fbpx
9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Tankerület a kadafalvi iskoláról: „az épület kapacitását figyelembe véve egy elsős osztály indítható”

- Advertisement -

Válaszolt megkeresésünkre a Kecskeméti Tankerületi Központ a kadafalvi iskola ügyében. Leírták, hogy csak egy elsős osztály fér el az épületben, és „minden körzetes gyermeket sikerült a megfelelő intézményben elhelyezni”. A polgármester pedig még márciusban azt mondta, az iskolabővítés ügyében nem tétlenkednek.

Mint arról kedden beszámoltunk, szülők keresték meg szerkesztőségünket azzal, hogy noha beiratkozáskor úgy tudták, két elsős osztály indul majd a kadafalvi iskolában, most úgy néz ki, csak egy lesz, és közel 30 gyermeket nem tudtak felvenni, köztük állítólag sok körzetest sem. Úgy tűnik, a népesség, főleg a gyerekek számának növekedését a jelek szerint már nem tudja követni az iskola kapacitása.

Cikkünk megjelenése után további szülők jelentkeztek. Egyikük megerősítette azt, amit más családoktól is hallottunk, azaz hogy az iskolában azt mondták nekik, hogy két osztály lesz szeptembertől (az iskola honlapján is két tanítónő bemutatkozása volt olvasható). Ezért érte őket meglepetésként, hogy csak egy elsős osztály indul. Igaz, hogy ez előreláthatólag 28 fős lesz, azaz jóval nagyobb létszámú, mint a kadafalvi iskolában általában megszokott osztályonkénti 15-20 fő. Ez a változás más szülőknek nem tetszik.

Egy négy gyermekes édesanya leírta: jelenleg három gyermekük jár az iskolába, és nagy csalódás volt számára, hogy a legkisebbnek nem jutott hely.
„Nagyon szeretjük az iskolát és el voltunk keseredve, amikor a fellebbezésre is elutasítást kaptunk. Már nem akarunk harcolni, két éve ugyanez a harc ment. Belefáradtunk, úgyhogy másik iskolába írattuk be a kislányunkat. De nem értjük, hogy két ballagó nyolcadikos osztaly mellett, miért nem lehet két osztályt indítani elsőben. Amiket az igazgatóságtól és a tankerülettől hallok, az szimpla magyarázkodás. Csalódás van bennem. Nem tudom, a jelenlegi kecskeméti közlekedés mellett hogyan lehet majd megoldani, hogy reggel két iskolába is eljuttassam időben a gyermekeimet. A tankerület és az iskola csak a számokat nézi, hogy a családokkal így mi lesz a hétköznapokban, azt nem veszi figyelembe.”

Pályázni szeretnének az iskolabővítésre

Szerda délelőtt válaszolt levelünkre a Kecskeméti Tankerületi Központ. Arról érdeklődtünk, hogy ha tényleg úgy volt, hogy a 2023/24-es tanévben két osztály fog indulni az iskolában, miért csak egy lesz? Rákérdeztünk arra is, hány gyermek felvételét kellett elutasítani, közülük hány volt körzetes, és ha felvettek nem körzetes diákot (szülők erről is beszéltek nekünk), milyen szempont alapján döntöttek így? Pálfi Tamás igazgató a következőket írta (szószerinti idézet):

„A Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola Kadafalvi Általános Iskolájában az épület kapacitását figyelembe véve a 2023/2024-es tanévben egy első osztály indítható. A tanulók biztonságos és megfelelő elhelyezését 8 tanév távlatában kell előre megtervezni és biztosítani, figyelembe véve az épület és az abban található tantermek befogadóképességét. A Kecskeméti Tankerületi Központ egyeztetett a fenntartásában működő környező iskolákkal, és minden körzetes gyermeket sikerült a megfelelő intézményben elhelyezni. Iskolabővítésre, a beruházás volumenére tekintettel, pályázati forrás szükséges. Ennek a lehetőségeit folyamatosan figyeljük.”

Arra tehát nem kaptunk választ, menet közben miért változtak a tervek, és kissé rejtélyes az is, mit jelent az a megfogalmazás, hogy „minden körzetes gyermeket sikerült a megfelelő intézményben elhelyezni”.

Hasonló cikkünk:  Lidércfény – Szabó Eszter és Antal Kitti közös kiállítása nyílik az L1 Galériában

Két évre megoldódott a probléma?

A kadafalvi iskola kapacitása egyébként téma volt a március 30-ai képviselő-testületi ülésen. A tankerületi központ ugyanis módosítani kívánta az iskola szakmai alapdokumentumát, a felvehető maximális tanulói létszámot 217 főről 260-ra emelték, ehhez kérték a közgyűlés véleményezését és meg is kapták a támogatását. Leviczky Cirill, a körzet önkormányzati képviselője (Fidesz-KDNP) akkor elmondott szavaiból az derül ki, hogy ez a korábbi két tanteremmel való bővítésnek és az így megnövekedett tanulói létszámnak az utólagos jóváhagyása, átvezetése az alapító okiratba. Érdekes az is, amit még ezügyben mondott ekkor a képviselő.

„Nyilván itt egy fejlődő városrészről van szó, tehát fontos, hogy ez emelkedjen (az iskola befogadóképessége – a szerző). Tudjuk, hogy ezzel csak két évre oldottuk meg a problémát, de legalább ennyi időre sikerült” – fogalmazott Leviczky Cirill. De most, alig két hónap elteltével kiderült, hogy a problémát még a következő tanévre sem sikerült elhárítani, vagyis sajnos csak sok gyerek elutasításával, dehát nem ez a lakók által várt megoldás.

Polgármester: „attól, hogy valamit kitalálunk, az holnapra nem lesz kész”

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester ugyanezen a testületi ülésen kijelentette, nem tétlenkednek.
„Egy tisztázandó kérdés. Hány évvel ezelőtt merült fel, hogy Kadafalván muszáj lesz hozzáépítenünk az iskolához? Szerintem már több mint három éve és egyszer sem nyújtott be azóta kérdést képviselő úr, hogy hol tartunk, miért nem csináljuk. Sajnos ezt tudomásul kell vennünk, hogy van egy természetes rendje a város fejlődésének, és attól, hogy valamit kitalálunk, az holnapra nem lesz kész. Készülni sem tudunk sok mindenre, hiszen az élet azóta is már többször átírta a forgatókönyvet, a lakosok teljesen más irányba mozdulnak, mint amire mi tervezzük. Észleljük tehát a kéréseket, és annak ésszerű rendje és módja szerint végig visszük, ahol tudjuk, és ahol lehet, tehát nem tétlenkedünk.”

Erre mondják azt a szülők, hogy miután 2016-ban az önkormányzat meghirdette a kedvezményes árú telkeket, akkor azért számíthattak, hogy nem nyugdíjasok, hanem kisgyerekes családok fognak kiköltözni (nekik is szóltak a kedvezmények), szóval a kadafalvi telekértékesítéssel az iskola fejlesztésének is lépést kellett volna tartani.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...