fbpx
28.5 C
Kecskemét
2024. június 22., szombat

FRISS HÍREK

Újra kicsit több tétje lehet az Autómentes Napnak: idén vasárnap helyett pénteken rendezhetik

- Advertisement -

Ha a képviselő-testület is úgy dönt csütörtökön, talán sikerül a tavaly már némileg érdektelenségbe fulladó Európai Autómentes Napot egy kicsit felrázni és üzenetét többekhez eljuttatni: a tervek szerint idén ugyanis nem vasárnap, hanem tényleg a napján, azaz szeptember 22-én, pénteken lennének a lezárások és aznap délután 4-től rendeznék a kerékpáros felvonulást is. A korlátozások alól a zöld rendszámos autókat viszont kivennék.

Az Európai Autómentes Nap eredendően dátumhoz kötött esemény: szeptember 22-e a napja, essen akár hétköznapra vagy hétvégére. Korábban, talán egészen 2014-ig ragaszkodtak ehhez a hagyományhoz Kecskeméten, szeptember 22-ére szervezték a programokat, a lezárásokat és a kerékpáros felvonulást. 2015-től viszont Európai Mobilitási Hetet tartanak, több hétközi rendezvénnyel, viszont a legfőbb üzenetet hordozó programelemet, az autómentes napot, a kerékpáros felvonulást – és az ezzel járó forgalomkorlátozásokat – mindig hétvégére, jellemzően vasárnapra tették (így volt, hogy éppen ez nyitotta meg a mobilitási hetet, vagy éppen a közepére esett). Ha jóindulatúan  közelítjük meg a dolgot, talán azért döntöttek így, hogy hátha vasárnap többen részt tudnak venni az eseményen. De az is lehet, hogy arra gondoltak: inkább nem tolnak ki az autósokkal és nem szerveznek rájuk hétköznap délután a csúcsforgalomban egy bicajos-menetet.

Legfontosabbak a hétköznapok, hogy közlekedési eszközként is magától értetődő választás legyen a kerékpár / Fotó: kecsup.hu

Csakhogy – mint arra tavalyi írásunkban is felhívtuk a figyelmet – teljesen elvész a kezdeményezés értelme, lényege, ha a volán mögött ülők igényei szerint szervezik az autómentes napot. Így nagy a veszélye, hogy unalomba, érdektelenségbe fullad, hiszen például a gyerekek nem hallanak róla az iskolában, és nem fogják este figyelmeztetni szüleiket: „anya, apa, holnap bicajjal vagy rollerrel menjünk suliba!”. A világnap lehetőség lehetne, hogy a munkába és iskolába eljutást minél több embernek legyen kedve kipróbálni akár kerékpáron, akár közösségi közlekedéssel, és rájöhessen, nem kell neki feltétlenül az autóját igénybe vennie a mindennapjai megszervezéséhez.

Ez a felvetés egyébként elhangzott éppen egy éve a júniusi közgyűlésen, amikor a 2022-es autómentes nap megrendezéséről szavaztak a képviselőik. Emellett az a gondolat is megfogalmazódott, hogy ez a nap valóban az autómentességre törekvés szellemiségét képviselje, az autómentes mindennapokat hirdesse, ne az itt termelést folytató autógyár legyen ilyenkor is a középpontban. Hiszen a főtéren ilyenkor általában a Mercedesek jelentik az egyik legfőbb attrakciót. Végül abban maradtak, hogyha tavaly még nem is, de 2023-ban talán megpróbálhatja a város egy új szemlélettel kezelni ezt a rendezvényt.

Fotó: Hraskó István

És úgy tűnik, ez – legalábbis részben – így történhet. A június 22-ei, csütörtöki képviselő-testületi ülésre készült előterjesztésben ugyanis az áll, hogy szeptember 22-én, azaz a hivatalos napján rendezik meg az Európai Autómentes Napot – ez pedig péntek lesz – és az Európai Mobilitási Hetet is a hivatalos időintervallumában, szeptember 16-22. között.

