem publikus infó, az érintettek az állásukkal játszanak és hát különben is… Pedig ha valami, akkor ez közérdek volt!” – idézte fel Zoltán. Úgy tudja, akkor egy-két kivétellel minden család fellebbezett és ahogy híre ment a dolognak, a Heliport egyik cége felajánlotta, hogy ők fedeznék a konténerterem bérletét, majd mások is jelezték, hogy szívesen segítenek.

A vége az lett, hogy az összefogást látva és azt üdvözölve a tankerület is elfogadta a konténert, így a szülők elérték céljukat – összegzett Zoltán. Szerinte ez most is hasonlóképpen megtörténhetne, forrás is szerezhető rá.

Természetesen megkerestük a Kecskeméti Tankerületi Központot, és kedden reggel elküldött levelünkben érdeklődtünk, hogy ha tényleg úgy volt, hogy a 2023/24-es tanévben két osztály fog indulni az iskolában, miért lesz csak egy? Rákérdeztünk, hány gyermek felvételét kellett elutasítani, közülük hány volt körzetes, és ha felvettek nem körzetes diákot (szülők erről is beszéltek nekünk), milyen szempont alapján döntöttek így?

Pálfi Tamás, a tankerület igazgatója még nem válaszolt megkeresésünkre. Az önkormányzati sajtónak, a hiros.hu-nak ellenben nyilatkozott pár hete ebben a témában. Arról beszélt, hogy a városrészben mintegy 70 gyermek érte el a tanköteles kort, közülük közel 50 főt írattak be az iskolába, de „a jelentkezőknek csak felét tudják felvenni”. Kijelentette, „az épület kapacitását figyelembe véve egy első osztály indítható”.

Ebben a cikkben arra is kitérnek, hogy az iskola évek óta beiskolázási gondokkal küzd, de utóbbi két tanévben mégis el tudtak indítani ké-két első osztályt, ami a már említett konténernek és épületbővítésnek köszönhető. „A megoldást jelentő új iskola építésére két évvel ezelőtt beadott pályázat elbírálásáról egyelőre nincs hír” – áll a cikkben.

Írtunk a kecskeméti önkormányzatnak és Leviczky Cirillnek, a városrész önkormányzati képviselőjének (Fidesz-KDNP) is, értesültek-e a problémáról, mit szólnak a kialakult helyzethez, és a városvezetés az elkövetkező években lát-e lehetőséget az iskola bővítésére? Választ nem kaptunk, ha ez megváltozik, visszatérünk a témára.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a kisebb gyerekek terén javulni fog a helyzet: idén elkezdődhet Kadafalva első bölcsődéjének építése éppen az iskola és a templom közötti telken, a bölcsiben két csoportszobában összesen 28 kisgyermek elhelyezésére lesz lehetőség.

Frissítés Cikkünk megjelenése után újabb szülők jelentkeztek szerkesztőségünknél. Egy négy gyermekes édesanya leírta: jelenleg három gyermekük jár az iskolába, és nagy csalódás volt számára, hogy a legkisebbnek nem jutott hely.
„Nagyon szeretjük az iskolát és el voltunk keseredve, amikor a fellebbezésre is elutasítást kaptunk. Már nem akarunk harcolni, két éve ugyanez a harc ment. Belefáradtunk, úgyhogy másik iskolába írattuk be a kislányunkat. De nem értjük, hogy két ballagó nyolcadikos osztaly mellett, miért nem lehet két osztályt indítani elsőben. Amiket az igazgatóságtól és a tankerülettől hallok, az szimpla magyarázkodás. Csalódás van bennem. Nem tudom, a jelenlegi kecskeméti közlekedés mellett hogyan lehet majd megoldani, hogy reggel két iskolába is eljuttassam időben a gyermekeimet. A tankerület és az iskola csak a számokat nézi, hogy a családokkal így mi lesz a hétköznapokban, azt nem veszi figyelembe.”

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...