fbpx

FRISS HÍREK

Bezárt a Macaron Kávéház is, viszont itt a Veloroom kávézó és még pár új hely

- Advertisement -

Elég nagy a mozgás ezekben a hetekben, hónapokban a kecskeméti vendéglátós piacon. Mint megírtuk, bezárt a kiskörúton a Bagatell Étterem, és most kiderült, határozatlan időre a Macaron Kávéház is a Nagykőrösi utcán. Viszont – a teljesség igénye nélkül – ősszel nyitott egy olasz étterem a Luther udvarban, egy pizzéria a Dózsa György úton, decemberben egy kávézó-reggeliző az Arany János utcán és ahogy megírtuk, lesz Starbucks is a Malomban.

„Kedves Vendégeink! A Macaron Kávéház az épületegyütteshez kapcsolódó ingatlanfejlesztési munkálatok miatt határozatlan időre bezárja kapuit januártól” – olvasható a Nagykőrösi utcai, éppen egy éve nyílt elegáns kávéház bejáratán. Azt is írják, hogy ajándékutalványaik a 48 Étterem és Bárban felhasználhatók, és hogy a Boutique Hotel Gaia „ettől függetlenül zavartalanul üzemel és fogadja a szállóvendégeket”.

A Macaron belülről / Forrás: Macaron Kávéház Facebook oldala

Múlt héten megkerestük a kávéházat, hogy érdeklődjünk, pontosan miről van szó, mi miatt kell bezárnia a kávéháznak, és hogy a „határozatlan idő” körülbelül mekkora időszakot jelent, hetekben, hónapokban mérhető? Rákérdeztünk arra is, miként látják a megnyitás óta eltelt időszakot, beváltotta-e várakozásaikat a kávéház a forgalom terén? Válaszokat sajnos nem kaptunk.

Fotó: Hraskó István

A Bagatall bezárásáról hétfőn, január 15-én írtunk, a két séf, Kecskeméti Krisztián és Kovács Sándor részletesen beszélt az okokról: a ház tulajdonosváltásáról, a magas bér-és járulékköltségekről, az infláció miatt elszállt beszerzési árakról, az étterem belső kialakításának nem szerencsés tényezőiről, a lakóközösséggel való együttélés árnyoldalairól. Tanulságos megtudni, mi vezethet el odáig, hogy egy közel másfél évtizede üzemelő, frekventált helyen lévő, népszerű kecskeméti vendéglátóhely kénytelen bezárni kapuit.

Fotó: Hraskó István

Amikor egy étterem, kocsma, kávézó, cukrászda – főleg egy régi, kedvelt hely – megszűnik, az a törzsközönségnek, vagy a ritkábban, de azért rendszeresen betérő vendégeknek mindig nagy szomorúság, érzelmi kérdés – de a tulajdonos, a helyet működtető vállalkozás nyilván racionális, gazdasági szempontok miatt kénytelen meghozni a számára is fájó döntést. Mi is megsirattuk, amikor 2022 nyarán el kellett búcsúznunk a Skót és Joe bácsi kocsmájától.

Hasonló cikkünk:  Diákszakácsok, leendő cukrászok és pincérek versengtek a Széchenyiben

Sokak kedvence volt a Skót

De egyáltalán nem kívánjuk azt a látszatot kelteni, hogy Kecskeméten mostanság kudarcra lenne ítélve a vendéglátás, és sorra húzzák le a rolót az éttermek, kávézók. Mert erről szerencsére nincs szó, bár lehet, hogy a fizetőképes kereslet – ahogy ezt a Bagatell séfje is megjegyezte – az infláció hatására csökkent. Egész egyszerűen kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy akár hétköznap egy menüre, akár hétvégén egy családi ebédre beüljenek egy étterembe. És természetesen változnak a fogyasztói szokások is: úgy tűnik, most a reggelizőhelyek és a kisebb étkezők ideje jött el, és a kávéimádókra is tudnak alapozni a vállalkozók.

Nem a teljesség igényével, de mutatunk pár helyet, amelyek a közelmúltban nyíltak.

  • Az Arany János utcában decemberben nyílt Veloroom Bike & Café egészen különleges enteriőrrel jelentkezik, az biztos, hogy a bicajosok kedvelt kávézója lesz.

Fotó: Veloroom Bike & Café

„Már a reggeli óráktól várjuk kedves vendégeinket, specialty kávékkal, különleges teákkal, grill szendvicsekkel, croissanokkal” – ígérik Facebook oldalukon.

  • Kávézó nyílt a felújított Városházán is (igaz, ez még tavaly nyáron), a Lechner Kávéház a belvárosának új ékköveként hirdeti magát.

  • Aki szereti az olasz konyhát, az most igazán boldog lehet Kecskeméten. A Luther Udvarban ősszel nyitott meg a Gattopardo Étterem (az olasz szó párducot jelent egyébként), étlapjukon pizzákon kívül tészták, saláták, grillételek is szerepelnek és kétfogásos menüt is kínálnak 2590 forintos áron.

  • Aki egy jó nápolyi pizzára vágyik, a Dózsa György úton szintén ősszel megnyílt Donna Pizza és Gasztro Bárba érdemes betérnie, rendelni is lehet tőlük.

Vannak tehát új helyek is, családok és barátok is belevágnak egy vendéglátóhely elindításába – kérdés már csak az, számításaikat mennyire találják meg ezen a mostanság talán elég bizonytalan piacon.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...