Bár a Gaál József alpolgármester által jegyzett előterjesztésben megjegyzik, a pénteki autómentes napot annak ellenére javasolják, hogy „a tapasztalatok (helyszíni becslések és a regisztrált résztvevők száma) alapján a legnagyobb látogatottságot a 2013., 2015., 2016., 2021. és 2022. évben hétvégén (vasárnap) megtartott rendezvények esetében értük el”. Ennek némileg ellentmond az az értesülésünk, miszerint tavaly már csak a megszokott létszámnak a fele, mintegy kétszáz kerekező regisztrált végül, és vett részt a figyelemfelhívó bringázáson.

Hasonló cikkünk:  A Szövetség szerint sunyi és zavaros Szeberényi Gyula Tamás gyanúsítgatása

Forrás: mobilityweek.eu/campaign-resources/

Mindenesetre kiderül majd, mikor van több értelme, létjogosultsága a rendezvénynek. A menetrend nagyjából a megszokottnak mondható lesz az előterjesztés szerint, azaz: környezetvédelemmel, egészséges életmóddal, közlekedéssel kapcsolatos programok, játékos oktatások, kerékpár szerviz, veterán és egyedi kerékpárok bemutatása, Kecskeméti Kétkarikás Kritérium Verseny, valamint hibrid-és elektromos meghajtású autók kiállítása várja majd többek között érdeklődőket a főtéren és a belvárosban).

Ez utóbbi, tehát a gépkocsik ellen emelt kifogást a környezetvédelmi bizottság keddi ülésén Kohajda László külsős bizottsági tag, korábbi önkormányzati képviselő.
„Ha autómentes nap, akkor autót ne reklámozzunk, nem odavaló. Ne legyen autókiállítás” – tiltakozott.

Valahol az is jelzésértékű, hogy a főtéri rendezvény együttműködő szervezeteinek felsorolásánál legelső a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., a második egy BMW-márkaképviselet, a Magyar Kerékpárosklub az utolsó előtti, 26., a helyi tömegközlekedést szervező cég, a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. pedig a legutolsó, azaz a 27. a felsoroltak között (ráadásul még a nevét is rosszul írták, Zrt.-nek).

Az előterjesztést végül egyhangúlag elfogadta a bizottság. Ebben szerepel még az is, hogy a kerékpáros felvonulás 4 és fél 5 között lesz rendőri biztosítás mellett szakaszos, dinamikus útlezárással és a betorkolló utcák lezárásával. Az is hagyomány, hogy a regisztrált résztvevők között értékes ajándékokat sorsolnak majd ki.

A zöld rendszámos autóknak nincs korlátozás?

Reggel 7 órától délután 6 óráig az ilyenkor megszokott belvárosi utcákat zárnák le az autók elől, de Gaál József alpolgármester azt javasolja, hogy a forgalomkorlátozások alól a zöld rendszámos autók mentesüljenek, mert „az Európai Mobilitási Hét elnevezésű kezdeményezés célja a kizárólag robbanómotorral üzemelő gépjárművek egyéni használatának mérséklése, valamint a tömegközlekedés, a kerékpáros közlekedés és az alternatív meghajtású járművek használatának népszerűsítése”.

Olyan kitétellel mi nem találkoztunk az Építési és Közlekedési Minisztérium által jegyzett, az Európai Mobilitási Hét országos kampányát népszerűsítő emh.kormany.hu oldalon, hogy csak a robbanómotoros autókat ne használja a lakosság az autómentes napon. Ott egész pontosan ez olvasható: az autómentes nap „célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. (…) A kampány egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az ésszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt. A közlekedését felelős tárca régóta azon dolgozik, hogy a kerékpárutak folyamatos építésével, a közösségi és az elővárosi közlekedés szolgáltatásainak fejlesztésével hozzájáruljon ehhez a fontos célhoz. Az idei, 2023. évi mottó: ‘Takarékoskodj az energiával!’” 

Márpedig energiával úgy tudunk a leginkább takarékoskodni, ha elektromos meghajtású autót sem használunk. Legalább egy napig.

Forrás: emh.kormany.hu/

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Visszaáll a régi forgalmi rend az ÉZI-nél lévő kereszteződésnél

Az 52-es főút ideiglenes forgalomtereléseinek megszüntetését követően július 1-jén, hétfőn az önkormányzattal egyeztetett módon visszaáll Kecskeméten az Ipoly utca...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...