fbpx
20 C
Kecskemét
2024. június 23., vasárnap

FRISS HÍREK

Az EP-listavezetők vitáján a közönség volt a nyertes

- Advertisement -

A magyar politikában kezdtünk elszokni az értelmes érvelő, intellektuálisan felvillanyozó  vitától. Ezért is volt érdekes a Kongresszusi Központban rendezett péntek esti vita. A Partizán szerkesztősége meghívta azon EP listák vezetőit, melyeknek van esélye mandátumot szerezni a június 9-ei EP választáson. Elemzésünkben megnézzük, hogy kik volt a nyertesek, és kik szerepeltek várakozáson alul.

Aki oda sem ballagott még jutalmat is kapott

A vitán két jobboldali jelölt nem jelent meg. Mind az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportjába igyekvő fideszes Deutsch Tamás, mind az Európai Néppártba (EPP) belépni akaró Magyar Péter úgy gondolta, hogy annyira magabiztos a jelenlegi pozíciója, hogy csak veszthet egy ilyen vitán. Bár Deutsch azt ígérte az ajánlásgyűjtés előtt, ha lesz vita, elmegy, de feltehetően azért nem ment el, mert mindenki őt támadta volna.

Ám ebből a szerepből az EU-s csúcsjelöltek vitáján Ursula von der Leyen még profitálni is tudott, így Deutsch hiánya inkább megfutamodásnak látszott. Nem biztos, hogy jól taktikáztak a TISZA pártnál, mivel a Partizán nézőközönsége inkább kormánykritikus emberekből áll, ezért Magyar Péter a hiányával lehetőséget teremtett arra, hogy azon pártok, amelyeknek ő az elmúlt hónapokban elvitte a szavazóit, visszacsábítsák magukhoz a TISZA párttól a régi híveiket. Hogy ez kinek, s miként sikerült arról később. 

Túlélők viadala

A vitán megjelent Dobrev Klára (DK-MSZP-P), aki a Szocialisták és Demokraták (S and D) EP képviselőcsoportjának meghatározó figurája. Ott volt Donáth Anna, a Momentum vezetője, aki liberális Renew Europe csoportban szerzett befolyást az elmúlt öt évben. Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke és listvezetője, aki egyébként nem menne az Európai Parlamentbe és ezt egyik vitapartnere sem hánytorgatta fel neki a vitában. A Mi Hazánk eddig nem volt jelen az EP-ben, de nem valószínű, hogy bármelyik képviselőcsoport szívesen látná a szélsőséges pártot, ha mégis akkor az Identitás és Demokrácia szélsőjobbosai állnak legközelebb ideológiailag a Mi Hazánkhoz. Fizikailag jelen volt a vitán a Kutyapárt jelöltje Le Marietta is, aki az Európai Zöldek közé ülne be a az Európai Kalózpárttal történt megállapodásuk szellemében. 

Ezekben a szereplőkben az a közös, hogy Magyar Péter megjelenése a magyar politika színpadán, mindannyiuk pártjai számára komoly vérveszteséget okozott, és komoly politikai kihívást jelent számukra már az 5 százalékos küszöb megugrása. A Magyar-féle párt gyors felívelése miatt sem a Kutyapárt sem a Mi Hazánk nem számolhat arra, hogy idén kinövi magát középpárttá, a Momentum a politikai túléléséért, a DK pedig a középpárti státuszért küzd.  Mondhatni politikai túlélők viadala volt ez a vita és nem mindenki tudott felnőni a feladathoz. 

A közönség frenetikus volt

A vitában különböző témakörökben és a témakörökhöz megadott időkeretben vitáztak a jelöltek. A Kongresszusi Központban megjelent több száz fős közönség közel fele-harmada az egyes jelöltek pártaktivistáiból állt, ezt a pártzászlók és molinók nyilvánvalóvá tették. A közönség eleve azzal kezdett, hogy kifújjolta a meg nem jelenteket, de a későbbiekben az egyes jelöltek megszólalásait is ováció és tapsvihar követte a saját táborból. Mint egy kulturált sporteseményen szurkoltak a sajátjaiknak, ilyen eseményre utoljára 2002-ben volt példa a magyar politikatörténetben. Orbán Viktor és Medgyessy Péternek a Közgázon megtartott vitáján voltak hasonló érzelemkitörések a nézőközönség soraiból.  

A vita tétje

Mivel a választás várható két favoritja a Fidesz és a TISZA párt meg sem jelent, ezért egy ellenzéki helyosztóvá vált a vita. Három héttel a választások előtt a bizonytalan szavazók utolsó előtti pillanatos meggyőzése és a saját tábor mozgósítása nélkülözhetetlen egy jó politikai kampány hajrájában. A megjelent négy jelölt közül hárman – Mi Hazánk, Momentum, Kutyapárt – azért is küzd, hogy legalább egy mandátumot megcsípjenek június 9-én, a DK-MSZP-P szövetség pedig azért, hogy az eddigi öt mandátum helyett legalább két-három képviselőt tudjanak a szociáldemokraták csoportjába beküldeni.  

