fbpx

FRISS HÍREK

Életveszélyessé vált a Nagytemplom tűzfigyelő erkélyének állapota

- Advertisement -

Sokakban felmerült a kérdés, miért kezdték el bontani a héten a kecskeméti Nagytemplom állványzatát? Olyan szóbeszédet is hallottunk, miszerint „a kivitelező azért vonul le, mert nem lett kifizetve”. Vörös Márta, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főépítésze erre is válaszolt a Kecsup szerkesztőségének, és részletezte, miért vált életveszélyessé a tűzfigyelő erkély szerkezeti állapota, miért szakadt le az egyik, közel 3 tonnás sarka és mik lesznek a további lépések.

Mint a főépítész elmondta, a templom felújítása jelenleg két teljesen önálló szakaszban zajlik.

Megkezdődött a templomhajó feletti tetőszerkezet megújítása, ez csaknem végig daru gépmunkát igényel (a cserepeket vörösréz lemezekre cserélik majd). Jelenleg a padlásról termelik le a korábban otthagyott jelentős mennyiségű sittet, és daru segítségével emelik fel a javításhoz szükséges nehéz vörösfenyő szerkezeti elemeket is.

A főhomlokzaton állványzatot pedig elbontják, és a helyére egy erősebb, nagyobb teherviselésű állványzat készül, a toronytörzs erkélylemez cseréjéhez szükséges munkák számára – nyilatkozta Vörös Márta.

A főhomlokzati állvány bontása (fotónk január 31-én készült)

Rákérdeztünk arra a terjedő szóbeszédre, miszerint „a kivitelező azért vonul le, mert nem lett kifizetve”.

„Szóbeszédnek sok az alja, mint mindig. Egyáltalán nem” – cáfolt az egyházmegye főépítésze.

Az erkély szerkezeti állapota életveszélyes

Többek előtt ismert, hogy a tűzfigyelő erkély egy jókora darabja nemrég leszakadt. A főépítész közlése szerint ez feltárta az erkély rejtett hibáját, és mint részletesen leírta, tönkremeneteléhez korabeli időszakok többféle hatása vezetett.

Az erkélylemez egyébként egy három kőrétegből álló, 77 centiméter vastag szerkezet, a leszakadt sarokelem mintegy 2,8 tonna tömegű.

A főépítész a rejtett hibák vizsgálata alapján kijelentette, hogy az erkély szerkezeti állapota életveszélyes, azon ember nem tartózkodhat, még rövid ideig sem.

Fotó: Hraskó István

Mint Vörös Márta részletezte, a toronytörzs négy oldalán nagyméretű tömör téglából falazott konzolok támasztották alá az erkélyt, azonban a sarokelemek alatt ilyen konzolozás eredetileg sem készült. Ezért a sarok kőlemezek megfogását a torony falazásakor kovácsoltvas bekötő vasakkal erősítették meg. A kőlapokat 50 centiméterre a torony felmenő falazatába süllyesztették.

„A kőlemezek anyagszerkezeti jellemzői nem voltak ismeretesek, csak a felső, tardosi mészkő volt látható. A két alsó lemez puha mészkő anyagát azért nem lehetett látni, mert a külső, párkányzati tagozat felületeit glettelés és festés védte. A homlokzat felújításánál ezt a részlegesen mállott párkányrészeket is felújítottuk, a glettelést kiegészítettük, az újrafestése is elkészült” – írta válaszában a főépítész.

Hogy mi vezetett az erkélylemez tönkremeneteléhez? Vörös Márta többek között ezeket említette meg:

  • „A toronytörzs falazásakor elhelyezett kőelemek anyagának meghatározása helytelen volt, ilyen konzolosan túlnyújtott szerkezeti teherviselő kőelemeket kemény budakalászi mészkőből kellett volna eredetileg is elkészíteni.”
  • A sarokelemeket nem támasztotta alá téglakonzol, két irányú bekötő sarokvasakkal, felülről „megakasztva” kapcsozták meg, ez azonban  szavai szerint „eleve kevés” volt egy puha mészkő elem számára.
  • A saroklemezek falban lévő része túl kis nyomvonalú és felületű.
  • Az 1819-es tűzvész során a toronysisak leégett, s mintegy 44 év múlva kapott új sisakot. „Ez a rendkívül hosszú időszak okozta a torony téglafalazatának ma is látható erős mállását, szinte elvesztve a belső felületeken a téglák teherbíró képességét. Sajnos feltételezhetjük, hogy a toronyfalnak a külső, homlokzat felőli téglasorai is hasonlóan lepusztultak, csak ezt a jelenséget azért nem lehetett korábban itt is feltételezni, mert a javítások elfedték azt. Ez a 44 év az erkélylemez puha mészkő anyagában és a falbekötő vasak szerkezetében is biztosan erős romlást okozott. S bár 1863 nyarán új toronysisakot kapott a toronyszerkezet, az erkély lemezek megromlását nem láthatták teljeskörű állapotában.”

A nyíllal jelzett helyről szakadt le egy 3 tonnás darab az erkélyből / Fotó: Hraskó István

  • Az 1911-es földrengés – ahogy a főépítész fogalmazott – „életveszélyessé rombolta a templomot”. Vörös Márta szerint ekkor felmerült az épület teljes bontása is, azonban mégis statikai megerősítése és kiegészítése mellett döntött a kijelölt bizottság.

