Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Többen nem örülnek Lázár Horthyt méltató szavainak

- Advertisement -

Lázár János is méltatta Horthy Miklóst vasárnap, akit harminc éve temetettek újra Kenderesen. Többen is reagáltak arra a jelenségre, amit a közlekedési miniszter jelenléte is képviselt az eseményen.

David Pressman, amerikai nagykövet egy Facebook posztban reagált:

„Az Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egy magas rangú tisztviselője közreműködik azokban a törekvésekben, amelyek Horthy brutális örökségének rehabilitálására és népszerűsítésére irányulnak.” 

Frölich Róbert főrabbi sem hagyta szó nélkül a történteket, aki szintén a Facebookon adott hírt a véleményéről, és amit az amerikai nagykövetség is megosztott. A kommentárban Pressman azt is hangsúlyozta, hogy Horthy Miklós bűnrészes volt a magyarországi zsidó lakosság lemészárlásában a holokauszt idején.

A Telex írta meg, hogy Frölich két Horthy idézetet is megemlített, amiben az antiszemita volt kormányzó a zsidókról írt. A főrabbi szerint az idézetek alapján világos és egyértelmű Horthy beszéde. Az összes ilyen beszéd miatt nem ismerhette meg az apja családját és az anyja családjának nagy részét. A feltételek ugyanis meg lettek teremtve.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményben reagált, amelyben kifejtik, hogy változatlanul fenntartják az 1993-ban közzétett álláspontjukat, miszerint Horthy magyarországi újratemetése kizárólag családi eseményként volt elfogadható. Szerintük a volt kormányzó politikai, közösségi befogadása és ezáltal  kritikátlan dicsőítése történelemhamisítást jelent.

Horthy ünneplése nem csak a kormányszó személyét, hanem az egész Horthy-korszakot kívánja tisztára mosni. Csupán egyes pozitívumait emelik ki, viszont szándékosan elfeledtetni igyekeznek a zsidóellenes intézkedések sorozatát, az ártatlan százezrek deportálását, a magyar zsidóság elpusztításában játszott állami szerepet- vélekedik a Mazsihisz.

via 444

- Advertisement -
Exit mobile version