fbpx
9.1 C
Kecskemét
2024. február 28., szerda

FRISS HÍREK

A magyar kultúra napja: Kölcsey himnuszát a közmegegyezés tette nemzeti imádsággá

- Advertisement -

Több, mint 200 évvel ezelőtt a mai napon fejezte be Kölcsey a Himnusz kéziratát, mégis 1989-ben került a Magyar Köztársaság alktományába. Azóta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját, 1823-ra emlékezve. A mai nap viszont arra is emlékeztet, hogy a mi felmenőink fogadták el és emelték a kánonba a himnuszt már a rendszerváltás előtt.

Kölcsey Ferenc a kézirat szerint 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt, amelyet az 1844-ben kiírt pályázatra Erkel Ferenc zenésített meg. Ma ünnepeljük a nemzeti imádság születésének 201. évfordulóját.

A mai napon a kulturális intézmények olyan programokat kínálnak, amik emlékeztetnek minket a szellemi örökségünkre. Ezzel egy időben feltehetjük a kérdést, hogy ma hogyan járulunk hozzá a magyar kultúrához. Nem csak saját alkotásokkal, hanem a kortársaink munkájának felismerésével és elfogadásával. Hogyan formáljuk ma a kultúrát?

Hasonló cikkünk:  Időben érkezik vagy késik a Volán busz: megmutatja ezentúl a Google Térkép

A kecsup.hu szerkesztősége kortárs szerzők támogatásával szeretne hozzájárulni a kultúrához, ezért decemberben, egy országos pályázat eredményeként 32 költő verse jelenhetett meg nyomtatásban. A Vendégszobában a végtelenség c. kortárs versantológia az [email protected] elérhetőségen rendelhető. A versválogatás közreműködő alkotói, a kötetbemutató és felolvasóest részletei az alábbi beszámolóban olvashatóak:

Vendégszobában a végtelenség – Megjelent kortárs versantológiánk

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Miért jönnek és mennyit keresnek az ázsiai vendégmunkások, és valóban kirúgják miattuk a magyarokat?

Régóta központi téma és borítékolhatóan sokáig még az is lesz a harmadik országbeli - fülöp-szigeteki, indiai, vietnámi, mongol, kirgiz...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...