Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Kevesebbet tudtak járőrözni tavaly a rendőrök Kecskeméten – derül ki a leköszönő kapitány beszámolójából

- Advertisement -

Kerti István alezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság jelenlegi vezetője kérte nyugdíj előtti rendelkezési állományba helyezését. Június 1-jétől Kiskunfélegyháza eddig rendőrkapitánya, Timafalvi László ezredes váltja. A leköszönő kapitány 2022-es beszámolójából kiderül: 2015-höz képest ötödére csökkent Kecskeméten a lakásbetörések száma,  és sokkal kevesebb az autólopás is. Tavaly viszont az ittas járművezetők által okozott személyi sérüléses balesetek száma 17-ről 47-re emelkedett, a közterületi jelenlét pedig csökkent, a közterületre vezényeltek vonatkozásában 10 százalékkal, a közterületen eltöltött órák száma 3,7 százalékkal.

Kerti István korábban a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatóságának felderítő osztályának élén állt, majd tíz éve, 2013-ban bízták meg a Kecskeméti Rendőrkapitányság vezetésével. A Kecsup-nak tavaly adott hosszabb (közös) interjút, ebben hangsúlyozta: jó elgondolásnak tartaná, ha a közlekedés oktatása, a megfelelő közlekedésre nevelés a Nemzeti alaptanterv része lehetne. Kérdeztük akkor az autós-motoros „bandázásokról”, éjszakai „versenyekről is”, ezzel kapcsolatban azt mondta:

Kerti István alezredes / Fotó: police.hu

„Lehet tenni ellene, és természetesen a mi figyelmünket sem kerülik el ezek a fiatalok, de azt látni kell, hogy ez egy általános jelenség, számtalan városban küzdenek vele, és teljesen megszüntetni mások sem tudják. (…) A lakossági panaszokban felmerülő helyszínekre odafigyelünk, kijárunk, ellenőrizzük őket. Ha kétségesnek látjuk egy-egy átépítés szabályosságát, hatósági ellenőrzésre küldjük a járműveket.”

Kiskunfélegyházáról jön az új kapitány

Az alezredes nemrég kérte nyugdíj előtti rendelkezési állományba helyezését, ez annyit jelent, hogy öt évig bármikor visszahívható. A Kecskeméti Rendőrkapitányság vezetője így június 1-jétől Kiskunfélegyháza rendőrkapitánya, Timafalvi László ezredes lesz, legalábbis az országos rendőr-főkapitány őt tervezi kinevezni a vármegyei rendőrfőkapitány, dr. Gulyás Zsolt dandártábornok javaslatára.

Timafalvi László ezredes / Fotó: police.hu

Mindez kiderül a kecskeméti képviselő-testület május 25-ei, csütörtöki ülésére készült előterjesztésből (amelyben sajnálatos módon három helyen is rosszul, Timafalfinak írják az új kapitány nevét). A közgyűlésnek véleményezési joga van a kinevezéssel kapcsolatban, a határozat-tervezet szerint támogatják az ezredes kinevezését. Timafalvi László tizenhat éven keresztül vezette a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányságot.

Sokkal kevesebb a betörés, de emelkedett a balesetek száma

Ugyancsak napirenden szerepel az elköszönő kapitány beszámolója a tavalyi évről, a város közbiztonsági helyzetéről és a megtett intézkedésekről. Pár érdekesebb megállapítás, adat Kerti István alezredes helyzetértékeléséből:

  • A tavalyi évre stratégiai cél volt a rendőrség külső és belső megítélésének javítása.
  • A lakosság biztonságérzete kedvezően alakult a társszervekkel, önkormányzatokkal, civilekkel és állampolgárokkal való együttműködésnek köszönhetően.
  • A Kecskeméten ismertté vált bűncselekmények száma tavaly 2272 volt, amely az egy évvel korábbihoz képest 9 százalékos növekedés, de 2012-höz képest negyedannyi a bűncselekmények száma.

Fotó: police.hu

  • A legtöbb ismét a lopás volt, 1013-at regisztráltak, ez az összes bűncselekmény közel 45 százaléka, a 2012-esnek kevesebb mint a harmada.
  • Zárt gépjármű feltörés 56 volt, lakásbetörés 87, rablás 8, kifosztás 20, rongálás 82.
  • A testi sértések (73), ezen belül a súlyos testi sértése (38) viszonylag magas száma „a társadalomban érzékelhető frusztrációból fakadó agresszió megnyilvánulásai”.
  • Az autólopások teljesen visszaszorultak, 2013-ban még 75 volt, tavaly 10 (igaz, 2021-ben már csak 4, ahhoz képest kis emelkedés tapasztalható).
  • A 2015-ös negatív csúcshoz (471) képest több mint ötödére csökkent a lakásbetörések száma.
  • A bűnügyi helyzet az elmúlt évtizedet tekintve javuló tendenciát mutatott. 2012-ben 26,9 százalék volt a nyomozáseredményességi mutató, tavaly 63,9 százalék.

Fotó: police.hu

  • A személyi sérüléses balesetek száma 14 százalékkal nőtt 2021-hez képest.
  • Az ittas járművezetők által okozott személyi sérüléses balesetek száma majdnem megháromszorozódott, 17-ről 47-re nőtt.
  • A közterületi jelenlét tavaly csökkent, a közterületre vezényeltek vonatkozásában 10 százalékkal, a közterületen eltöltött órák száma 3,7 százalékkal. Ez több okra visszavezethető. A kecskeméti „hadrafogható járőrszolgálat létszám tavaly októberre 26 főre csökkent, mellyel a közterületi jelenlétet nem lehetett megnyugtatóan biztosítani”. Ezért a körzeti megbízotti állományból napszakonként 2-2 főt vezényeltek megerősítő járőrszolgálat ellátására, valamint a lajosmizsei és a tiszakécskei rendőrörs heti négy alkalommal adott járőrszolgálatot Kecskemét bűnügyileg fertőzött területein. Az akció alosztály állományát pedig heti két esetben vezényelték közterületi járőrszolgálatra a város területén.
  • „A kecskeméti járőrszolgálat leterheltségét jól tükrözi, hogy a korábbi évekhez hasonlóan az utasításra történő rendőri intézkedések száma szolgálatonként átlagosan 15-30 küldést eredményezett. (…) A nehezítő körülmények ellenére a parancsnoki körültekintéssel és szolgálatszervezéssel a rendőrkapitányság, valamint a rendőrörsök székhelyi településeinek 24 órás közterületi jelenléte alapvetően biztosított volt.”

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version