fbpx
17.3 C
Kecskemét
2024. július 27., szombat

FRISS HÍREK

Nincs elég baleseti helyszínelő és járőr a megyei rendőr-főkapitányságon?

- Advertisement -

Vannak olyan időszakok Kecskeméten, amikor nincs kiküldhető baleseti helyszínelő, és kevés a járőr is – többek között ez áll abban a bejegyzésben, amely a napokban jelent meg a közel 160 ezer követővel rendelkező Zsaruellátó közösségi csoportban. Az ügyben megkerestük a megyei rendőr-főkapitányságot, hogy rákérdezzünk, mi igaz a leírtakból.

A Zsaruellátóban megjelent posztra egy olvasónk hívta fel a figyelmünket. A bejegyzés tartalmából úgy tűnik, hogy a rendőrség szervezetét és munkáját belülről jól ismerő személy írhatta – aki szerint 2022 végétől „más szelek” fújtak a megyében, ez pedig az új rendőrségi vezetőkhöz köthető. Nevet nem említ a névtelen szerző, de az tudható, hogy Gulyás Zsolt rendőr dandártábornokot 2022. december 1-jével nevezték ki a megyei rendőr-főkapitányság vezetőjévé.

„A vármegyének a legnagyobb településén nem volt olyan rossz a helyzet létszámügyileg, mondhatni kitartott az állomány. Indult napszakonként a 3 járőrpáros, a balesethelyszínelők 24/72 órás beosztásban dolgoztak, mindig volt lefedettség és a balesetekre a reagálási idő minimális volt.

Eltelt egy év, az állománymegtartó intézkedések olyan jól sikerültek, hogy a balesethelyszínelők 24/72-es beosztását eltörölték, ‘alvó rendőrt nem fizetünk’ címszóval, így a helyszínelők nagy része 15-20 éves munkatapasztalattal átment másik vármegyében, ahol nagy örömmel és megbecsüléssel fogadták őket, nem úgy mint itt, hogy ‘aki menni akar, arra rá kell adni a kabátot’. Járőröknél akik tudtak elmenekültek más helyre vagy a civil életben, mert nem lehet követni a vezetők gondolkodását, ami reggel 8 kor jó volt, az 12 órakor már tuti nem. Gondolkodás nélkül átírják a szolgálatokat, emberség nincs a vezetők részéről, de elvárják, hogy intézkedés azért legyen bőven” – áll a posztban.

Forrás: Zsaruellátó közösségi oldala

A bejegyzés írója azt is állítja, hogy egy év elteltével odáig romlott a helyzet, hogy vannak olyan időszakok Kecskeméten, amikor „NINCS balesethelyszínelő, mert nem tudják kiadni a kevés létszámmal a szolgálatokat. Az ügyelet ilyenkor nagy nehezen toboroz át helyszínelőt másik 30-40 kmre lévő településről, ha ő éppen szabad és tud vonulni”.

A poszt szerint a főkapitányság Mélységi Ellenőrzési Alosztálya nem a migrációval foglalkozik, hanem „Kiskunhalasról járnak Kecskemétre járőrködni és a címekre menni”.
„Olyan szintű a káosz, hogy a Holdról is látszik, nem hogy a Teve utcai üvegpalotából” – szól az összegzés. Hozzáteszi a szerző azt is, hogy januártól a körzeti megbízottaknak „rendszertelen 8 órás szolgálatokra” kell felkészülniük.

Hasonló cikkünk:  Somogyi András nyilvánosságra hozta, hogyan utasította el a kecskeméti kulturális központ

Baleseti helyszínelők versenye / Fotó: Police.hu

A poszt írója állítja, nincs reagáló erő, mert teljes mértékben leterheltek a rendőrök, mire kiérnek az egyik címre, már kellene indulni a következőre. „(…) a végén még a takarítónő is címre vonul, ha ez az állománymegtartó intézkedések folytatódnak, már pedig folytatódik, mert a főkapitány szerint ‘2023. csak időmérő volt, a verseny 2024.ben kezdődik’” – zárul a bejegyzés.

Az elég komolynak tűnő problémafelvetések miatt megkerestük a megyei rendőr-főkapitányságot, jelezve, hogy foglalkoznánk a témával, és szeretnénk kérni nyilatkozatot, reagálást akár személyesen, akár írásban.

Az alábbi kérdéseket küldtük el:

– Valóban létszámhiány van a rendőrségnél a megyében baleseti helyszínelők terén?

– Hány járőrpáros dolgozik Kecskeméten naponta, ebben volt-e változás az elmúlt években, elegendőnek tartják-e a mostani létszámot, napi gyakorlatot?

– Más területeken, osztályokon küzd-e létszámgondokkal a rendőrség Bács-Kiskunban?

– Mit lehet tudni a szolgálatok tervezéséről, ezeket valóban gyakran meg kell-e változtatni, ha igen, mi ennek az oka?

– Mi a helyzet a körzeti megbízottak szolgálatával, ott milyen változás történt?

A rendőr-főkapitányság sajtóügyelete rövid válaszában közölte, a főkapitányság a szükséges létszámmal biztosítja a közrend és közbiztonság fenntartását.

„A hivatásos állomány szolgálatának szervezését a 10/2015 (VII. 6.) ORFK utasításban meghatározottak szerint végzik az illetékes parancsnokok. A közösségi portálokon megjelenő, nem hivatalos forrásból származó információkra nem reagál a rendőrség” – tudatta a főkapitányság sajtóügyelete.

Mást nem tudtunk tenni, megnéztük a jogszabályt. Ebben többek között ezt találtuk: „A II. számú váltásos szolgálati időrendszer váltásonként 24 óra szolgálat 72 óra szabadidő.”

Mindenesetre ha van olyan rendőr, aki a poszt alapján magára ismert, és valóban a Zsaruellátóban közzétett problémák miatt távozott a megyei rendőr-főkapitányságtól, erről pedig nyilatkozna is, jelentkezzen szerkesztőségünknél a szerkesztoseg@kecsup.hu címen!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

Olvasónktól értesültünk arról, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban hirtelen, az előzetes kommunikációval ellentétesen közölték több kölcsönzött munkavállalói csoporttal, hogy...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...