fbpx

FRISS HÍREK

A migrációról tárgyaltak Szegeden a V4-ek, Ausztria és Németország belügyminiszterei

- Advertisement -

Szegeden tárgyaltak a migrációról a V4-ek, valamint Ausztria és Németország belügyminiszterei hétfőn. A konferencia sajtótájékoztatóján Pintér Sándor elmondta, hogy Magyarország a külső határok védelmével nemcsak saját, hanem a többi uniós ország közrendjét és közbiztonságát is őrzi – írja a Szegeder az MTI tudósítása alapján.

A magyar belügyminiszter elmondta, a találkozó során bemutatták a vendégül látott belügyminisztereknek, milyen erőfeszítéseket tesz Magyarország a külső schengeni határok védelme érdekében, milyen nemzetközi együttműködéseket alakított ki és milyen jövőbeni tervei vannak.

„Magyarország kész az együttműködésre, a javaslatok befogadására, a relokáció kötelező jellegét azonban nem tudja elfogadni, ezt szuverenitási kérdésnek tekinti” – mondta Pintér.

A migráció olyan komoly kihívás valamennyi ország számára, amely közös fellépést igényel – ezt már Vít Rakušan, a visegrádi négyek soros elnöki tisztjét betöltő Csehország belügyminisztere mondta. „A nyugat-balkáni útvonalon tapasztalható illegális migrációval szemben folytatódik a rendvédelmi szervek együttműködése és a kooperáció a harmadik országokkal” – tette hozzá.

A konferencia résztvevői megállapodtak abban, hogy rendszeres találkozókat tartanak a migrációs folyamatok értékelésére. „A belső határokon ellenőrzése nem a jó megoldás, az országok és a lakosság biztonságának kulcsa a külső határok védelme” – fogalmazott a csehek politikusa.

Minden tagország nyitott határokat szeretne az Európai Unión belül, viszont a másodlagos migráció erősödése miatt számos tagország ellenőrzést vezetett be a belső határokon. Nancy Faeser német belügyminiszter szerint az embercsempészet ellen közös fellépésre van szükség.  A politikus úgy fogalmazott, soha nem voltunk ilyen közel a közös uniós menekültügyi rendszer bevezetéséhez, az idő azonban sürget, hiszen közeledik a 2024-es európai parlamenti választás.

Hasonló cikkünk:  A szegedi lézerközpont segítségével lehetnek gyorsabbak a mikroszámítógépek

„Összefogásra van szükség az embercsempészés és a szervezett bűnözés ellen is. Nemcsak a kishalakat kell elfogni, hanem azokat a nagy cápákat is, akik a szervezeteket irányítják” – mondta Gerhard Karner, Ausztria belügyminisztere, aki leszögezte, koordinált fellépésre van szükség az illegális migrációval szemben, a külső határok védelmét erősíteni kell.

Szlovákia kész segítséget nyújtani a külső határok védelméhez – fejtette ki Matús Sutaj-Estok szlovák belügyminiszter, aki az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Szerinte az időjárás és a szerb hatóságok fellépése miatt jelenleg szerencsés a helyzet, de fel kell készülni a tavaszra és a migrációs nyomás újbóli erősödésére.

Bartosz Grodecki lengyel belügyminiszter-helyettes a külső határok védelmének fontossága és az embercsempészés, szervezett bűnözi csoportokkal szembeni hatékony, koordinált fellépés mellett érvelve rögzítette a schengeni zóna az Európai Unió alapértéke, melyet meg kell tartani.

A cikket a Szegeder és a KecsUP együttműködésének keretében szemlézzük, a teljes cikket itt olvashatja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...