„Ekkor rossz döntést hoztak. A torony falszerkezetében is mai napig láthatóan súlyos és széles, a szerkezetek belsejében repedések keletkeztek, nem bontották vissza a tornyot, hanem belső helyszíni monolit vasbeton vázzal erősítették meg azt. Nyilvánvalóan maga az erkélylemez is megsérült, melyet úgynevezett ‘betétezéssel’ javítottak ki. A kőlemezek sérült részeit kivésték s kőpótlással javították, egészítették ki. Ennek nyomait jól láthatjuk a kiszakadt sarokrészen is, de lekövethető az erkély lemezek többi részein is. Ezzel súlyosan meg is gyengítették a puha mészkő lapokat, jelentősen lecsökkentve azok teherbíró képességét.”

– Az erkély tönkremeneteléhez a főépítész szerint hozzájárult a csapadék, elősegítve a mállást, a vasanyagok korhadását.

Hasonló cikkünk:  Mutatjuk a Kecskeméten bérelt lakások utáni hozamot  

Fotó: Hraskó István

Az erkélylemezre az elmúlt században egy aszfaltréteget húztak, annak érdekében, hogy az aszfalt megvédje az erkély lemezeit a víz károsító hatásától. Ez a megoldás valószínűleg egy ideig működhetett is, de a belső pusztulást már nem tudta megakadályozni.

Idővel az aszfalt anyaga a nap ultraviola sugárzásától elöregedett, a réteg felrepedezett, bejuttatva a szerkezetbe a csapadékot. Sok esetben maga az aszfalt akadályozza már meg a szerkezetbe jutó víz gyors elpárolgását, így tovább erősítve a korrodáló hatást.

Vörös Márta kijelentette: a leszakadt sarokelemhez hasonló veszélyes helyzetben van a másik három sarokrész is.

A bajt, azaz egy újabb többtonnás elem lezuhanását megelőzendő, az erkély szerkezeti állékonyságának védelmére alátámasztó gerendákat és ékeket helyeztek el. Ezt az alátámasztást azonban csak az állványzatra lehetett terhelni, ezért ez a fajta védelem csak ideiglenesnek tekinthető. Az állványzat megerősítésére további kikötési pontokat építettek és a sarkokon összekötő elemek biztosítják az egyes oldalak együtt dolgozását.

„A jelenlegi tönkremenetel feltárta a látható és a rejtett hibákat egyaránt, mindezekből levonható biztos következtetés, hogy a még helyén maradó, további három sarokrész elbontása elengedhetetlenül szükséges. Ezt statikai vélemény is megerősíti.

Jelenleg, egy új, nagyobb teherbírású állványzat adja majd a biztonságos munkavégzés körülményeit, melyet a jelenlegi állvány bontását követően azonnal fel is állítunk. Erről az új állványról elvégezhető a három sarokelem leemelése. Ezt követően távolítható el a fennmaradt részekről a felső, összetöredezett tardosi mészkő.

További szemrevételes vizsgálat szükséges a tardosi mészkő alatt nyugvó kőelemek és falba süllyesztett részei állapotának meghatározásához. Gyakorlati tapasztalat alapján szinte biztosan állítható, az egyenes szakaszok lebontása is elkerülhetetlen, mely kérdésről a statikai szakvélemény egyértelmű állásfoglalása szerint a teljes erkély szerkezeti bontását el kell végezni. Ezzel egyet tudok jelen ismereteim szerint is érteni.

A bontással egyidőben, illetve annak eredményeinek ismeretében dolgozzuk ki a szerkezetek újraépítésének módozatát. Jelen ismereteink szerint a lehetséges szerkezeti megújítás igen körülményes, megfontolandó, a toronytörzs falszerkezeti károsodása miatt. Ezért rendkívüli figyelemmel kell lenni a tartószerkezeti megoldások keresése, de legfőképp az erkélylemez újjáépíthetőségének építési technológiája kidolgozásában.

Jelen információnk kevés, ugyanakkor elegendő is lehetne ahhoz, hogy az erkély megszüntetése mellett döntsünk. Azonban a templom műemléki, építészettörténeti értéke magas, a toronytörzs meglévő állapotát is vizsgálandó megoldások kidolgozása, a tűzfigyelő erkély helyreállítása és nem megszüntetése a cél.

Nem elhanyagolható az a tény, hogy az építtető anyagi forrásai jelenleg biztosítják a helyreállítás magas költségeit, ezért lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy a megfelelő és biztonságos helyreállítás költségfedezetére támogatást nyerjünk. Az építtető jelenleg is elkülönítette az állagvédelemhez és a bontáshoz szükséges fedezetet. Az újjáépítéshez szükséges anyagi források biztosítására kérelmet nyújtunk be. Mindezen tények, az idő szűkössége s az életveszély elhárításának sürgető kényszere behatárolják az elvégzendő feladatokra adható időt.”

Kérdésünkre hozzátette: az anyagi hozzájárulásra vonatkozóan csak részleges kérelmet tudtak egyelőre benyújtani, mert az erkélylemez cseréjének a pontos költségét még most dolgozzák ki.

„Jelenleg még a szerkezeti csere pontos technológiájának kidolgozása is folyamatban van. Nagyon körülményes a helyzet, legfőképp tartószerkezeti szempontból. Így csak arra tudtunk benyújtani, amit tavalyi évben ígértek, ez pedig 250 millió forint.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...