Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Egy kormányhatározat szerint tízmilliárdokat ad Magyarország Ukrajna fegyverutánpótlására

- Advertisement -

A Magyar Közlöny keddi számában jelent meg egy kormányhatározat „az Európai Békekeret Magyarországot érintő feladatainak ellátásáról szóló 1714/2021. (X. 12.) Korm. határozat módosításáról” címmel, amit Orbán Viktor jegyez. A határozat szerint a magyar kormány jócskán megemeli az Ukrajna fegyverutánpótlására szánt uniós kerethez való hozzájárulást.

A módosítás kimondja, hogy a kormány

„egyetért az Európai Unió tevékenységei finanszírozásának reformja keretében a Külügyek Tanácsa 2021. március 22-i ülésén jóváhagyott, az Európai Békekeret létrehozásáról szóló döntése kapcsán a tagállamok hozzájárulásán alapuló finanszírozással kapcsolatos feladatok ellátásával”,

valamint

„megerősíti a Külügyek Tanácsa 2023. március 13-i és 2023. június 26-i ülésén jóváhagyott, az Európai Békekeret többéves költségvetésének növeléséről szóló döntését”.

A megtévesztő nevű keret valójában elsősorban az Ukrajnának szánt fegyvervásárlások finanszírozására szolgál, mivel e célra az Unió saját költségvetéséből nem költhet. Vagyis az eredeti határozathoz képest jelentősen, a következő években 24,4, 19,5, 19,8, illetve 19,2 millió euróval, összesen 82,9 millió euróval, azaz mai árfolyamon több mint 32 milliárd forinttal emeli meg a magyar kormány az ország hozzájárulását az Európai Békekerethez.

Azt nem tudni, hogy a háttérben milyen alku született pontosan, de ha egy közös alapba befizet pénzt Magyarország, amelyből a fegyvervásárlást is finanszírozzák, akkor még úgy is hozzájárul ehhez, ha konkrétan a magyar befizetésekből a Békekeret más céljait, például a migrációval szembeni küzdelmet finanszírozzák is.

via mfor.hu

- Advertisement -
Exit mobile version