Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Gimnazisták ellen könnygázzal és tonfával készült a rendőrség

- Advertisement -

A könnygáz nem tanít!”

Rendőrállam nem jogállam!” 

Skandálták tegnap a fiatalok a Karmelitánál. A diákokat feldühítette, hogy múlt héten a rendőrség a velük egykorúakat fújta arcon könnygázzal. Már nem csak tanáraikért vonultak utcára, hanem hogy kifejezzék ellenérzésüket a rendőri intézkedések ellen – így szerdán ők is kaptak az arcukba gázt, és voltak, akiket tonfával vágtak oldalba.

Perlaki-Borsos Noel végzős gimnazista, az Egységes Diákfront aktivistája így számolt be az eseményekről:

Hogy a státusztörvénny milyen brutális korlátozásokat vezet be, önmagában felháborító, de ezt még tetézi, hogy egy nagy részben 14-16 éves gyerekekből álló tömegre könnygázt fújnak. Ez egész egyszerűen tűrhetetlen. Tudok olyan 14 éves iskolatársamról, aki fuldokolva hányt azért, mert a rendőrök lefújták könnygázzal. Nézzék meg a gyerekeket, akik ott voltak elől. Szerintem a 170 centinkkel nem vagyunk olyan brutálisan félelmetesek” – mondta.

A 16 éves Kristóf szerint „még be se töltjük a 18-at, és már könnygázt kapunk a saját államunktól? Szörnyű volt.

„Gyermekvédelmi könnygáz” – így emlegették az Alkotmány utcánál felállított színpad szónokai. Majd megüzenték: „Minket nem tudnak megfélemlíteni. Nincs annyi könnygáz, nincs annyi rohamrendőr, nincs annyi rendőrállami sorfal, amitől meghátrálnánk. Ez az ügy a mi jövőnk! És most van itt az ideje, hogy együttes erővel addig emeljük a nyomást, ameddig ezek az emberek a saját bőrükön nem érzik, hogy mi történik, ha cserben hagynak minket. Meg fogjuk mutatni, mire képes egy cserbenhagyott generáció.” 

A várban felcsendült a „Pintér Sándor, a kurva anyád!”, ami jelzés arra, hogy a magyar kormányzati struktúrának köszönhetően az oktatás lezüllesztéséért és az aránytalan rendőri fellépésért elég csak a belügyminiszter nevét emlegetniük. Már nem csak a Karmelita előtt, hanem a Sándor-palota előtti térre vezető Szent György utcát is masszív rendőrsorfal állta el. A bekészített könnygázflakonok jelezték, hogy a rendőrök a múltkori fellépést továbbra sem gondolják túlzásnak.

A rendőrség most adott ki figyelmeztetést, de szinte teljesen elnyomta azt a tömeg zúgása. A kényszerintézkedések emlegetésére minden alkalommal azt kiabálták vissza: „Gyerekeket vertek!”. És távozás helyett inkább leültek a földre.

Az egyik utcánál gyengébb kordonokat állítottak fel, amiket a több száz diák most egyszerűen csak átugrálta és ledöntötte azokat. A rendőröket meglepte, hogy megnyílt az út a Karmelita felé, az összekapaszkodó tüntetők most már nem szaladtak szét az első könnygázsugarakra. Aki csak tudta, takarta a szemét, a száját, a paprikafelhő ellenére is 16 éves lányok és felnőtt férfiak egyszerre próbálták visszatolni a készenlétiseket, akik aztán a tonfáikat vetették be, hogy kiszorítsák a diákokat az építési területről.

A diákok elleni kemény fellépéssel a Karmelita lezárása túlnőtt Hadházy Ákos és a Momentum akcióin. A kordonbontás már nem egyszerűen csak annak a jelképe, hogy Rogán Antal nem szeretne kérdésekre válaszolni, hanem a tanáraikért kiálló diákokat emlékezteti arra, mennyire nem kíváncsi rájuk a hatalom.

via 444

- Advertisement -
Exit mobile version