Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Kis létszámmal, előrehaladás nélkül zajlott a magyar jogállamiságról szóló vita az Európai Parlamentben

- Advertisement -

Magyarországon nem történtek lényegi előre lepések a jogállamisággal kapcsolatban – többségében ez az álláspontja az Európai Parlament (EP) képviselőinek. Szerintük az EU-nak nem szabadna pénzt adnia a magyar kormánynak, még akkor sem, ha Orbán vétóval zsarol.

Az EP az Európai Bizottság és Tanács képviselőit hallgatta meg a Magyarország ellen jelenleg folyó jogállamisági eljárásokkal kapcsolatban. A csekély részvétellel megtartott, főként a költségvetés jogállamisági feltételrendszeréről szóló vita egy igen hosszú ülésnap egyik utolsó eleme volt. A parlamenti képviselők szerint nem sok minden változott, amiről vitatkozni lehetne: aki szerint Magyarországon nincs rendben a jogállamiság, az továbbra is így látja, és azok sem változtattak a véleményükön, akik szerint a magyar vezetés ellen politikai boszorkányüldözés folyik.

Johannes Hahn és Didier Reynders szerint habár néhány, főleg a magyar bíróságok működését érintő reformot örömtelinek találnak, meglehetősen messze vagyunk attól, hogy Magyarország számára fel tudják oldani a befagyasztott források legalább egy részét. A 27 jogállamisági szupermérföldkő elvárás közül a bírósággal kapcsolatos változtatások négy pontot érintenek. Ha ezen a négy ponton tényleg megfelelőek a reformok, az már jelenthetné, hogy talán egyes területeken, egyes forrásokat meg lehet nyitni Magyarország előtt.

Hahn kiemelte, az erről küldött magyar önértékelés jó pár ponton kérdéses maradt, ezért a Bizottság kérdéseket intézett a magyar kormányhoz, ami egyértelműen hosszabbá teszi majd a tárgyalásokat, ugyanis a magyar reformok elbírálásához a Bizottságnak először választ kell kapnia a kérdéseire. Hozzátette, hogy Magyarország nem küldött hivatalos értesítést a feltételességi eljárással kapcsolatban.

A levelezés helyett Magyarország inkább vétózik. Több képviselő is kiemelte, hogy az EU-nak nem szabad engednie az Orbán-kormánynak, ami jelenleg azzal fenyegetőzik, megvétózza az EU Ukrajnának szánt segélycsomagját.

„Kezdem kicsit unni ezt a vitát” – jelentette ki Sophia in ‘t Veld európai parlamenti képviselő, aki szintén arra biztatta a Bizottságot, álljanak ki a jogállamisági eljárás mellett: “ne kössenek kompromisszumot, ne adják be a derekukat! Ne csinálják, előre hallom ahogyan Orbán győzelmet kiált”.

Az ellenvélemények szerint etikátlan politikai eljárásról van szó, amit az EU csak azért folytat mert nem tetszik neki a magyar kormány politikája és értékrendje. Maga Deutch Tamás is felszólalt, és a másfél perces beszédébe bőven tudott tartalmat sűríteni. Volt szó “dollárbaloldalról” és a magyar ellenzék külföldi finanszírozásáról, “politikai zsarolásról”, és a képviselő hozzátette: “nem fogunk úgy táncolni, ahogyan Brüsszelben fütyülnek”.

Hidvéghi Balázs szerint Brüsszelben “hisztériáznak” és a “korrupt, leszerepelt brüsszeli elitet le kell váltani”. 

A Fidesz kormánynak ha szimpatikus „Brüsszel” ha nem, elég gyorsan el kellene kezdenie kommunikálni a Bizottsággal, ha szeretnék, hogy az EU-s forrásokhoz való hozzáférésük egyáltalán lehetséges legyen. Ugyanis jelenleg a legtöbb döntés a Parlamentnél valamivel bürokratikusabb Európai Bizottság kezében van, ők pedig a hivatalos adminisztráció követése mellett fognak tárgyalni és dönteni.

via HVG

- Advertisement -
Exit mobile version