fbpx

FRISS HÍREK

Nincs elég baleseti helyszínelő és járőr a megyei rendőr-főkapitányságon?

- Advertisement -

Vannak olyan időszakok Kecskeméten, amikor nincs kiküldhető baleseti helyszínelő, és kevés a járőr is – többek között ez áll abban a bejegyzésben, amely a napokban jelent meg a közel 160 ezer követővel rendelkező Zsaruellátó közösségi csoportban. Az ügyben megkerestük a megyei rendőr-főkapitányságot, hogy rákérdezzünk, mi igaz a leírtakból.

A Zsaruellátóban megjelent posztra egy olvasónk hívta fel a figyelmünket. A bejegyzés tartalmából úgy tűnik, hogy a rendőrség szervezetét és munkáját belülről jól ismerő személy írhatta – aki szerint 2022 végétől „más szelek” fújtak a megyében, ez pedig az új rendőrségi vezetőkhöz köthető. Nevet nem említ a névtelen szerző, de az tudható, hogy Gulyás Zsolt rendőr dandártábornokot 2022. december 1-jével nevezték ki a megyei rendőr-főkapitányság vezetőjévé.

„A vármegyének a legnagyobb településén nem volt olyan rossz a helyzet létszámügyileg, mondhatni kitartott az állomány. Indult napszakonként a 3 járőrpáros, a balesethelyszínelők 24/72 órás beosztásban dolgoztak, mindig volt lefedettség és a balesetekre a reagálási idő minimális volt.

Eltelt egy év, az állománymegtartó intézkedések olyan jól sikerültek, hogy a balesethelyszínelők 24/72-es beosztását eltörölték, ‘alvó rendőrt nem fizetünk’ címszóval, így a helyszínelők nagy része 15-20 éves munkatapasztalattal átment másik vármegyében, ahol nagy örömmel és megbecsüléssel fogadták őket, nem úgy mint itt, hogy ‘aki menni akar, arra rá kell adni a kabátot’. Járőröknél akik tudtak elmenekültek más helyre vagy a civil életben, mert nem lehet követni a vezetők gondolkodását, ami reggel 8 kor jó volt, az 12 órakor már tuti nem. Gondolkodás nélkül átírják a szolgálatokat, emberség nincs a vezetők részéről, de elvárják, hogy intézkedés azért legyen bőven” – áll a posztban.

Forrás: Zsaruellátó közösségi oldala

A bejegyzés írója azt is állítja, hogy egy év elteltével odáig romlott a helyzet, hogy vannak olyan időszakok Kecskeméten, amikor „NINCS balesethelyszínelő, mert nem tudják kiadni a kevés létszámmal a szolgálatokat. Az ügyelet ilyenkor nagy nehezen toboroz át helyszínelőt másik 30-40 kmre lévő településről, ha ő éppen szabad és tud vonulni”.

A poszt szerint a főkapitányság Mélységi Ellenőrzési Alosztálya nem a migrációval foglalkozik, hanem „Kiskunhalasról járnak Kecskemétre járőrködni és a címekre menni”.
„Olyan szintű a káosz, hogy a Holdról is látszik, nem hogy a Teve utcai üvegpalotából” – szól az összegzés. Hozzáteszi a szerző azt is, hogy januártól a körzeti megbízottaknak „rendszertelen 8 órás szolgálatokra” kell felkészülniük.

Hasonló cikkünk:  Húsvét hétfő: szinte nyári melegben kapták a hideg vizet a nyakukba a lányok - videóval

Baleseti helyszínelők versenye / Fotó: Police.hu

A poszt írója állítja, nincs reagáló erő, mert teljes mértékben leterheltek a rendőrök, mire kiérnek az egyik címre, már kellene indulni a következőre. „(…) a végén még a takarítónő is címre vonul, ha ez az állománymegtartó intézkedések folytatódnak, már pedig folytatódik, mert a főkapitány szerint ‘2023. csak időmérő volt, a verseny 2024.ben kezdődik’” – zárul a bejegyzés.

Az elég komolynak tűnő problémafelvetések miatt megkerestük a megyei rendőr-főkapitányságot, jelezve, hogy foglalkoznánk a témával, és szeretnénk kérni nyilatkozatot, reagálást akár személyesen, akár írásban.

Az alábbi kérdéseket küldtük el:

– Valóban létszámhiány van a rendőrségnél a megyében baleseti helyszínelők terén?

– Hány járőrpáros dolgozik Kecskeméten naponta, ebben volt-e változás az elmúlt években, elegendőnek tartják-e a mostani létszámot, napi gyakorlatot?

– Más területeken, osztályokon küzd-e létszámgondokkal a rendőrség Bács-Kiskunban?

– Mit lehet tudni a szolgálatok tervezéséről, ezeket valóban gyakran meg kell-e változtatni, ha igen, mi ennek az oka?

– Mi a helyzet a körzeti megbízottak szolgálatával, ott milyen változás történt?

A rendőr-főkapitányság sajtóügyelete rövid válaszában közölte, a főkapitányság a szükséges létszámmal biztosítja a közrend és közbiztonság fenntartását.

„A hivatásos állomány szolgálatának szervezését a 10/2015 (VII. 6.) ORFK utasításban meghatározottak szerint végzik az illetékes parancsnokok. A közösségi portálokon megjelenő, nem hivatalos forrásból származó információkra nem reagál a rendőrség” – tudatta a főkapitányság sajtóügyelete.

Mást nem tudtunk tenni, megnéztük a jogszabályt. Ebben többek között ezt találtuk: „A II. számú váltásos szolgálati időrendszer váltásonként 24 óra szolgálat 72 óra szabadidő.”

Mindenesetre ha van olyan rendőr, aki a poszt alapján magára ismert, és valóban a Zsaruellátóban közzétett problémák miatt távozott a megyei rendőr-főkapitányságtól, erről pedig nyilatkozna is, jelentkezzen szerkesztőségünknél a szerkesztoseg@kecsup.hu címen!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...