fbpx

FRISS HÍREK

Az új orosz történelemkönyv ’56-osokat lefasisztázó fejezete még nem akasztotta ki a kormányt és a Fideszt

- Advertisement -

Az új orosz történelemkönyvben fasisztának állítják be az 1956-os magyar forradalmárokat. A Putyin megrendelésére készülő tankönyv úgy tűnik nem érte el Orbán, Szijjártó és a Fidesz ingerküszöbét, mert egyelőre mélyen hallgatnak. Eddig egyedül Menczer Tamás államtitkár szólalt meg, azt is három mondatban.

„1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, ez világos, egyértelmű tény, nem vitakérdés. Minden ezzel ellentétes állítás hamis. Ami történt annyira egyértelmű, hogy erről nem nyitunk vitát senkivel.”

Menczer azt nem fejtette ki, hogy elítéli-e az orosz történelemtankönyvet, bekéretik-e a nagykövetet, vagy próbálnak-e más úton tiltakozni az orosz vezetésnél. Mivel az államtitkár azt írta, hogy a témáról nem akarnak vitát nyitni, arra lehet következtetni, hogy ezzel a kérdés részükről le is van zárva.

Pedig egy 2016-ban, az 1956-os forradalom 60. évfordulóján az orosz állami tévében lejátszott tízperces adás szintén arról szólt, mint a most elővett narratíva, hogy az 1956-os felkelést Nyugatról szervezték, a felkelők pedig több ezer nácit engedtek ki a börtönökből, akik aztán házról házra járva kommunistákra és zsidókra vadásztak. Akkor Szijjártó Péter bekérette a budapesti orosz nagykövetet, nyilatkozatukban pedig azt írták: senkitől nem viselik el, hogy megalázóan beszéljen az 1956-os forradalomról, és annak hőseiről.

A tankönyvben megjelent anyag nagyon súlyos emlékezetpolitikai változás az eddigi orosz állásponthoz képest, így azt hihetnénk, hogy a 2016-osnál jóval hevesebb reakció érkezik majd a magyar kormány és a kormányzó pártok részéről. A Telex ennek kapcsán kérdezte az ügyben leginkább érintett személyeket és intézményeket:
  • Mi az álláspontjuk arról, hogy az orosz állam felelős döntéshozói így értelmezik az 1956-os eseményeket?
  • És kezdeményeznék-e az orosz nagykövet berendelését, esetleg más diplomáciai lépést?
Hasonló cikkünk:  Elfogadták az EU médiaszabadságról szóló rendeletét - egyedül a magyar kormány szavazott nemmel

A kérdéseket hétfő délután a következő címekre küldték:

  • Orbán Viktor;
  • külügyminisztérium;
  • az oktatásért felelős Belügyminisztérium;
  • Fidesz;
  • Fidesz-frakció;
  • és hétfő délután ezek mellett Novák Katalin hivatalának, a Sándor-palotának is írtak.

egyikük sem válaszolt semmit.

Az oroszok álláspontja nem először változik. Borisz Jelcin a rendszerváltás előtti narratívát, miszerint 1956-ot reakciós ellenforradalomnak tartották, megtagadta és elismerte a szovjet rendszer hibáit. Ezzel egybehangzóan kért bocsánatot 1992-ben Budapesten a forradalom vérbe fojtásáért.

A Szovjetunió örökségének megítélése Putyin hatalomra jutásával fokozatosan változott, ma már a Szovjetunió örököseként tekint magára. Ennek megfelelően kezdenek el visszatérni fokozatosan a szovjet történelemértelmezéshez is.

Sokat elmond az a tény, hogy Menczer három mondatán kívül a Fideszből és a kormányból senki nem tud/mer felszólalni az orosz tankönyv ügyében, és még a nagykövetet sem kéretik be.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...