fbpx
11.4 C
Kecskemét
2024. február 28., szerda

FRISS HÍREK

Az átlag felett fogyasztók ötször többet fizetnek a valós piaci gázárnál

- Advertisement -

A rezsicsökkentett mennyiség feletti részre már ötször annyit fizetnek a magyarok, mint a gáz valós piaci ára, az ugyanis az orosz-ukrán háború előtti szintre zuhant. Egy szakértő egész évben a mostanihoz hasonlóan alacsony piaci árral számol, így szerinte bőven lenne mozgástere a kormánynak az árcsökkentésre – írja az RTL Híradó.

Másfél éve csak átlagfogyasztásig biztosítja a rezsicsökkentést a kormány, szerintük az orosz-ukrán háború, és az Unió Oroszország elleni – szerintük elhibázott – szankciói miatt. A kormány szerint 10 családból 9-en most sem fizetnek többet a gázért, mint korábban. Egy asszony elmondása szerint ezt úgy éri el, hogy melegebben öltözik, és lejjebb tekeri a fűtést, mert nincs pénze átlag feletti fogyasztásra.

Annak ellenére 38 százalékos visszaesést mutatnak az Energetikai Hivatal adatai a két évvel ezelőtti fogyasztáshoz képest, hogy a hidegebb időjárás miatt 5,4 százalékkal több gázt használtak a családok az elmúlt három hónapban, mint egy évvel korábban.

„A cseppfolyós földgáz kínálat jóval gyorsabban és jóval nagyobb volumenben nőhet, mint amire korábban számítani lehetett” – mondta Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. elemzője. Már cseppfolyós gáz folyik az Unióba nagyobb mennyiségben. Az orosz vezetékes gázra alig 7 százalékban támaszkodnak a tagállamok, a háború előtti 40 százalék helyett.

Hasonló cikkünk:  A vízdíjak megemelkedése bedöntheti a távhőágazatot

Az energiahordozó piaci ára az orosz-ukrán háború előtti szintjére esett a bő kínálat, és a visszafogottabb kereslet miatt. Pletser elmondta, hogy „ez volt az elmúlt napon egyébként 27 euró/megawattóra körüli szinten is. Ez lényegesen alacsonyabb, mint amit mondjuk november-december körül láttunk”.

A rezsicsökkentett ár nagyjából 20 százalékkal még mindig a piaci ár alatt van, ha azonban az átlagosnál több gázt használ valaki, akkor nagyjából az ötszörösét fizeti megawattóránként az alig 30 eurós árnak.

Balogh József energetikai szakértő szerint bőven lenne mozgástere a kormánynak, hogy a tarifát változtassa, mert a magyar kormány 2022. augusztus elsejétől fixálta az árat majdnem a csúcson, azóta a 300-340-es ár 30-ra leesett.

Az RTL kérdésére a kormány azt írta, „a magyar családok a rezsicsökkentésnek köszönhetően Európában a legolcsóbban jutnak hozzá az áramhoz és gázhoz”.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Demokráciadeficit a kampánylázálmok láttán – a kecskeméti polgármester újabb alkalmassági vizsgája

-vélemény- Megint nem kaptunk meghívót pár kecskeméti rendezvényre, így nem tudtunk első kézből beszámolni a "rendhagyó gazdaságfejlesztési fórumról", ami a...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...