Az abszolút nyertes, akire mindenki reagált

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke képes volt saját témákat felhozni a vitában, és vele volt a legtöbb pengeváltása is a többieknek, ami ráirányította a reflektorfényt. A digitális nagyvállalatok szabályozása kapcsán a saját példáján keresztül mutatta be, hogy milyen az, amikor egy nagyvállalat korlátozza a szólásszabadságot. Európa kritikáját higgadt módon adta elő, meg sem pengetve Magyarországnak az Unióból való kilépését szorgalmazó húrokat, melyek pár éve még hangosak voltak a táborában. A klímaváltozás témakörében Toroczkai valótlan állításaira reagálva Donáth Anna alufóliasisakos-nak titulálta, de ez a túlreakció is Toroczkait segíthette. 

Hasonló cikkünk:  Szavazz Te is! – elstartolt az Európai Parlament saját „politikamentes” választási kampánya

Toroczkai László, Le Marietta, Donáth Anna, Dobrev Klára / Kép: Partizán

A relatív nyertes jól hajrázik

Donáth Anna harcos liberális amazon szerepét vette fel, színpadias gesztusaival, vitapartnereinek sokszor odaszúró, jól replikázó válaszaival retorikailag kinőtt a többiek fölé. A tartalmi részek kapcsán sokszor túlbeszélt egy-egy témát, így fontosabb ügyekre nem jutott ideje, ám így is át tudta vinni a Momentum Európa-párti vízióját, és valamennyire be tudta mutatni azt az ötéves munkát is, amit képviselőtársával Cseh Katalinnal az elmúlt időszakban elvégeztek.

Az elmúlt időszakban sok stratégiai irányváltáson ment át a Momentum, például a DK ellen indítottak néhány hónapja teljes frontos politikai harcot, most a vitában azonban szinte csak Dobrev Klárával nem vitatkozott Donáth. Ha ezt a vehemenciát és ezt az ideológialag tisztán liberális irányvonalat képviselte volna konzekvensen a Momentum az elmúlt években, mint most a vitában, nem volna kérdéses, hogy bejutnak-e ismét az EP-be. Ilyen jó hajrával még visszahozhatják a reményt. 

Hozta a kötelezőt, de ez nem sokra elég

Dobrev Klára rutinos politikusként az eurokraták szókészletét vegyítette a lakossági fórumok szófordulataival a pódiumon. A szövetségük jelenleg öt képviselővel rendelkezik, és a mostani támogatottságuk kapcsán az is kérdéses, hogy megtartják-e a középpárti státuszukat. Tartalami mondanivalójában szorosan követte az európai szociáldemokraták mondanivalóját, mind a klímaváltozás kapcsán csakis a szociális feltételeket figyelembe vevő megoldások, mind pedig az Európát a globális térben elhelyező Amerika-barát álláspont tekintetében. Ő volt egyedüli, aki Kecskemét térségének problémáira is reflektált, amikor egy nagykőrösi fórumára hivatkozott és az alföldi aszályra hívta fel a figyelmet. Dobrevnek a legtöbb vitája nem is megjelentekkel, hanem az ott jelen nem lévő Deutsch Tamással és Magyar Péterrel volt, jelezve ezzel, hogy ő a középpárti ligában szeretne játszani, és nem a bejutás szélén billegőkkel akar foglalkozni.  

Mintha ott sem lett volna

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt év elején még úgy gondolhatta, hogy több mandátummal is jelen lesznek az EP-ben. Ám a vezetői válságuk, pláne Magyar Péternek a szimpatizánsaikra gyakorolt gravitációs hatása kapcsán kérdéses, hogy egy mandátumuk is lesz-e, mert az öt százalékos küszöb körül táncol a támogatottságuk, és kutyapártos szavazók mozgósítása mindig is nehéz volt a párt számára. Így számukra is kiemelt tétje volt ennek a vitának. Le Marietta csúcsjelöltjük kimaradt a vitában az adok kapokból, háromszor is hagyta , hogy belefojtsák mások a szót. Volt olyan passzivista, aki üdvözölte, hogy kimaradt a “Mounika show”-s érzelmekkel teli vitából, de a bizonytalanokban nem hagyott mély nyomot. 

Minden szakaszban az idejének csak a felét használta fel, mondanivalóját faarccal, a kutyapártos fanyar humort nélkülözve adta elő. Ez leginkább az utolsó felvonásban volt szembetűnő, hogy nem tudott összefüggően másfél percet sem beszélni arról, hogy mit szeretne az EP-ben csinálni. A képviselőjétől elvárja mindenki, hogy a számára rendelkezésre álló lehetőségeket maximálisan kihasználja, ezt nem tudta a vitában bemutatni Le Marietta. Ha ilyen enervált marad a csúcsjelölt és a kutyapártos kampány az utolsó három hétre, akkor könnyen benézhetnek az 5 százalék alá az EP választáson.   

Hogy lesz-e még vita az kérdéses

Közönség előtt várhatóan már nem lesz EP listavezetői vita, hogy a köztévében lesz-e és azon ki jelenik meg majd, az Magyar Péter kétnaponta változó álláspontjától is nagyban függ. A Partizános vitában a Mi Hazánk tett egy nagy lépést előre a mandátum felé, a Momentum játékban maradt a képviselői helyért, a DK-nak egy jó szereplési lehetőséget teremtett magának, a Kutyapártnak meg még van hová fejlődnie, ha mandátumot szeretne szerezni június 9-én. 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Visszaáll a régi forgalmi rend az ÉZI-nél lévő kereszteződésnél

Az 52-es főút ideiglenes forgalomtereléseinek megszüntetését követően július 1-jén, hétfőn az önkormányzattal egyeztetett módon visszaáll Kecskeméten az Ipoly utca...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...