fbpx
21.8 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Ha a magánegészségügyben hibáznak, fizetniük kell az állami segítségért

- Advertisement -

Megjelent egy jogszabálytervezet a Belügyminisztérium honlapján, ami szerint az állam az egészségügyi magánszolgáltatókkal kívánja megtéríttetni az általuk elkövetett hibák orvoslásának költségeit.

A javaslat szerint a fővárosi kormányhivataltól kaphatnak a jövőben fizetési meghagyást a magánszolgáltatók, ha a pácienseik kezelése, vagy az annak nyomán kialakult szövődmény ellátása az állami intézményekben fejeződik be.

„Vége annak a gyakorlatnak, hogy a közegészségügy egyfajta ingyenes védőhálója lesz a magánegészségügynek” – ezt már több fórumon is elmondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, aki szinte hivatalba lépése óta hangoztatja ezt.

A magánszolgáltatóknak eddig is kötelező volt szerződniük úgynevezett háttérszolgáltatásokra az állami kórházakkal. A szolgáltatásokért egy és öt millió forint közötti évi díjat kértek egy-egy magánellátótól a közintézmények attól függően, hogy rendelkezésre állásról vagy effektíve az ellátás kiszámlázásáról is szólt a szerződés. A legtöbb esetben a magánszolgáltató csak az úgynevezett „készenléti” éves díjat fizette a közkórháznak a többit az egészségbiztosítóval számolta el az intézmény.

Hasonló cikkünk:  A magyar betétek csaknem 12%-ka külföldi bankokban van

A NEAK közlése szerint a „társadalmi egyeztetésen lévő tervezet célja, hogy ha valakit a magánellátásban nem a szakmai szabályoknak megfelelően kezelnek, és emiatt állami ellátásban szükséges tovább kezelni, akkor az utóbbi költségét a felelős magánszolgáltató köteles legyen az Egészségbiztosítási Alap számára utólag megtéríteni.” Hozzátették, ez azért fontos, mert a magánellátásból eredő profit a magánszolgáltatónál jelenik meg, ezért joggal várható el, hogy a szolgáltató viselje a tevékenységével járó kockázatot is, mintegy szavatolva munkája minőségét.

Lancz Róbert, a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületének elnöke szerint „jelenleg a szolgáltatókat védi valamilyen módon a szakmai felelősségbiztosítás a nem várt eseményekből adódó károktól”. Elmondta, miután ezekben a biztosításokban ma nincs a tervezetben említett szolgáltatás megfizetésére vonatkozó rész, ha a jogszabály hatályossá válik, ezekre is ki kell terjeszteni ezeket a biztosításokat.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...