fbpx

FRISS HÍREK

Antal Kitti kerámiaművész a februári Hónap Alkotója

- Advertisement -

A Hírös Agóra kiállítássorozata a olyan kortárs művészt mutatott be, akinek munkája az első találkozáskor szembeállítja a kerámia iparművészeti és képzőművészeti megközelítéseit. Antal Kitti kerámiaművész a Nemzetközi Kerámia Stúdió munkatársa, a tárlaton bemutatott kerámia kollekciója a természethez fűzött kettős viszonyunkra hívja fel a figyelmet. Kitti funkcionális tárgyai a használat során hoznak minket közelebb az egyszerre féltett és sokszor degradált élő környezethez.

Február 14-én nyílt Antal Kitti kiállítása SHIZEN – 1300C címmel, ahol a kerámiaművész a legújabb konceptuális sorozatát mutatta be. Számára a természet nem egy elvesztett, érinthetetlen uralom, amelyhez nehezen kapcsolódik a deszakralizált ember. Könnyedén merít inspirációt az organikus formavilágból és durva felületekből, beemeli saját plasztikus környezetünkbe ezeket a jegyeket. 

“Kétség sem fér hozzá, hogy műalkotásokkal van dolgunk, de egyben valami sokkal profánabb és hétköznapibb aspektussal is, hiszen egytől-egyig használati tárgyak. Számomra ez a legizgalmasabb bennük, hogy egy olyan határon lebegnek, ami a szoborszerű műalkotásokat választja el a hétköznapi használati tárgyak világától”

Hasonló cikkünk:  Hallgatással reagál a Magyar Péter ügyre a helyi kormánypárti média

Írja munkáiról Szabó Eszter grafikusművész. Bár nem tudott jelen lenni a megnyitón, beszédét Szigeti Kármen-Szofia kiállítás-rendező tolmácsolta. Rákérdez viszonyunkra a meghódított, saját képünkre formál környezettel, melyben konkrét határokat szabtunk a fennköltnek, és amelyből kiszorult az emberi intenció nélküli, az ösztönös természet.

„Miben nyilvánul meg teljes egészében önnön műalkotás létük? (…) Használat közben szükségszerűen hat rá a profanizálódás folyamata. (…) Vajon a jelentésük és használatuk kitüntetett, magasabb minőségbe emeli az életünket?”

A keramikust a természet részleteinek tanulmányozása és a tapasztaltak gesztusba öntése foglalkoztatja, játékosan kísérletezik a felületképzéssel, eszköz és elvont koncepció feszültségével, a választott nyelv határaival. Munkájában keresi a lehetőséget a rendhagyó, több alkotói médiumot átívelő projekteket, olykor más művészeti ágak képviselőivel közösen. Tevékenysége mintha szembeállítaná a kerámia iparművészeti és képzőművészeti megközelítéseit.

A megnyitó estéjén Kitti a bemutatott LANDSLIDE sorozat darabjaival szolgált ételt és vendégelte meg a közönséget, a legtermészetesebb módon biztosítva feloldást tárgyak komplex problémafelvetése alól. Az alkotó örül, ha örömet szerezhet a munkája annak, aki kézbe veszi. Befogadóként, pontosabban felhasználóként pedig 

Antal Kitti Shizen – 1300C kiállítása február 29-ig látogatható a Hírös Agóra Panoráma termében. További részletek az esemény Facebook oldalán.

A kerámiaművész és Szabó Eszter grafikusművész közös tavaszi tárlattal készül február 29-én, 18 órakor az L1 Galériában. További részletek az esemény Facebook oldalán.

Antal Kitti alkotói Instagram oldalán és Facebook oldalán követhetjük a legújabb munkáit.

Antal Kitti műtárgya 2023 nyarán központi szerepet játszott egy kísérleti AV performanszban. Hargitai András estjéről, a Kilátó Állomásról készült beszámolónk itt olvasható:

Kettőnk arca közt a kozmosz: A Kilátó Állomás – Bükk AV performanszról

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...