fbpx
3.6 C
Kecskemét
2024. február 22., csütörtök

FRISS HÍREK

Kedden a demokráciában rejlő sokféle lehetőség lesz a téma a filmklubos vitaest-sorozaton

- Advertisement -

Utolsó felvonásához érkezik az a vitaest-sorozat, amely a Holnap című francia dokumentumfilm egy-egy részletének bemutatása után teret ad a jelenlévők meglátásainak, gondolatainak, véleményének kifejtésére is, és így a vitaest végére átfogó képet kaphatunk arról, hogy mi magunk mit tehetünk a fejlődésünk és civilizációnk megmaradásáért, a fenntartható jövőért.

Kedd este a Fenntartható Fejlődés Szakkerekasztal és a Hunyadivárosi Közösségi Kert szervezésében, dr. Falusi Norbert történész-politológus moderálása mellett a demokráciáról, a demokratikus eszközök sokféleségéről lesz szó.

A demokrácia szó hallatán sokan-sokszor mintegy két évezredet utazunk vissza az időben, és állapodunk meg az athéni demokrácia fogalomkörénél, miközben a demokrácia itt a jelenben történik velünk, és ami még ennél is fontosabb, általunk. A „részvétel” szónak kiemelt jelentősége van, közös dolgaink attól válnak demokratikussá, ha közünk lehet, ha közünk van hozzájuk.

A demokráciáról szóló beszélgetések lényegi része, hogy ügyeink intézése hol zajlik. Történhet helyben, ilyenkor közvetlen formában rálátunk, akár részt is vehetünk benne, de el is vihetik tőlünk távolabbra, és központi szinten dőlhetnek el azok a kérdések, amelyeket helyben is meg lehetne oldani.
Decentralizáció és centralizáció: ha egy feladatot egy érintett közösség intézményi és helyi szinten képes ellátni, akkor vajon szabad-e azt magasabb szintre telepíteni? Másképpen fogalmazva, nem a központ delegál feladatokat alacsonyabb szintre, hanem olyan feladatok kerülnek a központhoz, amelyek helyben nem láthatók el hatékonyan.

Hasonló cikkünk:  "Ne fordítsd el a fejed!" -tüntetést szervez az ellenzék péntekre Kecskeméten

Létezhetnek-e olyan jó társadalmi demokratikus gyakorlatok, melyben partner a helyi lakos, az önkormányzat, a civil szervezetek, a kisvállalkozó, a lakóközösség? Egyértelműen igen. Érdemes szélesebbre tárni a demokráciáról szóló fantáziánk előtt a kapukat, s eddig nem, vagy kevésbé ismert új eszközökkel is megismerkedni.
Ahogy a múltkori alkalommal  például a helyi pénzben rejlő gazdasági lehetőségeket fedezhettük fel, úgy a politikai dimenzióban is rátalálhatunk innovatív és a döntéshozatali folyamatokba minél többeket bevonó megoldásokra – ilyen a részvételi költségvetés gyakorlata is.
Hiszen senki sem születik demokratának, ezt a működést megtanuljuk, látjuk, tapasztaljuk, és tovább adjuk.

November 28-án, kedd este hat órától tehát vitaest a demokráciáról, a demokrácia folyamatában történő aktív részvételünkről. A Hunyadivárosi Közösségi Ház nyitott kapui, és a szervezők várják a téma iránt érdeklődőket!

A belépés díjtalan, ugyanakkor regisztrációhoz kötött.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A Fidesz szerint kapacitás-áthelyezés történik, az ellenzék szerint bezárják az óvodákat Kecskeméten

A törvényben meghatározott maximális 25 főnél több gyermek vehető fel a Corvina, a Ferenczy Ida és a Kálmán Lajos...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...