Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Hogyan csökkenti a növényi alapú táplálkozás a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát?

- Advertisement -

A vegetáriánus és vegán étkezés és étrendek több megfontolásból is egyre jobban a figyelem középpontjába kerülnek. A nemzetközi trendek szerint egyre többen és többen választják a növényi alapú étrendeket. Nem véletlenül.

Növényi alapú étrend, vegetáriánus és vegán étkezés jelentősége

A növényi étrendnek több típusa van: vegán étkezés, flexiteriánus, peszkateriánus, pollotariánus, lakto-ovovegetáriánus, ovovegetáriánus, laktovegetáriánus étrend egyaránt ismert. Jelentőségüket az életmódorvoslás is figyelembe veszi. LifestylePro Academy Életmód-tanácsadó nemzetközileg akkreditált képzése olyan készségeket egyesít, mint a teljes értékű növényi alapú táplálkozás, az életmód-terápia és a coaching.

A növényi alapú táplálkozási minták, így a vegán étkezés is, egyre nagyobb figyelmet kapnak a krónikus betegségek kockázatának a csökkentésében. A WHO adatai szerint a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák majdnem minden második halálesetért tehetők felelőssé. Ezek a betegségek ugyanis a várható élettartamot jelentősen lerövidítik. 

A táplálkozás kulcsfontosságú szerepet tölt be egyes betegségek kialakulásában

2023-ban publikáltak kutatók egy olyan szisztematikus áttekintést és metaanalízist, amiben összefoglalták a meglévő bizonyítékokat azokról az összefüggésekről, amelyek a növényi alapú táplálkozás és a krónikus betegségek kimenetele között van.

Az adatok forrásaként azon hivatkozások szolgáltak, amelyek a PubMed, a MEDLINE, az Embase, a Web of Science oldalain szerepeltek. A kutatók minden olyan tanulmányt figyelembe vettek, ami a szív-érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség, a rák, a mortalitás és a növényi alapú táplálkozás közötti összefüggéseket vizsgálta.

A 76 publikációban több, mint 2 millió résztvevő adatait vizsgálták és fordított összefüggést figyeltek meg a csak növényi eredetű élelmiszereket fogyasztók és a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri megbetegedés, a rák és a mortalitás kockázata között. Az olyan egészséges növényi alapú élelmiszerek, mint amilyenek például a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek, csökkentették a fentebb említett betegségek kialakulásának kockázatát. 

Miért hasznos a növényi alapú étrend?

A jól összeállított vegetáriánus és a vegán étrendek fedezik az energia- és a makrotápanyag-szükségletet.

További előnyök:

  • A vegán étrend gazdagabb egyes tápanyagokban, rostokban, antioxidánsokban és más hasznos növényi anyagokban. A növényi étrendben több a magnézium, kálium, a folát és az A-, C-, E-vitaminok.
  • A növényi alapú étrendet követőknek jellemzően alacsonyabb a vércukorszintjük, nagyobb az inzulinérzékenységük.
  • A vegán étkezésre való áttéréssel mérséklődik a vérnyomás, csökken a koleszterinszint, mérséklődnek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatai.

A vegán étrend segít elkerülni a krónikus betegségek kialakulását.

- Advertisement -
Exit mobile version