A válság ellenére jól teljesített a kecskeméti Mercedes gyár 2022-ben

- Advertisement -

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2023. május 18-án tette közzé éves üzleti jelentését. A 2022-es beszámolási időszakban több mint 152 ezer darab járművet gyártottak, mindezt a kihívásokkal teli környezet ellenére.

2021-hez képest növekedett a kecskeméti Mercedes adózott eredménye, elérte a 91,9 millió eurót. 2022-ben négymilliárd euró volt a vállalat nettó árbevétele. A beszámoló részletesen ITT érhető el.

A kecskeméti gyár szerepét a Mercedes-Benz globális termelési hálózatában erősíti a 2022 júliusában bejelentett gyárbővítés, ami azt is mutatja, hogy a Mercedes-Benz hosszú távon tervez a gyárral. A gyártósorról a tervek szerint az évtized közepétől gördülnek majd le az új MMA platform (Mercedes Modular Architecture) modelljei, valamint az MB.EA platform (Mercedes-Benz Electric Architecture) tisztán elektromos meghajtású járművei.

Az új összeszerelő és karosszériagyártó sornak köszönhetően jelentősen bővül a gyártási terület. A vállalat a jelenlegi beruházási tervének részeként több mint egymilliárd euró értékű befektetéssel készíti fel kecskeméti gyárát a jövőbeli feladatokra. Tavaly októberben kezdődött meg a termelés a kecskeméti gyártóhelyszín második, mintegy 23 ezer négyzetméteres présüzemében, aminek köszönhetően az üzemben gyártott járművek még nagyobb arányban tartalmaznak majd helyben gyártott, préselt alkatrészeket.

2022-ben tíz éves jubileumához érkezett a gyár duális képzésben való szerepköre. A kecskeméti Neumann János Egyetemmel együttműködésben elsőként a járműmérnök szak indult el 2012-ben, ami megalapozta a felsőoktatási intézmény és a gyár közötti együttműködést hosszú távon. Ma már hét szakon folyik a képzés: a járműmérnök képzés mellett gépészmérnök, mérnökinformatikus, műszaki menedzser, logisztikai mérnök, gazdálkodás és menedzsment, valamint nemzetközi gazdálkodás szakirányon szerezhetnek duális diplomát a hallgatók.

via Autopro

- Advertisement -
Exit mobile version