Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Egyre kevesebb készpénzt tartunk magunknál

- Advertisement -

A Magyar Nemzeti Bank közzé tette a július végi adatokat, amikből kiderül, hogy még mindig több készpénz van az embereknél, mint a tavalyi kampányosztogatás előtt, de hónapról hónapra egyre kevesebb marad.

Júniushoz képest 20 milliárd forintos csökkenés tapasztalható, a tavaly decemberi csúcsnál pedig 401 milliárddal kevesebb készpénzt tartanak maguknál a magyarok, összesen 8010 milliárd forintot.

A kormány és az MNB sokáig sikertelen volt abban, hogy rávegyék az embereket arra, ne készpénzben tartsák a megtakarításaikat. Vegyenek például állampapírt, de az infláció ellen, vagy annak hatásának csökkentésére logikus lenne bankba tenni, vagy egyáltalán bármibe befektetni. 2015 elején például még csak 3700 milliárd forint készpénz volt a lakosságnál, 2019 elejére már több, mint 6000 milliárd, tavaly februárban pedig 7895 milliárd.

Gyorsan felugrott ez a szám 8300 milliárd forint fölé, amikor jött a választás előtti osztogatás, majd maradt is ott sokáig – pedig a huszonöt éve nem látott nagyságú infláció elvitte a készpénz értékét.

Idén viszont már lassan, de biztosan hónapról hónapra csökken a készpénzmennyiség. Ennek egyik oka, hogy az elszabadult árak elől sokan bemenekítik a megtakarításukat valamilyen befektetésbe, és az is az okok között van, hogy sokan egyszerűen felélik a megtakarításaikat.

via HVG

- Advertisement -
Exit mobile version